logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips AS450 – cichy jeden kanał na radiu, kasecie i AUX, CD działa poprawnie

camell2110 06 Mar 2005 12:05 2141 10
REKLAMA
  • #1 1291190
    camell2110
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam!!

Mam wieże philipsa AS450! I jeden kanał w tej wieży gra bardzo cicho, myślałem że poszła końcówka mocy ALE na CD gra ładnie i elegancko na dwa kanały natomiast na radiu, kasecie i Phono-aux gra tylko na jednym (na drugim jest cicho)!!!! I jeszcze jak nagrywam na taśme to też tylko na jeden kanał a na drugim cicho.... Kurde nie mam pojęcia co może być przyczyną tej usterki.... wiem że wieża jest stara ale zawsze cos.....

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1292109
    raffq
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam,jesli na cd gra normalnie tzn ze wzmak jest dobry usterka siedzi w sygnale doprowadzanym do przedwzmacniacza.Wjaki sposob masz rozwiazny wybor zrodla sygnału?Na przelacznikach czy droga eklktroniczna?
    Jesli na przełacznikach to najprawdopodobniej wlasnie taki pstyczek jest uszkodzony.Pozdrawiam
  • #3 1292320
    camell2110
    Poziom 15  
    Właśnie mam wybór sygnału drogą elektroniczna. A wydaje mi sie że usterka powstała na skutek podłączenia "świateł" "kolorofronów" na ktorych wejsciu było napięcie stałe o wartości 12V.
  • REKLAMA
  • #4 1292590
    raffq
    Poziom 17  
    Rozumiem,nalezy odmalezc scalaka odpowiedzialnego za zmiane zrodla sygnalu(idz po sciezce z wej. az dojdziesz do scalaka).Jak juz go znajdziesz zapodaj bezposrednio na jego noge sygnał np(z CD).Mam nadzieje ze sobie z tym poradzisz .zabieg ten wykaze czy przyczyna jest scalak czy moze gdzies po drodze sygnał sie"gubi"
  • REKLAMA
  • #5 1307057
    camell2110
    Poziom 15  
    Witam!!

Znalazłem ten układzik (chyba bo są na plycie tylko 24c01 -pamieć; 4560- wzmacniacz operacyjny) i dwa układy 4094 i do jednego z nich są doprowadzone sygnały z wejść ale przechodza one przez duza liczbe różnych rezystorów, diód i kondensatorów. Czy winą moze byc ten układ?
  • #6 1307293
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Witam. Sprawdz kondensatory elektrolityczne.
  • #7 1307558
    camell2110
    Poziom 15  
    D1C1 napisał:
    Witam. Sprawdz kondensatory elektrolityczne.

rozumiem: wymień je.

A co z tym układem?? Czy to moze byc tez jego wina??
  • #8 1307799
    raffq
    Poziom 17  
    Witam ponownie,kondensatorki raczej nie.Nie sa one mocno obciazane.Oczywiscie układ ten moze byc padniety.Moim zdaniem najlepiej bedzie jesli sprawdzisz to recznie,sprawdz na ktora noge dochodzi sygnal i sprawdz go poprzez podanie jakiegos sygnalu.Mozesz nawet dotknac srubokretem na nozke,tak aby spowodowac brum,Pozwoli ci to odnalezc miejsce uszkodzenia.
  • #9 1308637
    camell2110
    Poziom 15  
    Kurde!! Wymieniłem ten układzik i nadal to samo! Co jeszcze moglo sie pasc??
  • REKLAMA
  • #10 1310817
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    tak jak mowi raffq wlacz wieze na axu i dotykaj do sciezki sygnalu od wejscia aux. Sprawdz element po minieciu ktorego pojawi sie przydzwiek.
  • #11 1982801
    camell2110
    Poziom 15  
    ja juz nie mam sily :/ postanowilem jej nie naprawiac tylko kupic jakis amplituner!

Wielkie dzieki wszystkim!!!

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Philips AS450 jeden kanał audio gra bardzo cicho na radiu, kasecie i wejściu Phono-AUX, podczas gdy na CD oba kanały działają poprawnie. Problem nie leży w końcówce mocy, lecz w sygnale doprowadzanym do przedwzmacniacza. Wieża posiada elektroniczny wybór źródła sygnału, co sugeruje uszkodzenie układu scalonego odpowiedzialnego za przełączanie sygnałów. Próby lokalizacji usterki obejmowały identyfikację układów scalonych 4094 oraz wzmacniacza operacyjnego 4560 na płycie, a także sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych, które jednak nie były przyczyną problemu. Wymiana podejrzanego układu scalonego nie rozwiązała usterki. Zalecano ręczne sprawdzenie ścieżek sygnałowych poprzez podawanie sygnału testowego i wykrywanie przerw lub uszkodzeń na drodze sygnału, np. poprzez indukowanie brumu śrubokrętem. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup nowego amplitunera, rezygnując z dalszej naprawy wieży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA