Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Citroen Berlingo II - wentylator chłodnicy się nie włącza.

21 Cze 2013 18:04 8814 16
  • Poziom 27  
    Witam. Posiadam Citroena Berlingo II z 2004r. 2.0HDI (MFRHY). Wentylator chłodnicy działa na krótko, odpala tez w lexii na niskich jak i wysokich obrotach, wszystkie przekaźniki są jak nowe, bezpieczniki wszystkie ok, czujnik klimatyzacji jest nowy oraz opornik - rezystor silnika dmuchawy też nowy. Co może być przyczyną że wentylator się nie włącza samoczynnie? Czy czujnik temperatury silnika ma coś z tym wspólnego?
    Pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    A probowales wlaczyc przekaznik nie na krotko, lecz podajac napiecie na cewke? Kiedys mialem odwrotny przypadek, po stuknieciu zablokowal sie przekaznik i wentylator nie chcial sie wylaczyc, pomoglo mocne uderzenie. Pamietaj ze przekaznik wentylatorow znajduje sie przy chlodnicy w plastikowej puszce.
    Jesli piszesz o wmuchawie wnetrza to regulator jest zamontowany przy silniku na radiatorze, banalnykilka tranzystorow polaczonych rownolegle sterowanych potencjometrem.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 27  
    Mowa o wentylatorze chłodnicy. Przekaźniki są ok. nie są zablokowane. Może jakieś sterowanie padło?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 39  
    chojinka napisał:
    wentylator chłodnicy się nie włącza.

    Na jakiej podstawie sądzisz, że się nie włącza?
  • Poziom 27  
    kybernetes napisał:
    chojinka napisał:
    wentylator chłodnicy się nie włącza.

    Na jakiej podstawie sądzisz, że się nie włącza?

    Po włączeniu klimy, wentylator nie startuje, auto gaśnie w korkach jak już skoczy za wysoko temperatura. Czasami widać że jest za wysoka, tak jak by termostat się zawieszał, ale wiatrak sie nie odpala.


    georgesgr napisał:
    Do sprawdzenia wiec temperatura, jaka widzi kalkulator oraz rzeczywista temperatura silnika.

    Gdzie to znajdę w LEXII - kalkulator silnika? Czujnik temperatury silnika może być wadliwy?
    Błąd wiatraka był przy 89 stopniach - "Zespół wentylatora 2 Zwarcie między 2 przewodami lub otwarty obwód". Gdzie szukać?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    chojinka napisał:
    Po włączeniu klimy, wentylator nie startuje,

    Sprężarka się załącza?

    chojinka napisał:
    Gdzie to znajdę w LEXII - kalkulator silnika?

    Inaczej ECM albo komputer silnika albo sterownik wtrysku.
    chojinka napisał:
    Czujnik temperatury silnika może być wadliwy?

    Bywają. Sprawdź kostkę, sprawdź czy rzeczywista temperatura silnika odpowiada temperaturze widzianej przez ECM (i wyświetlanej na tablicy). Jeżeli płyn w kostce czujnika, skontroluj złącze ECM.
    chojinka napisał:
    Błąd wiatraka był przy 89 stopniach - "Zespół wentylatora 2 Zwarcie między 2 przewodami lub otwarty obwód". Gdzie szukać?
    Pozdrawiam

    Przedzwoń przewody sterujące pomiędzy przekaźnikami a komputerem. Sprawdź zasilania na przekaźnikach. Częsta usterka: przetarta wiązka wentylatora w plastikowej czołówce gdzie osadzony jest wentylator.
  • Poziom 27  
    1. Sprężarka działa - słychać "pstryk" po uruchomieniu w lexii, nie z guzika w aucie
    2. Sprawdź kostkę - którą? wszystko sprawdzałem co znalazłęm, również przekaźniki wewnątrz.
    3. jakie powinno być zasilanie na przekaźniku?
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    chojinka napisał:
    1. Sprężarka działa - słychać "pstryk" po uruchomieniu w lexii, nie z guzika w aucie

    Czyli nie działa. Sprawdź dlaczego nie działa (lexia, parametry i defekty BSI + ECM)
    chojinka napisał:
    2. Sprawdź kostkę - którą?

    ->
    chojinka napisał:
    Czujnik temperatury silnika

    chojinka napisał:
    3. jakie powinno być zasilanie na przekaźniku?

    ??? 12V
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 27  
    Odłączyłem czujnik temperatury silnika, poszło trochę płynu i teraz auto nie odpala - co robić?
    W lexii nie znalazłem dodatkowych błędów ale może źle szukałem - może wiecie co dokładnie sprawdzić.
    georgesgr napisał:
    Jesli testy elementow wykonawczych Lexia sa pozytywne, szukaj w problemu w logice zarzadzania (parametry w ECU, BSI).

    Co masz dokładnie na myśli? Nie wiem jak sprawdzić ECU.
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    chojinka napisał:
    Odłączyłem czujnik temperatury silnika, poszło trochę płynu

    Z konektora czujnika?
  • Poziom 27  
    Odłączyłem "Czujnik temperatury płynu chłodzącego" - podmieniłem na inny, poszedł płyn i teraz auto nie odpala - dlaczego?
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 27  
    W testach LEXII mam 2 błędy:
    1. Usterka komunikacji pomiędzy inteligentnym modułem sterującym (BSI) i kalkulatorami VAN CONFORT
    2. Brak komunikacji w przewodzie DATA
    georgesgr napisał:

    Pusc test kompletny i Laxia sama znajdzie ECU.

    Nie mam pojęcia jak to zrobić.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 27  
    nie pamietam który błąd był w BSI i ECU. ale to są jedyne błędy.