Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem i był bym wdzięczny jak ktoś by mi pomógł, za ok miesiąc będę robił instalacje co ale najpierw zacznę od początku. Mieszkam w starej kamienicy gdzie mieszkanie ogrzewane jest poprzez piec kaflowy. Powierzchnia mieszkania to 69,18m2. Piec mam już wybrany, Witkowski UKS-N o mocy 11 KW bez C.W.U. Chce wymienić piec bo ma już swoje lata i nie trzyma dobrze ciepła i 2 pomieszczenia są dogrzewane kaloryferami elektrycznymi. Chciał bym aby wszędzie było ciepło. Jeżeli chodzi o centralne to nie mam wiedzy na ten temat, dożo czytam i podpytuje znajomych. Narysowałem sam schemat ale potrzebuje aby ktoś go sprawdził i dodał od siebie co by było jeszcze istotne, na schemacie nie ma zaworów itd. W związku z tym mam kilka pytań.
-czy średnice rur będą dobre
-gdzie powinien być manometr aby kontrolować ciśnienie wody w instalacji
-jakiej pojemności powinno być naczynie wyrównawcze,pojemność wodna kotła to 81 l.
-jaka pompa wystarczy aby układ działał poprawnie i w każdym kaloryferze dobrze grzało.
W załączeniu dodaje swój schemat. dziękuje z góry.
Aha instalacja była by w jednej lini, na jednym poziomie. W jednym ciągu było by 6 lub 7 grzejników.
-czy średnice rur będą dobre
-gdzie powinien być manometr aby kontrolować ciśnienie wody w instalacji
-jakiej pojemności powinno być naczynie wyrównawcze,pojemność wodna kotła to 81 l.
-jaka pompa wystarczy aby układ działał poprawnie i w każdym kaloryferze dobrze grzało.
W załączeniu dodaje swój schemat. dziękuje z góry.
Aha instalacja była by w jednej lini, na jednym poziomie. W jednym ciągu było by 6 lub 7 grzejników.