logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lite-On LTR-52327S - zablokowana tacka po roztrzaskaniu płyty Datex, co robić?

Kwasek27 06 Mar 2005 12:34 1391 11
REKLAMA
  • #1 1291286
    Kwasek27
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Przy odtwarzaniu płytki w nagrywarce rozwaliło mi plyte w drobny mak (Datex), próbowalem wysunąć tacke ale zablokowala sie gdzies w odleglosci 2 cm w trakcie wysuwania. Rozkrecilem i wyczyscilem nagrywarke, ale w dalszym ciagu nie moge recznie domknac szuflady ani do konca jej wysunac, przesuwa sie tylko kawalekw jedna i druga strone. Prawdopodobnie to jakis mechanizm ale nie wiem jak sie do niego dostac i na jakiej zasadzie to dziala. Prosze o rady.
  • REKLAMA
  • #2 1291340
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Witam ... niestety ale tylko Ty możesz usunąć blokadę tylko dobrze patrz nic na siłę .
    Pozdrawiam i życzę cierpliwości !
  • REKLAMA
  • #3 1291355
    Likon
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam
    Prawdopodobnie jakaś odrobina płyty pozostała jeszcze
    w mechaniźmie zębatkowym i to blokuje tackę.

Pozdrawiam
  • #4 1291417
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Najpierw poszukaj dokładnie czy przypadkiem jakieś pozostałości płyty nie blokują mechanizmu. Możliwe, że któraś z zębatek przeskoczyła i teraz musisz ustawić cały mechanizm. Ja w takiej sytuacji aby nastawić mechanizm otwierałem tackę przyciskiem po czym wyłączałem zasilanie (tacka nie wyszła cała). W tym momencie wyjmowałem tackę w taki sposób aby nie uszkodzić zębatek trzeba bardzo uważać aby nic nie połamać i gdy już tacka została wyjęta trzeba pokręcić zębatkami tak aby głowica z laserem zeszła do oporu na dół i włożyć z powrotem tackę do pozycji normalnie wysuniętej. Ten sposób działa np. na CD-ROMy Creativa z serii Infra. Ale aby trafić na właściwe ustawienie mechanizmu trzeba się nieraz namęczyć. Bo przesunięcie zębatki o dosłownie jeden ząbek powoduje nieprawidłowości w działaniu całego mechanizmu. Jest to dość łopatologiczne rozwiązanie ale da rade nim to zrobić powodzenia.
  • #5 1291719
    budzik88
    Poziom 18  
    Mialem podobny problem plyta rozsypala sie w drobny mak i za nic nie dalo sie otwozyc cd-rom' jedeyne co pozostalo to erzkrecic naped tak tez robilem. Moim ocza ukazal sie rpzerazajacy widok no ale coz...podlaczylem odkuzac i wciagnelem wszytko co sie dalo wieksze kawalki wyciagnelem rekoma... Ale wiedzialem ze wirujace szybko kawaleczki zniszczonej plyty uszkodza kolejna dllatego w odkuzaczu przestawilem z wsysania na nawiiw wszytko wyssalo sprawdzilem jeszcze mechanizm dziala bez wiekszego zazutu a cdrom dzialal tak samo jak przed taka katastrofa

P.S A tak na marginesie ciekawe czy to jest uszkodzenie napedu czy plyty cd :]
  • #6 1291760
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Kiedyś toczyła się dyskusja na ten temat i większość doszła do wniosku, że odpowiedzialne za takie efekty są kiepskiej jakości płyty (najczęściej DATEX-y) które pękają od środka i pod wpływem wysokiej prędości obrotowej w nowoczesnych napędach rozsypują się w drobny mak. W moim przypadku rozsypała się płytka Verbatima ale nagrywarka przeżyła to i działa tak samo jak wcześniej.
  • REKLAMA
  • #7 1292505
    budzik88
    Poziom 18  
    Zapewne to zle wywazone plyty ktore dostaja dodatkowej wibracji... ale przyczynilo sie tez do tego zapene zwiekszenie predkosci obrotow cdrom LGx52 w tym napedzie to sie bardzo czesto powtazalo wiec co w samych napedach tez jest
  • #8 1292529
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Tak na marginesie to ta nagrywarka mogła być jeszcze na gwarancji (2 lata) a Liteon wymieniał nagrywarkę na nową w przypadku rozsypania płyty (nie wiem czy w każdym wypadku ale wymieniał !).
  • REKLAMA
  • #9 1292760
    Kwasek27
    Poziom 14  
    Hmm , wlasnie nie wiem czy gwarancja przy zakupie dana przez sklep jest rownowazna gwarancji producenta, poniewaz jak widze na kalejce, mam gwarancje na okres 12 miesiecy i akurat skonczyla mi sie w lutym :\. Ale i tak juz zerwalem plombe wiec po ptokach.
  • #10 1293121
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Zanim namęczysz się z ustawianiem mechcniazmu to najpierw sprawdź czy soczewka albo taśmy łączące głowicę albo silnik nie są poprzecianane od kawałkó płyty.
    Dokładnie wszystko obejż , czy napewno wszystko wyjołeś. Kawałki farby z plyty przyklejają się wszędzie i cięzko jest je napewt wydmuchać za pierwszym razem.
    Zobacz też czy zębatki też się nie uszkodziły. Dalej to już tylko ustawienie opisane powyzej.
    Co do gwarancji to pewnie ją jeszcze miałeś. Mogłęś więc spokojnie ją oddać do producenta.
  • #11 1293472
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    gwarancja tego nie obejmuje chyba ze to ewidentnie wina nagrywarki(czyli skopany mechanizm korekcji wywazenia)
  • #12 1976313
    Kwasek27
    Poziom 14  
    dzieki za porady, udalo sie naprawic nagrywarke, tacke wyciagnalem na sile, ustawilem odpowiednio kolka zebate i wszystko dziala jak nalezy.
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

✨ W nagrywarce Lite-On LTR-52327S podczas odtwarzania płyty Datex doszło do rozbicia płyty na drobne kawałki, co spowodowało zablokowanie tacki w połowie wysuwania. Próby ręcznego domknięcia lub wysunięcia tacki nie powiodły się, a mechanizm przesuwał się tylko minimalnie. Przyczyną blokady były najprawdopodobniej fragmenty płyty zablokowane w mechanizmie zębatkowym lub uszkodzenie zębatek. Zalecano ostrożne rozkręcenie napędu, dokładne usunięcie wszystkich kawałków płyty, sprawdzenie stanu soczewki, taśm łączących głowicę i silnik oraz ewentualne ustawienie mechanizmu poprzez ręczne dopasowanie zębatek. Wskazano, że płyty Datex są podatne na pękanie pod wpływem wysokich prędkości obrotowych, co może prowadzić do takich awarii. W przypadku gwarancji producent Lite-On mógł wymienić napęd, jednak gwarancja sklepu mogła być krótsza i już wygasła. Ostatecznie udało się usunąć blokadę tacki przez wymuszone wysunięcie i prawidłowe ustawienie kół zębatych, co przywróciło pełną funkcjonalność napędu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA