logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY STR-DE197 - Paliło bezpieczniki, po wymianie tranzystorów gra b. cicho

korneell 10 Lip 2013 21:55 1986 8
REKLAMA
  • #1 12508145
    korneell
    Poziom 9  
    Cześć,

Mam kolejny problem z moim innym amplitunerem.
    Po włączeniu do sieci paliło bezpieczniki, po wylutowaniu tranzystorów mocy (MN2488 oraz MP1620) amplituner zaskoczył.
    Kupiłem nowe Tranzystory i dzisiaj je zamontowałem. Po włączeniu wszystko jest ok. ale gra bardzo cicho. Na maxymalnym ustawieniu potencjometru ledwo słychać, a dodatkowo słychać również ciche buczenie.
    Zmierzyłem miernikiem i okazało się że na wyjściu jest napięcie stałe ok. 5V (lub nawet -5V).
    Macie pomysł co z tym dalej zrobić ?
  • REKLAMA
  • #2 12508231
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 140
    Sprawdź wszystkie elementy. Jeśli 2 kanał dobry, przez porównanie.
  • #3 12509003
    korneell
    Poziom 9  
    Niestety drugi zachowuje się tak samo, więc nie dam rady porównać. .
  • REKLAMA
  • #4 12509036
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 940
    korneell napisał:

Kupiłem nowe Tranzystory i dzisiaj je zamontowałem. Po włączeniu wszystko jest ok.....
    Zmierzyłem miernikiem i okazało się że na wyjściu jest napięcie stałe ok. 5V (lub nawet -5V).
    Macie pomysł co z tym dalej zrobić ?
    Na wyjściu nie może występować napięcie stałe, wymieniłeś tranzystory, zmierzyłeś napięcie na wyjściu i co dalej.....schemat do ręki, pomierz te końcówki i porównaj z napięciami na schemacie teraz tylko pytasz a my mamy gdybać. Nie umiesz sam naprawić, zanieś do fachowca. Pozdrawiam.
  • #5 12509061
    korneell
    Poziom 9  
    Wiem że nie może występować napięcie stałe na wyjściu.
    Końcówki pomierzyłem wczoraj zaraz po wymianie tranzystorów.

MN2488:
    Powinno być: B=1.1V // C=49.9V // E=0V
    Mam: B=1.1V // C=39.0V // E=0V

MP1620:
    Powinno być: B=-1.1V // C=-49.9V // E=0V
    Mam: B=-1.1V // C=-39.0V // E=0V

Link do schematu:
    http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=sony%20...ihZ49JWYifBdQWg&bvm=bv.48705608,d.Yms&cad=rja
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12509172
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    korneell napisał:
    Wiem że nie może występować napięcie stałe na wyjściu.
    Końcówki pomierzyłem wczoraj zaraz po wymianie tranzystorów.

MN2488:
    Powinno być: B=1.1V // C=49.9V // E=0V
    Mam: B=1.1V // C=39.0V // E=0V

MP1620:
    Powinno być: B=-1.1V // C=-49.9V // E=0V
    Mam: B=-1.1V // C=-39.0V // E=0V

Jak na emiterach masz 0V a na wyjściu -5V to skad się tam owo napięcie bierze?
    Przekaźniki na wyjściu załaczają?
  • #7 12511252
    korneell
    Poziom 9  
    Cześć,
    Już wiem czemu były różnice w pomiarach.
    Mierzyłem wszystko na nieprzykręconej płytce do obudowy (nie miała kontaktu z masą). Dzisiaj przykręciłem płytkę i okazało się że na wyjściu jest teraz 0V.
    Niestety ciche buczenie i ogólnie bardzo ciche granie wzmacniacza nadal nie ustąpiło.
    Co jeszcze mogę sprawdzić oraz co może powodować że napięcie na Kolektorach jest o 10V niższe niż na schemacie ??
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • Pomocny post
    #8 12511305
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    W tych modelach Sony ważną rolę odgrywa tylna ścianka obudowy - spina wszystkie masy. Po włożeniu płytki wzmacniacza na swoje miejsce w obudowie należy więc ją przykręcić i przykręcić wszystkie metalowe elementy, które się z nią stykają ( ekrany gniazd ). Nie zapomnij o wpięciu taśmy flex do głowicy oraz przykręcenie samej metalowej części głowicy do tylnej ścianki - przez nią jest podawana masa do zasilania tej pionowej płytki z selektorem wejść. Do tylnej ścianki przykręć wszystkie masy poszczególnych płytek a samą ściankę złap choć jednym wkrętem z całością obudowy. Siła głosu na minimum i teraz sprawdź.
  • REKLAMA
  • #9 12536279
    korneell
    Poziom 9  
    Po dokładnym sprawdzeniu amplitunera okazało się że jest spalony układ TC9299P w bloku przedwzmacniacza. Czy ktoś z forumowiczów ma taki może na zbyciu ? W sklepach internetowych straszna drożyzna a na przesyłkę z Chin nie chce mi się czekać miesiąc czasu(tam już można kupić za 1$).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem SONY STR-DE197, który po wymianie tranzystorów mocy (MN2488, MP1620) gra bardzo cicho, a na wyjściu występuje napięcie stałe około 5V. Po przykręceniu płytki do obudowy napięcie na wyjściu spadło do 0V, ale problem z cichym dźwiękiem i buczeniem pozostał. Użytkownik odkrył, że uszkodzony jest układ TC9299P w bloku przedwzmacniacza i poszukuje zamiennika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA