Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Reset CMOS, system nie wstaje.

Viranel 16 Jul 2013 22:09 6090 38
e-mierniki
  • #1
    Viranel
    Level 8  
    Witam.

    Mam następujący problem: jakieś 3 dni temu po uruchomieniu PC dostałem info CMOS checksum error - defaults loaded wcisnij F1 żeby kontynuować. I tak zrobiłem, system działał bez zarzutu. Potem poszperałem w necie i dowiedziałem się, żeby zresetować CMOS. Tak zrobiłem, według manuala dostarczonego przez Asusa. Odłączyłem zasilanie, wyjąłem baterię, przestawiłem zworkę z [ o o ] o na o [ o o ], poczekałem jakieś 30 sekund(w manualu jest 5-10), przestawiłem zworkę z powrotem na swoje miejsce i wsadziłem baterię. Po włączeniu komputera nadal pojawił się ten sam komunikat CMOS checksum error, ale ja wszedłem do biosu i załadowałem jeszcze tam fabryczne ustawienia, wpisałem datę, zapisałem zmiany i zrobiłem restart, ale dostałem BSOD i tak jest do dzisiaj. Siedzę nad tym 3 dni, robię testy i nic niby nie jest uszkodzone.

    BSOD'y są takie:


    Code:
    IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
    
    0x0000000A
    lub
    0x0000007E
    lub
    0x0000007F
    lub
    0x000000050



    Najczęściej jest to 0x7E i 0x7F. Zależy czy odpalam tryb awaryjny, czy normalny. W każdym razie system nie wstawał więc zrobiłem format dysku, żeby wyczyścić wszystkie sterowniki. Jak wkładam jakąkolwiek płytę instalacyjną jakiegokolwiek Windowsa Xp czy 7 dostaje takie BSODY(0x7E praktycznie zawsze).

    Robiłem testy z live CD Hiren's BootCD i też nic... Test Memtest86 robiłem 4 razy i nic nie wykazał, 0 errorów. Stress test grafiki też 0 błędów, test dysku twardego też 0 błędów.

    Kupiłem nową baterię CMOS i wymieniłem, też to nic nie dało. Jedyne co to pomogło to, że już się nie wyświetla ten komunikat CMOS checksum error.
    Zrobiłem update biosu do najnowszej wersji, też nic to nie dało.

    Nie mam teraz dostępu do innych podzespołów, żeby powymieniać i posprawdzać, ale wydaje mi się, że by mi testy wykazały jakieś błędy gdyby to był błąd sprzętowy. Podpiąłem do PC dysk z laptopa i też ten sam błąd 7E albo 7F więc myślę, że dysk odpada.

    Rozbierałem kompa, wszystkie wtyczki wpinałem od nowa.
    Sprawdziłem kondensatory, żaden nie jest wybrzuszony.
    Sprawdziłem kondensatory w zasilaczu, też jest ok.
    Sprawdziłem miernikiem napięcia na zasilaczu - są w normie.

    Najlepsze jest to, że jak odpalam Hiren's bootCD i włączam mini XP to mi się normalnie odpala i wszystko działa ok, a zainstalować windowsa nie mogę... A przecież taki miniXP też używa pamięci RAM i dysku.

    Debiana 5.0.4 w ogóle zainstalować mi się udało, ale się nie odpala. Raz udało mi się, że prawie się odpalił bo pokazała się 'klepsydra' z ekranu logowania ale potem zwis...

    Ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym jeszcze zrobić? Czy jest możliwe, że PC nie wystartuje na domyślnych, fabrycznych ustawieniach BIOSU?

    Konfiguracja:
    Zasilacz: Pentagram Silent Force 460W
    Płyta: Asus M2N-E(socket AM2)
    Procesor: Athlon 64 X2 3800+
    Pamięć: Kingston DDR2 2x2gb 800mhz
    Grafika: GeForce 7600GT 256mb
    Dysk: Samsung 250gb
  • e-mierniki
  • #2
    ciuqu
    Level 38  
    Witam

    Na początek proponuje wyłączyć wszystko co da się wyłączyć w Biosie, typu sieciówki, modemy, audio i usb

    Kolega miał podobny problem po zakupie karty graficznej, okazało się że pogryzły się IRQ karty z dodatkowym USB po wyłączeniu dodatkowych USB problem zniknął.

    Może reset Cmosa włączył coś domyślnie co było wyłączone.

    Pozdrawiam
  • e-mierniki
  • #3
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Daj screena z Crystal Disk Info.
  • #4
    Viranel
    Level 8  
    Wyłączyłem wszystko oprócz dysku i napędu CD. Nadal ten sam błąd. 0x0000007E.
  • #5
    Dj Haker
    Level 35  
    Tryb SATA masz dobrze ustawiony ? Skoro resetowałeś BIOS to może Ci się ustawiło na AHCI i przez brak sterowników sypie blue screenem przy instalacji.

    Błąd 7E może na to wskazywać.
  • #6
    Viranel
    Level 8  
    RADU23 wrote:
    Daj screena z Crystal Disk Info.

    Crystal Disk Info nie zwraca żadnego wyniku więc wrzucam z Victoria, mam nadzieję, że też się nadaje.


    Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje.

    Dj Haker wrote:
    Tryb SATA masz dobrze ustawiony ? Skoro resetowałeś BIOS to może Ci się ustawiło na AHCI i przez brak sterowników sypie blue screenem przy instalacji.

    Błąd 7E może na to wskazywać.

    Z tego co wiem ta płyta nie wspiera AHCI. Z tego co mi się wydaje, to nawet nie mam możliwości zmiany trybu pracy SATA w BIOSie.



    Jeszcze mam taką wzmiankę w manualu płyty głównej, żeby nie przestawiać zworki na CLRTC z domyślnej pozycji jeżeli nie potrzebuje resetować CMOS, bo to może powodować 'system boot failure' tylko kurde nie napisali jak z tego wyjść... Co z tego, że mam w manualu zdjęcia z BIOSu, jak wszystkie opcje na nich są takie same jak fabryczne, a na nich mam BSODy.
  • #7
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Odnośnie S.M.A.R.T-u HDD:

    Atrybut ID 187 ( BB )
    Reported UNC Error
    Ilość błędów, które nie mogą być odzyskane przy użyciu sprzętu technologii korekcji sprzętowej ECC .
    Krytyczny: Nie (Im niższa wartość tym lepiej)

    Są także wskazania iż występują/występowały problemy z taśmą połączeniową dysku.
  • #8
    Viranel
    Level 8  
    Mam dwie taśmy i próbowałem na obu, na różnych gniazdach SATA i niestety nic to nie dało.

    Dodano po 4 [godziny] 26 [minuty]:

    Podpiąłem inny dysk SATA z zainstalowanym już Windowsem 7 i w momencie wyświetlenia napisu "Trwa uruchamianie systemu Windows"(nawet animacja nie zdążyła się wyświetlić nad napisem, dostałem BSOD:

    Code:
    STOP: 0x0000007E (0xC0000005, 0x836B8328, 0x80786750, 0x0786330)
    

    CI.dll - Address 836B8328 base at 8367B000, Datestamp 4ce7b97d


    Ten sam co przed formatem, zaraz po zresetowaniu CMOS. Czy to możliwe, że coś uszkodziłem wyciągając baterię i przestawiając zworkę na wyłączonym zasilaniu?
  • #11
    Viranel
    Level 8  
    Ja to wszystko czytałem 2 razy już, umiem szukać w google. Gdyby mi do coś dało, to bym nie pisał tutaj o pomoc.

    Quote:
    Ten problem może wystąpić, jeżeli wątek systemowy generuje wyjątek, który nie jest przechwytywany przez obsługę błędów. Wyjątek ten może być spowodowane jedną z następujących czynności:

    Jeśli ten problem występuje po pierwszym ponownym uruchomieniu podczas instalacji systemu Windows lub po zakończeniu instalacji, komputer może nie mieć miejsca na dysku twardym wystarczającą do uruchomienia systemu Windows XP.

    Nie ma takiej opcji, dysk jest pusty.

    Quote:
    System BIOS komputera może być niezgodny z systemem Windows XP lub może mieć mają być aktualizowane.


    Bios aktualizowałem i jest najnowszy, z 2010 roku, a wtedy to juz Win 7 był więc też raczej odpada.

    Quote:
    Sterowniki karty wideo może być niezgodny z systemem Windows XP.


    Nie ma żadnych sterowników, bo dysk jest czysty, a płyta instalacyjna Windows 7 została ściągnięta wczoraj. Poza tym, jak się udawało instalować system kilkanaście razy odkąd mam komputer, to nie ma opcji, żeby sterownik karty był niezgodny.

    Quote:
    Może być uszkodzony sterownik urządzenia lub usługę systemową.
    Jeśli problem jest związany z plikiem Win32k.sys, może to być spowodowane przez program innej firmy pilot zdalnego sterowania.


    Przy zainstalowanym systemie wysypuje mi BSOD, który jest związany z plikiem CI.dll, ale to jest plik na płycie windowsa, a nie na dysku, bo dysk jest czysty.


    wert141 wrote:
    http://www.youtube.com/watch?v=XzOnTOFxoc0

    Pozdrawiam



    Co mi z tego, skoro ja nie mam żadnego urządzenia USB wpiętego do komputera i nie mam zainstalowanego systemu? Jedynie klawiaturę PS2. Nawet jak wyłączę w BIOSie obsługę USB, to i tak dostaje BSOD.
  • #12
    tronic1
    IT specialist
    Pożycz od kolegi inne kości pamięci i sprawdź. Sprawdź też na jednej kości. Mimo że Memtest nie wykazuje błędów to one mogą być przyczyną.
  • #13
    Viranel
    Level 8  
    Odłączyłem teraz z płyty głównej dosłownie wszystko - panel Audio, USB itp. Wyłączyłem w BIOSie tak samo i dostałem BSOD:

    CI.dll

    PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

    0x00000050


    Najlepsze jest to, że one są co jakiś czas różne, najczęściej 0x7E, później 0x7F, ale też właśnie 0x50, 0x0A itd. itd.


    Mam na tej płycie 2 sloty pamięci dual channel i próbowałem tą pamięć wpinać do jednego, do drugiego, po jednej kości do każdego, potem drugą kość do każdego i nadal to samo, tylko się zmienia BSOD z F na E.
  • #15
    Viranel
    Level 8  
    Sprawna, nowa, Duracell CR2032, mierzona miernikiem, ma 3.2V. Zamontowana też dobrze, zworka też na swoim miejscu: [o o] o
  • #17
    Viranel
    Level 8  
    Nie, wszystko jest na auto.

    Moja wiedza jeżeli chodzi o BIOS tak naprawdę kończy się na ustawieniu priorytetów bootowania. :/

    Wrzucam zdjęcia BIOSu z ustawieniami, o których mówiłeś. Przepraszam za jakość, ale aktualnie mam dostępny tylko stary monitor CRT...

    Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje.
    Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje.
  • #18
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Ostatnia fotka - zmień

    Quick boot - na Disabled
    Case open - na Disabled

    Niech BIOS przetestuje sobie wszystko bez pomijania.

    Druga opcja (Case open warning) w ogóle powinna być wyłączona, chyba, że posiadasz obudowę z zabezpieczeniem otwierania.
  • #19
    Viranel
    Level 8  
    Zmieniłem obie opcje, włożyłem płytę z Windowsem 7 i znowu zwis i BSOD 0x0000007E na ekranie "Starting Windows".
  • #20
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Na forum anglojęzycznym napisano także, że ewidentnie problem jest z kontrolerem SATA. Musisz zmienić tryb pracy kontrolera.

    Powiedz, dlaczego masz dysk podpięty do 3 kontrolera, a nie do 1? Może to nie ma znaczenia, ale może...

    Nagrywarkę ATA też zmień na Master.

    Te dwie uwagi to tak przy okazji.
  • #21
    Viranel
    Level 8  
    Na początku dysk był podpięty jako SATA 1, ale potem testowałem każde gniazdo po kolei i zostało na 3. Przepiąłem z powrotem na 1 i dałem DVD na Master.

    Właśnie też czytałem o kontrolerze pracy dysku i co ciekawe jak startuje instalację Windowsa z wiersza poleceń, to zacina się ona na pliku disk.sys, ale siedząc nad BIOSem przez kilka dni nigdzie nie znalazłem opcji, gdzie mógłbym to zmienić. Ogólnie mam wrażenie, że ten BIOS jest strasznie wykastrowany, jeżeli chodzi o opcje, które można zmieniać.

    W zakładce Advanced, w Serial-ATA Controller mogę dać tylko Enabled/Disabled...

    Jeżeli chodzi o okno Main i SATA to mam tak:

    Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje.
    Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje.

    Jeżeli chodzi o napęd DVD to:

    Reset CMOS, system nie wstaje.


    A jeżeli chodzi o zakładkę Advanced i opcje IDE to mogę tylko to zmienić:

    Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje. Reset CMOS, system nie wstaje.


    Wrzucam jeszcze zdjęcie z zakładki Hardware Monitor, jakby to coś zmieniło:

    Reset CMOS, system nie wstaje.
  • #22
    RADU23
    Moderator of Computers service
    swiercm wrote:


    Powiedz, dlaczego masz dysk podpięty do 3 kontrolera, a nie do 1? Może to nie ma znaczenia, ale może....

    Ale... jak kolega wspomniał jest taka złota zasada że hdd wpina się w kontroler nr. 1 lub nr. 0 (zależnie od oznaczeń płyty).

    Dodano po 3 [minuty]:

    W biosie FAN Control zmień na "enabled".
  • #24
    Viranel
    Level 8  
    RADU23 wrote:
    Ale... jak kolega wspomniał jest taka złota zasada że hdd wpina się w kontroler nr. 1 lub nr. 0 (zależnie od oznaczeń płyty).

    Zmieniłem z powrotem na SATA1, zero rezultatów.
    RADU23 wrote:
    W biosie FAN Control zmień na "enabled".

    Ustawiłem tak, też nic.
    RADU23 wrote:
    Coś, co mi przyszło do głowy, to wyłączenie w ogóle IDE. Tylko, że będzie problem z wystartowaniem instalacji...

    Spróbowałem tak zrobić. Podpiąłem inny dysk z zainstalowanym już Windowsem, zamiast 0x0000007E dostałem:
    Quote:
    CI.dll
    PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
    0x00000050


    Quote:
    Bug check 0x50 usually occurs after the installation of faulty hardware or in the event of failure of installed hardware (usually related to defective RAM, be it main memory, L2 RAM cache, or video RAM).

    Tylko pytanie które z tych się zepsuło i dlaczego miało się zepsuć skoro działało i tylko zresetowałem CMOS. I dlaczego mi w testach żadnych błędów nie pokazuje...
  • #26
    Viranel
    Level 8  
    Taką odpowiedź dostałem od supportu Asusa:
    Quote:
    Szanowny Kliencie,


    Dziekuje za kontakt ze wsparciem technicznym firmy ASUS.

    Z opisu który pan przesłał można wywnioskować że uszkodzona jest sama kość BIOS. Z uwagi że płyta nie jest już na gwarancji mogę jedynie zasugerować wymiane i programowanie kości w jakimś lokalnym serwisie komputerowym. Serwisy firmy ASUS nie prowadzą napraw odpłatnych płyt nie objetych gwarancją.



    Ale jak ja aktualizowałem BIOS i ewidentnie poszło wszystko ok, bo jak startuje komputer to jest napisane Phoenix AwardBIOS 5001.
  • #28
    Viranel
    Level 8  
    Zaraz to spróbuję zrobić i dam znać jakie są rezultaty.

    Wracając do supportu Asus'a na moje pytanie czy była by możliwość pomyślnej aktualizacji BIOSu, gdyby kość BIOSu była uszkodzona odpisali mi tak:

    Quote:
    Szanowny kliencie,

    W zależności od uszkodzenia możliwa jest pomyślna aktualizacja, jednak przy uszkodzonej kości BIOS najczęściej próba aktualizacji kończy się brakiem rozruchu płyty.
  • #29
    Pete_O
    Level 31  
    Jeśli zmiana BIOS na 1703 nie rozwiąże problemu, to można zweryfikować, czy to HDD czy też płyta główna, próbując zainstalować system na innym HDD.
  • #30
    wert141
    Level 16  
    Asus nie bardzo pomógł jak widać, nie sądzę aby to była wina kości biosu.

    A czy możesz włączyć np. Mini Windows z płyty. ?

    Robiłeś OC jakiegokolwiek podzespołu w komputerze ?