logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 21MX15E - Szum w trybie AV przy podłączeniu DVD, brak przy antenie

nadawca 23 Cze 2013 18:09 2178 7
REKLAMA
  • #1 12448204
    nadawca
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Jest to chassis TX807 , po przełączeniu w tryb AV i podłączeniu np. DVD jest prawidłowy obraz ale fonia jest z dużym poziomem szumu . Jeśli podłączę antenę do gniazda antenowego i telewizor dostroję do stacji wówczas tego zjawiska nie ma - fonia w trybie AV jest bez tego szumu. Tak jest w przypadku jak mam dostępny sygnał antenowy i mam możliwość dostrojenia się do niego co ma miejsce w przypadku telewizji kablowej . Ale ten telewizor pracuje z dekoderem DVB-T gdzie telewizorem nie mogę się dostroić do sygnału telewizyjnego. Profilaktycznie podstawiłem zaprogramowaną pomięć ale to nie zmieniło sytuacji.
  • REKLAMA
  • #2 12448292
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    nadawca napisał:
    Profilaktycznie podstawiłem zaprogramowaną pomięć ale to nie zmieniło sytuacji.

Porównaj pamięć starą z nową.
    A właściwie ten nowy wsad przed włożeniem do TV, z zawartością pamięci po włączeniu i wyłączeniu, bez żadnych zmian z poziomu menu użytkownika.

Rozumiem, że użyłeś nowego układu, a nie zaprogramowałeś stary.

-------------------------
    Najprawdopodobniej stary procesor (soft).
    Na ostatnim kanale trzeba zaprogramować coś w SECAM L (francuski) i z tego kanału przechodzić na AV.
    Było chyba parę razy opisane na forum.

Jest też jakaś "sztuczka" aby usunąć efekt bez wymiany procesora, chyba kondensator i dwa rezystory, ale nie pamiętam teraz szczegółów, a szukać mi się nie chce.
    Jestem pewien, że też o tym pisano na forum.
  • REKLAMA
  • #3 12448311
    nadawca
    Poziom 28  
    Tak dałem nowy układ , próbowałem z duża ilością różnych wsadów do TX807.
    Przejrzałem chyba wszystkie posty dot. TX807 ale nie utrafiłem na ten właściwy, ale skoro napisałeś , że temat był poruszany to jeszcze raz będę szukał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12448320
    mirex
    Poziom 43  
  • #5 12448454
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6885
    Zrób tak jak pisał kol.mirex i będzie dobrze
    Cytat:
    Na ostatnim kanale (99) trzeba zaprogramować coś w SECAM L (francuski) i z tego kanału przechodzić na AV.
  • REKLAMA
  • #6 12448468
    nadawca
    Poziom 28  
    I tak zrobiłem. I to nawet nie koniecznie kanał 99 , zaprogramowałem 1 na system Fr i jest dobrze.
    Dziękuję za pomoc !
  • #7 12448591
    mirex
    Poziom 43  
    Lisek? Czy ja coś pisałem o 99, żebyś w moje słowa W CYTACIE toto wkładał? Bo coś za bardzo podobne to do mojego powyżej:
    mirex napisał:
    Na ostatnim kanale trzeba zaprogramować coś w SECAM L (francuski) i z tego kanału przechodzić na AV.

W dodatku wprowadzając przy okazji czytelników w błąd.
    Więc nie rób tego już więcej, bo choć masz możliwość edycji czyjegoś tekstu, to jest to brzydkie. ;)

O ile mi wiadomo działało tylko na ostatnim ZAPROGRAMOWANYM kanale. Równie dobrze to mogło być 3, jeśli tylko tyle było w pamięci.
    Albo nawet pierwszy, jeśli pamięć dziewicza i nic ręcznie nie wpisano.
  • #8 12827800
    nadawca
    Poziom 28  
    I tak zrobiłem. I to nawet nie koniecznie kanał 99 , zaprogramowałem 1 na system Fr i jest dobrze.
    Dziękuję za pomoc !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Thomson 21MX15E (chassis TX807), polegający na wysokim poziomie szumów w trybie AV przy podłączeniu DVD, podczas gdy przy podłączeniu anteny szum nie występuje. W odpowiedziach zasugerowano porównanie pamięci starej z nową oraz sprawdzenie oprogramowania, które może być przyczyną problemu. Użytkownik potwierdził, że użył nowego układu i próbował różnych wsadów, a ostatecznie rozwiązanie problemu znalazł, programując kanał 1 na systemie francuskim, co poprawiło sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA