logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja 1,3MPI - często strzela w przepustnice - ciężko odpalać na gazie

kaszelo 24 Cze 2013 15:23 4455 12
REKLAMA
  • #1 12451012
    kaszelo
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    witam jestem posiadaczem skody Felicji z silnikiem 1,3 MPI dodam, że autko jeździ w LPG od pewnego czasu mam problemy z pracą silnika mianowicie podczas odpalania auto strzały są tak duże, że rozwaliło mi pokrywę przepustnicy. Byłem u mechanika od gazu który stwierdził że do wymiany świece zapłonowe lecz po wymianie nic się nie zmieniło poza tym wymieniłem filtr gazu lecz bez skutku .Mało tego auto zaczęło ciężko odpalać na gazie rozrusznik kręci jak szalony a autko zapala po dłuższym czasie nie mam pojęcia co się dzieje jeśli ktoś miał podobny przypadek proszę o wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 12451247
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Lewe powietrze / parownik do regeneracji. LPG nie jest podstawowym źródłem zasilania silnika i nie powinno się odpalać auta na samym LPG. Wiadomo, że się da ale czasem naprawa szkody jest nie opłacalna. Należy sprawdzić skład mieszanki w całym zakresie, zbyt uboga wybucha.
  • REKLAMA
  • #3 12451758
    kaszelo
    Poziom 9  
    kolego mam w domu drugi parownik w stani bdb czy mogę go wyminić naten stary który obecnie używam czy muszę zakupić nowy zgodny z typem
  • #4 12451945
    psooya
    Poziom 38  
    Nie musi być zgodny, musi wystarczyć co do mocy silnika. Typ i model mają małe znaczenie. Zacznij od powietrza, air boxa, rury dolotowej, szczelności miksera i połączeń. Skoro ciężko odpala na gazie to sprawdź czy jak elektrozawory otwierają to pojawia się gaz w wężu do miksera. Jaką masz generację, jak I to ustawianie na słuch nie jest dobrym pomysłem, jak w aucie jest sonda lambda można ją użyć do precyzyjnej regulacji poprzez podglądanie wskazań np linijką ledową.
  • REKLAMA
  • #5 12451954
    benyy1
    Poziom 18  
    Ocena: 133
    świece wymienione do wymiany przewody do sprawdzenia pozostałe elementy zapłonu i szczelność dolotu napisz jaki masz w aucie a jaki w zapasie ten parownik
  • #6 12452154
    kaszelo
    Poziom 9  
    świece wymienione co do przewodów to nie mam ponieważ skoda ma moduł do którego dochodzi cienki przewód
  • REKLAMA
  • #8 12453797
    soundmaxxx
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    A jaki człowiek przy zdrowych zmysłach uruchamia samochód na LPG ???
  • #10 12454867
    kaszelo
    Poziom 9  
    panowie temat strzałów chyba załatwiony wymieniłem jeszcze raz świece zapłonowe przeczyściłem końcówki cewki zapłonowej no i wszystko ok .problem który pozostał to to że podczas jazdy nieraz autko się dusi i traci na sile i nie może przepalić a w środku auta bardzo mocno czuć spaliny trwa to nieraz parę minut i ponownie wraca wszystko do normy
  • #11 12455256
    soundmaxxx
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    No to wszystko na to wskazuje że przez to odpalanie auta na LPG załatwiłeś parownik.
  • #12 12455553
    kaszelo
    Poziom 9  
    no być może tyle że auto dusi się i na gazie i na benzynie
  • #13 12455910
    psooya
    Poziom 38  
    Bierze lewe to się dusi. W MPI masz wiele czynników, sonda, przepływka, TPS, itp. Jak już jedzie na LPG II generacji to to wszystko poza sondą nie bierze udziału. Sprawdź sondę, jeśli masz MAP to sprawdź bo od niego zależy wyprzedzenie zapłonu chyba, że jest aparat z podciśnieniem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Skody Felicji z silnikiem 1,3 MPI zgłasza problemy z odpalaniem na gazie LPG, które objawiają się głośnymi strzałami w przepustnicy oraz trudnościami w uruchomieniu silnika. Po wymianie świec zapłonowych i filtra gazu, problemy nie ustąpiły. Użytkownicy sugerują sprawdzenie szczelności dolotu, parownika oraz elementów zapłonowych, a także regulację mieszanki gazu. Wskazano na możliwość uszkodzenia parownika oraz konieczność sprawdzenia sondy lambda i innych czujników. Po dalszych próbach, użytkownik zauważył, że auto dusi się zarówno na gazie, jak i na benzynie, co może wskazywać na problemy z dostarczaniem powietrza lub mieszanki paliwowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA