logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Man TGA 2001 - błąd EBS 3440-00, brak odbioru CAN z modułu przyczepy

chiptuner1990 03 Lip 2013 20:13 9927 11
REKLAMA
  • #1 12484154
    chiptuner1990
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam.
    mam problem,
    z tego co wiem jest to : brak odbioru CAN z modułu sterowania przyczepy
    sprawdziłem zasilania. wszystkie są :)
    Wziąłem się za linie CAN od kabiny po sam moduł ebs przyczepy. Też jest w idealnym stanie przejście na kabelkach jest. Jeśli odłączę przyczepę to na aucie nadal wyświetla się błąd 3440 i zaświeci się przekreślone ABS i to mnie dziwi. Jest to man przystosowany do wożenia drzewa z hds przyczepa jest połączona jedynie kabelkami. Dopiero po załadowaniu drzewo scala przyczepę z ciągnikiem.
    Zastanawiam się czy przyczepa ma być tak jak by non stop sprawna aby ebs się nie świecił ... może właśnie z tego względu iż jest to przyczepa wydłużająca ciągnik do załadunku... sam nie wiem proszę o pomoc :)
    Ja podejrzewam moduł przyczepy... chciałem do niego zaglądnąć ale śrubki są tak zaśniedziałe że zrezygnowałem bo prawdopodobnie się urwą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12484320
    daro111
    Poziom 31  
    Ocena: 859
    Witam.
    Wszystko sprawdzaj pod obciążeniem tak zasilanie jak i szynę CAN .Rozłącz od strony ECU EBS i modulatora sterowania przyczepą/naczepą. Z jednej strony zasilanie a z drugiej np.żarówka H4. Modulator sterowania przyczepy musi się komunikować z ECU EBS (nic do tego nie ma czy przyczepa jest podłączona czy nie),jeżeli jest brak komunikacji to albo uszkodzona szyna CAN ,zasilanie modulatora lub sam modulator.Jeszcze jedną przyczyną może być samo ECU EBS ale osobiście jeszcze się nie spotkałem z takim przypadkiem.
  • REKLAMA
  • #3 12485180
    chiptuner1990
    Poziom 9  
    daro111 napisał:
    Witam.
    Wszystko sprawdzaj pod obciążeniem tak zasilanie jak i szynę CAN .Rozłącz od strony ECU EBS i modulatora sterowania przyczepą/naczepą. Z jednej strony zasilanie a z drugiej np.żarówka H4. Modulator sterowania przyczepy musi się komunikować z ECU EBS (nic do tego nie ma czy przyczepa jest podłączona czy nie),jeżeli jest brak komunikacji to albo uszkodzona szyna CAN ,zasilanie modulatora lub sam modulator.Jeszcze jedną przyczyną może być samo ECU EBS ale osobiście jeszcze się nie spotkałem z takim przypadkiem.

no instalację sprawdzałem miernikiem, no ale czemu wywala ten błąd jak jest przyczepa odpięta ? nie powinno świecić się samo abs przekreślone ?? bez tego błędu ?? zasilania są : 2 plusy i 2 minusy no i resztę sprawdziłem
  • Pomocny post
    #4 12485231
    daro111
    Poziom 31  
    chiptuner1990 napisał:
    no instalację sprawdzałem miernikiem, no ale czemu wywala ten błąd jak jest przyczepa odpięta ? nie powinno świecić się samo abs przekreślone ?? bez tego błędu ?? zasilania są : 2 plusy i 2 minusy no i resztę sprawdziłem

Modulator sterowania przyczepy/naczepy jest zamontowany w ciągniku i jest jednym z elementów EBS ciągnika .Jeżeli system wykrywa niesprawność tego elementu to pojawia się stosowny komunikat niezależnie czy przyczepa jest podłączona czy nie.Kolega sprawdza okablowanie przyczepy, a to nie tu leży przyczyna tego błędu.
  • REKLAMA
  • #5 12485271
    chiptuner1990
    Poziom 9  
    daro111 napisał:
    chiptuner1990 napisał:

Modulator sterowania przyczepy/naczepy jest zamontowany w ciągniku i jest jednym z elementów EBS ciągnika .Jeżeli system wykrywa niesprawność tego elementu to pojawia się stosowny komunikat niezależnie czy przyczepa jest podłączona czy nie.Kolega sprawdza okablowanie przyczepy, a to nie tu leży przyczyna tego błędu.

aha teraz rozumiem :)
    instalacje na ciągniku też sprawdziłem :) wraz z instalacją na przyczepie :)
    dzięki za pomoc jeszcze popatrzę tam dzisiaj :)

gdzie jest zamontowany ten modulator w ciągniku ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12485523
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1712
    daro111 napisał:
    Kolega sprawdza okablowanie przyczepy, a to nie tu leży przyczyna tego błędu.
    Dokładnie nie tutaj problem.

chiptuner1990 napisał:
    Szukaj w ciągniku w okolicy siodła takiego zaworu sterownia przyczepy i od niego sprawdź instalację, gdyż kod usterki dotyczy własnie jego.

• #7 12485632
    chiptuner1990
    Poziom 9  
    serwisantscani1 napisał:
    daro111 napisał:
    Kolega sprawdza okablowanie przyczepy, a to nie tu leży przyczyna tego błędu.
    Dokładnie nie tutaj problem.

chiptuner1990 napisał:
    Szukaj w ciągniku w okolicy siodła takiego zaworu sterownia przyczepy i od niego sprawdź instalację, gdyż kod usterki dotyczy własnie jego.

Znalazłem :) instalacja od rozdzielni z przodu do modulatora jest dobra. Z sterownika w kabinie na żadnym z kabelków nie ma zasilania ;/ są tu numery 141,142,143,144. Dwa grubsze i 2 cieńsze wszystkie białe i zasilanie wygląda na to że nie wychodzi z ecu ebs w kabinie ;/ a zasilanie stałe i po stacyjce ma. 2 minusy też posiada ecu ebs. Co myślicie ?? Najlepszym sposobem podmiana ecu ebs aby się upewnić na 100 % ja tak uważam. Co wy na to ??

Ile ma mieć ecu ebs w kabinie plusów ??? 2 ma na pewno jeden stały drugi po 15
    i 2 minusy.

Masa z ecu na modulator wychodzi .... tylko nie ma plusa na wyjściu z ecu ebs ;/

Po włączeniu stacyjki żarówka mrugnie i tyle na wyjściu zasilania z ecu ebs dla modulatora są to kable 141 i 142.
  • Pomocny post
    #8 12485929
    daro111
    Poziom 31  
    chiptuner1990 napisał:
    Znalazłem instalacja od rozdzielni z przodu do modulatora jest dobra.

Jeżeli jesteś na 100% pewny że instalację masz sprawną (kontrola jak wcześniej pisałem), to prawdopodobnie masz uszkodzony sam modulator (dosyć częsta przyczyna).Co do zasilania ECU działa tak że zasilanie podaje tylko na chwilę do kontroli układu jeżeli jest ok (odpowiedź z modulatora poprzez CAN ) to zasilanie jest załączone na stałe i przechodzi do dalszej pracy,jeżeli nie to wyłącza i wysyła komunikat o błędzie (to tak w skrócie ).
  • #9 12486031
    chiptuner1990
    Poziom 9  
    daro111 napisał:
    chiptuner1990 napisał:
    Znalazłem instalacja od rozdzielni z przodu do modulatora jest dobra.

Jeżeli jesteś na 100% pewny że instalację masz sprawną (kontrola jak wcześniej pisałem), to prawdopodobnie masz uszkodzony sam modulator (dosyć częsta przyczyna).Co do zasilania ECU działa tak że zasilanie podaje tylko na chwilę do kontroli układu jeżeli jest ok (odpowiedź z modulatora poprzez CAN ) to zasilanie jest załączone na stałe i przechodzi do dalszej pracy,jeżeli nie to wyłącza i wysyła komunikat o błędzie (to tak w skrócie ).

oki czaje :) dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #10 12554693
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Dodam ciekawostke.....
    Samo przekreslone ABS , bez bledu ,swiadczy o braku polaczenia/odpowiedzi z kontrolerem EBS/ABS w przyczepie.
    Przyczyna tego moze byc brak zasilania do przyczepy ( 1 i2 plusy 3 i 4 minusy ),uszkodzone przewody ,lub cos z przyczepa.
    Jezeli wystepuje to nawet bez przyczepy to oznacza to przebicia na wiazce elektrycznej do gniazda przyczepy ,w samej wtyczce lub w kablu laczacym.
    EBS w ciagniku wyczuwa obecnosc podlaczonej przyczepy poprzez obciazenia wykryte na zasilaniu ktoregos ze swiatel ( nie pamietam teraz ktorego), jezeli sa przebicia to EBS mysli ze przyczepa jest podlaczona i oczekuje na odpowiedz z EBSu przyczepy ktorego nie ma .
  • Pomocny post
    #11 12555215
    ROKADI

Poziom 22  
    Ocena: 192
    Witam masz system EBS 2,2/2,3 sprawdz jak koledzy piszą jeśli usterka jakaś jest w przyczepie ZBR to wyczuje i będzie błąd
    Konto firmowe:
    ROKADI - MAN
    Kętrzyńskiego 8, Olsztyn, 10-506 | Tel.: 660-XXX-XXX (Pokaż)
  • #12 12588261
    chiptuner1990
    Poziom 9  
    Zamykam temat :) wymieniłem zawór i błąd zniknął :) pozdrawiam wszystkich i dziękuje za pomoc koledzy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z błędem EBS 3440-00 w ciągniku Man TGA 2001, związanym z brakiem odbioru CAN z modułu sterowania przyczepy. Po sprawdzeniu zasilania i okablowania, użytkownik zauważył, że błąd nadal występuje, nawet gdy przyczepa jest odłączona. Odpowiedzi wskazują, że problem może leżeć w uszkodzeniu modulatora sterowania przyczepy, który jest częścią systemu EBS ciągnika. Użytkownik został poinformowany, że EBS wykrywa obecność przyczepy na podstawie obciążenia zasilania, a brak komunikacji z modułem może być spowodowany uszkodzeniem przewodów lub samego modulatora. Po wymianie zaworu problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA