Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[ATmega8]Kompatybilność programowa dla wersji z 28 i 32 wyprowadzeniami

piotrekwoj1 25 Cze 2013 20:06 1800 14
  • #1 25 Cze 2013 20:06
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    Witam mam pytanie czy program napisany pod Atmega8 w obudowie TQFP (32 wyprowadzenia) będzie pasował do Atmega8 w obudowie DIL(28 wyprowadzeń) nie biorąc już różnicy w wyprowadzeniach to pomijamy chodzi o sam program i czy jest możliwe przekształcenie wsadu .hex do np Bascom lub C++? Czy może ktoś wie analizując plik .hex w których komórkach znajduję się zapisana "wiadmość" np. wyjście PB4(MISO)? Proszę o jakieś sugestię każda informacja cenna. pozdrawiam Piotrek
    Tytuł poprawiono, co to "atmaga" ? Układy scalone maja wyprowadzenia i nie potrafią się poruszać na własnych nóżkach...
    Proszę poprawić pisownię we wpisie. Nazwa układu jest nieodmienna, Bascom to nazwa własna. Pisać na głodniaka nie ma sensu, bo literek gdzie nigdzie brakuje... ;)
    LordBlick

    0 14
  • #2 25 Cze 2013 20:25
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Ogólnie jeśli program nie korzysta z dodatkowych wyprowadzeń obudowy SMD (kilka kanałów ADC-only z tego co pamiętam bez zaglądania do noty) to wsad powinien "pasować" do układu w obudowie DIP.
    Co do analizy pliku hex - można go co najwyżej zdezasemblować do postaci ciągu instrukcji maszynowych i danych, ale analiza takiego kodu jest dosyć czasochłonna i wymaga doświadczenia (a co za tym idzie trudno będzie znaleźć kogoś kto to zrobi za dziękuję...)

    0
  • #3 25 Cze 2013 20:44
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    Dziękuję za odpowiedź to i tak lipa bo poprostu mam gotowy wsad a akurat ten program korzysta z dodatkowych wyprowadzeń :) wiec nic nie zdziałam podrawiam.

    0
  • #4 26 Cze 2013 11:42
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    Witam mam jeszcze jedno pytanie czy może być na tym samym wyjściu realizowane dwa stany( wejście np zmiana częstotliwości) i wyjście generatora ?

    0
  • #5 26 Cze 2013 11:51
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi.
    Dwie funkcje (wejście i wyjście) mogą być realizowane na tym samym pinie I/O, ale trzeba wszystko przemyśleć, żeby przez przypadek nie doszło do zwarcia.

    Np. można podpiąć klawiaturę matrycową równolegle z pinami sterującymi wyświetlaczami LED, ale trzeba dodać odpowiednie rezystory, aby w czasie działania pinów jak wyjście nie doszło do zwarcia.

    0
  • #6 26 Cze 2013 12:22
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    Dziekuje za odpowiedz a chodzi mi o to że wsad w poście 1 działa podczas symulacji w proteusie. Ten wsad to jest generator prostokata i teraz zwiekszanie czestotliwosci jest np na wyprowadzeniu nr 12 zwierajac je do masy i to działa ale na tym samym wyprowadzeniu jest realizowane wyjscie tego generatora tak jest bynajmniej na schemacie i czy to jest możliwe?

    0
  • #10 27 Cze 2013 17:10
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    Witam wyprowadzenia 30,31,32 używane sa do wyświetlacza a faktycznie pin 12 tylko wejscie ale juz pin 16miso i 17sck są podwójnie bo i do wprowadzania danych(zwiększanie i zmiejszanie parametrów) i jako wyjscia sygnałów (do sterowania tranzystorów VT1 i VT2 na schemacie nad atmega8. Moje pytanie czy tak może być?

    0
  • #11 27 Cze 2013 17:22
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Patrz na NAZWY wyprowadzeń, a nie na ich numery!

    0
  • #13 27 Cze 2013 18:07
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    No właśnie nie analizowałem i piny i funkcje a że nie jestem obeznany w temacie atmega dlatego właśnie pytam na forum czy tak może być wejście i wyjście na tym samym pinie tak jak to jest tutaj np. z 17 pinem?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Czy np. powinien byc jakiś przycisk do przełączania funkcji gdy mam włączona funkcje wejścia to nie ma wyjścia a wychodząc z funkcji wejścia włącza sie funcja wyjścia?

    0
  • #14 27 Cze 2013 20:32
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Twoje pytanie nie ma wiele wspólnego z ATmega. Popatrz na nazwy wyprowadzeń wersji 28-nóżkowej i sprawdź, czy na schemacie z wersją 32-nóżkową są podłączone jakieś wyprowadzenia, których nie ma w wersji 28-nóżkowej (poz zasilaniem).

    SCK jest wejściem, ale nawet gdyby było wyjściem, to wystarczy zagwarantować, że podczas programowania układu na płytce nie zostaną wymuszone poziomy na liniach służących do programowania (czyli nikt nie wciśnie przycisku)

    0
  • #15 03 Lip 2013 20:14
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    Witam problem rozwíązałem i tak jak napisał kolega BlueDraco na jednym pinie może byc i wejście i wyjście a kompatybilność jest nie ważne czy to 28 czy 32 wyjścia. Dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam i zamykam temat.

    0