logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 2100 – zbyt jasny wydruk, słaba jakość na folii, nieoryginalny toner

28aug240 22 Sty 2007 02:09 2569 7
REKLAMA
  • #1 3472352
    28aug240
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

Mam problem z moją drukarką mianowicie jasno drukuje jak na moje oko to 80-90% zaczernienia. wyczyściłem optykę (niewiele pomogło). Faster wygląda ok . bęben też czyściłem.
    toner też nie jest pusty. Czy to że jest nieoryginalny może powodować taki efekt jeśli nie to co jeszcze mogę jej za zabieg zrobić?

ps. czy da się jakoś podrasować drukarkę tak żeby lepiej drukowała na gładkich powierzchniach (folia) bo na foli to w ogóle kiepsko wygląda.

Pozdrawiam Michał
  • REKLAMA
  • #2 3472354
    stankas
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    stosujac zamienniki nie spodziewaj sie 100% efektow, to ze nie jest oryginalny moze byc przyczyna Twego problemu
  • REKLAMA
  • #3 3472446
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    czy czyszczenie optyki obejmowało czyszczeni lustra wirującego w module lasera ?
  • #4 3472544
    n-d-render
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    stankas napisał:
    stosujac zamienniki nie spodziewaj sie 100% efektow, to ze nie jest oryginalny moze byc przyczyna Twego problemu

i tak i nie.
    da się zregenerować toner tak aby miał lepsze zaczernienie niż oryginalny.

ale w tym konkretnie wypadku radzę podmienić kartridż.

poza tym:
    trzeba wyczyścić dokładnie laser scanner, soczewki łącznie z działkiem laserowym - czyli całą optykę. jednak niewielkie zabrudzenie (poza zabrudzeniem lub przepaleniem soczewki działka) nie powinno ogromnie zmniejszyć zaczernienia.

wyczyść też elektrodę (czarny wałek w drukarce znajdujący się pod bębnem włożonego do drukarki tonera) - jeśli jest prawie biała, odbije się to na jakości wydruków

pozdrawiam
    n-d-render
  • REKLAMA
  • #5 3472545
    28aug240
    Poziom 14  
    Tak wyczyściłem szkiełka laser soczewkę lasera i wirujące lusterka
  • #6 3474619
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    28aug240 napisał:
    Tak wyczyściłem szkiełka laser soczewkę lasera i wirujące lusterka

Najprościej rzecz ujmując zacznij od wymiany kartridża. Jeśli błąd się przeniesie, to winy należy szukać po stronie drukarki (np. brudne styki między tonerem a drukarką, brak jakiejś masy, brudny wałek transferowy). Powodów może być wiele. Jeśłi błąd zniknie, to masz kartridż do wymiany.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 3476600
    28aug240
    Poziom 14  
    Wymieniłem kartridż i wszystko ok. Ale wolałem się was zapytać zanim wydam 300zł
    Dzięki za pomoc.

TEMAT ZAMKNIĘTY
  • #8 3476651
    n-d-render
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Trzeba było zapytać o również o tani kartridż o idealnym zaczernieniu :) Po co wyrzucać tyle forsy...

Pozdrawiam!

TEMAT NAPRAWDĘ ZAMKNIĘTY :)

Podsumowanie tematu

✨ Problemem była zbyt jasna jakość wydruku w drukarce HP LaserJet 2100, mimo około 80-90% zaczernienia i czyszczenia optyki, w tym soczewki lasera oraz wirujących lusterek. Użytkownik stosował nieoryginalny toner, co mogło wpływać na słabszą jakość wydruku. Zalecano wymianę kartridża na oryginalny lub regenerowany o lepszym zaczernieniu. Dodatkowo wskazano na konieczność dokładnego czyszczenia całej optyki lasera oraz elektrody (czarnego wałka pod bębnem tonera), gdyż jej zabrudzenie lub odbarwienie pogarsza jakość druku. Po wymianie kartridża problem został rozwiązany. Wskazano również, że jeśli problem utrzymuje się po wymianie, należy sprawdzić styki między tonerem a drukarką oraz wałek transferowy. Co do poprawy jakości druku na folii, nie podano konkretnego rozwiązania, ale sugerowano, że oryginalny toner i czysta optyka są kluczowe.
REKLAMA