logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-T4365 - Spalony element przy gnieździe zasilania po złej polaryzacji

olooo 21 Cze 2013 16:52 1797 5
REKLAMA
  • #1 12441732
    olooo
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Witam.
    Podłączyłem do telefonu zasilacz, który miał odwrotną polaryzację - poleciał dym i spalił mi się jeden element, a nie wiem co to jest.
    Proszę o pomoc.
    Na fotkach pokazany jest:
    1. cały telefon
    2. kompletna duża płytka (padnięty element ulokowany był w lewym dolnym rogu tuz przy gnieździe zasilania)
    3. zbliżenie na tenże fragment płytki oraz
    4. spalony element (z urwaną nóżką).
    Miejsce montażu nie jest podpisane a jedynie oznaczone symbolem "spiralki"
    Panasonic KX-T4365 - Spalony element przy gnieździe zasilania po złej polaryzacji Panasonic KX-T4365 - Spalony element przy gnieździe zasilania po złej polaryzacji
    Panasonic KX-T4365 - Spalony element przy gnieździe zasilania po złej polaryzacji Panasonic KX-T4365 - Spalony element przy gnieździe zasilania po złej polaryzacji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12441991
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    Witam!
    Na schemacie KX-T4360 ten dławik (bo to jest dławik), ma oznaczenie L9 i indukcyjność 33µH.
    Schemat jest na elektrodzie "za friko".
    Pozdrawiam,
    Lee
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12442806
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    Po takiej zamianie sprawdzić zenerkę i tranzystor w sekcji zasilania .Takie telefony działają latami ... do czasu .... jakich ich ktoś nie uśmierci .
  • REKLAMA
  • #4 12450403
    olooo
    Poziom 15  
    Dziękuję za pomoc. Z elektroniką jestem na bakier. Czego mam poszukać ? - wystarczy, że będzie 33µH czy trzeba dobrać także odpowiednio rezystancję i prąd pracy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12451319
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Prąd praktycznie bez znaczenia, normalną pracę na pewno wytrzyma. Dławik ten ma za zadanie złagodzić nachylenie narastającego zbocza impulsu a dodatkowo jako zwykły bezpiecznik - co u ciebie się przydarzyło. Na początek śmiało można zastąpić go zworą. Najpierw trzeba jednak sprawdzić co jeszcze uległo uszkodzeniu - tak jak pisał oscar2000 - mało prawdopodobne, że wspomniana dioda Zenera przeżyła tą operację :D .
  • #6 12452466
    olooo
    Poziom 15  
    Założyłem zworkę i telefon znowu działa. Jak tylko zakupię dławik to go zamontuję na wypadek kolejnej (tfu!) pomyłki. Dziękuję wszystkim za pomoc.
REKLAMA