logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco Silnik Tector - Iveco Tector Błąd regulator ciśnienia pompy CR

kbmkc 27 Cze 2013 18:16 14463 10
REKLAMA
  • #1 12462929
    kbmkc
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wyświetla błąd niewłaściwego ciśnienia w układzie CR(wynika ze jest za wysokie bo zaczyna głośno pracować-stuki w silniku ) , wymieniony zawór na pompie wysokiego ciśnienia , czujnik na listwie, sprawdzona wiązka elektryczna, wymienione filtry,wyczyszczona obudowa filtra , zaworek zwrotny sprawny , powrót do zbiornika drożny i bez efektu . problem się pojawił bo wymianie wtryskiwaczy .
  • REKLAMA
  • #2 12462941
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    kbmkc napisał:
    problem się pojawił bo wymianie wtryskiwaczy

No i właśnie tu bym szukał przyczyny.
  • REKLAMA
  • #3 12462954
    kbmkc
    Poziom 10  
    Wtryskiwacze były podmienione z innego sprawne i też to nie pomogło, po podpięciu texy i pojedyńczym wyłączaniu wtryskiwaczy silnik reagował (silnik pracuje równo tylko stuka ,im wyższe obroty tym bardziej stukanie ustaje ).
  • REKLAMA
  • #4 12462965
    kwok
    Poziom 40  
    Odpinaliście może przewody paliwowe z podstawy filtra?
  • #5 12462976
    kbmkc
    Poziom 10  
    Tak była wyciągana podstawa filtra i czyszczona , również zakładaliśmy z innego .
  • #6 12463001
    kwok
    Poziom 40  
    To teraz wypada sprawdzić jakie ciśnienie masz na powrocie do zbiornika. Kiedyś grzebałem w tektorku i pomyliłem przewody na podstawie filtra. Efekt był taki że pompka zasilająca (ta na plecach CP3) dawała w powrót. Ciśnienia wprawdzie nie mierzyłem ale powrotu palcem nie szło zatkać. Silnik stukał jak diabli a zawór na rampie przy wyższych obrotach gwizdał aż miło.
  • #7 12463030
    kbmkc
    Poziom 10  
    Faktycznie jak ściągłem przewód powrotu paliwa to nie ma szans zatkać go palcem , tylko sprawdzaliśmy w porównaniu z innym czy właśnie nie są zamienione i są prawidłowo podpięte , czy jest możliwe że pompa CR jest nie szczelna i przepuszcza z wysokiego na niskie bądź na powrót hmm ? na powrocie ma być koło 1bara ?
  • #8 12463061
    kwok
    Poziom 40  
    Nie wiem jakie ma być ciśnienie na powrocie ale raczej prawie żadne skoro to tylko powrót. W zasadzie jak silnik chodzi to powrotem ledwie cokolwiek wylatuje. Po mojej pomyłce z powrotu ropa lała pełnym strumieniem.

Dodano po 7 [minuty]:

Iveco Silnik Tector - Iveco Tector Błąd regulator ciśnienia pompy CR
  • #9 12463158
    kbmkc
    Poziom 10  
    To w moim przypadku dokładnie z powrotu do zbiornika leje się strumieniem, podczas pracy silnika w ciągu 2 minut przelało się 5 litrów paliwa.Musze zmierzyć ciśnienie z tego co znalazłem ma mieć max 1 bar. Narazie dziękuję za pomoc , coś mnie już naprowadziłeś na temat .
    Załączniki:
    • Iveco Silnik Tector - Iveco Tector Błąd regulator ciśnienia pompy CR pompa CR.jpg (153.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 12463176
    kwok
    Poziom 40  
    To teraz dokładnie przestudiuj załączony rysunek i jeszcze raz sprawdź.

Dodano po 19 [minuty]:

Tam raczej Bosch jest a nie Siemens.
  • REKLAMA
  • #11 12463248
    kbmkc
    Poziom 10  
    Tak dokładnie bosch , tylko ciśnienie na powrocie znalazłem w opisie bosch i też jest podane do max 1 bar.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Iveco Tector, który wyświetla błąd niewłaściwego ciśnienia w układzie CR, co objawia się głośną pracą silnika i stukami. Wymieniono zawór na pompie wysokiego ciśnienia, czujnik na listwie, sprawdzono wiązkę elektryczną oraz filtry, jednak problem nadal występuje, szczególnie po wymianie wtryskiwaczy. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ciśnienia na powrocie do zbiornika oraz poprawności podłączenia przewodów paliwowych. Wskazano, że ciśnienie na powrocie powinno wynosić maksymalnie 1 bar. Użytkownik zauważa, że w jego przypadku z powrotu do zbiornika leje się paliwo, co może wskazywać na problem z pompą CR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA