logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra opel 2.2 dti - Dziwny układ podcisnienia czegoś brak??

pironet12 17 Lip 2013 21:14 23715 4
REKLAMA
  • #1 12533144
    pironet12
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    witam ,mam problem z układem podciśnienia w vectra c 2.2 dti 125KM.Problem polega na wywalaniu trybu serwisowego przy ciągłej jeżdzie na trasie itp przy stałych prędkościach.Doszedłem że os nie tak z układem podcisnienia i feralnymi zaworami.Wydaje mi się że brakuje czegoś na kolektorze ssącym i coś nie tak z zaworami.Ktoś wie jakie powinny być zawory bo ja mam zainstalowane dwa z końcówką 022 a chyba powinien być jeden z 022 a drugi koncówka 200.Jednego chyba w ogóle brak.Zamieszczam fotki może ktoś pomoże?? Vectra opel 2.2 dti - Dziwny układ podcisnienia czegoś brak?? Vectra opel 2.2 dti - Dziwny układ podcisnienia czegoś brak?? Vectra opel 2.2 dti - Dziwny układ podcisnienia czegoś brak?? Vectra opel 2.2 dti - Dziwny układ podcisnienia czegoś brak?? Vectra opel 2.2 dti - Dziwny układ podcisnienia czegoś brak??
    Załączniki:
    • DSC00002.JPG (2.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12533314
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    U ciebie mają być dwa zaworki sterujące podciśnieniami jeden od turbiny i drugi od klap. W starszych modelach był trzeci od EGRu ale u ciebie go nie ma bo jest elektroniczny EGR i to właśnie jego by najpierw sprawdził.
  • REKLAMA
  • #3 12534000
    pironet12
    Poziom 10  
    można go jakoś sprawdzić??czy te dwa co u mnie są powinny mieć te same oznaczenia??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12537595
    MartBan
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    Można wakuometrem, wpiąć się równolegle trójnikiem przed elektrozaworami i skontrolować podciśnienie zasilające oraz za każdym z zaworów i sprawdzić sterowanie siłowników klap i turbosprężarki. Oznaczenia są inne dla odróżnienia, ale zasada działania i parametry te same, że sprawują się zamiennie bez problemu, sprawdzone.
  • #5 12544213
    pironet12
    Poziom 10  
    niestety wywala błąd p0234 czyli przeładowanie silnika ,sprawdzałem wszystkie zawory podmieniając na sprawne,wyczyściłem egr,przepływkę,czujnik na kolektorze ssącym,sprawdzałem wakuometrem i podcisnienia są ok,na koniec ograniczyłem turbine nakrętkom na regulatorze i dalej to samo.Tylko że teraz wywala błąd co chwilę.Nie wiem już co mam robić .Turbina była wymienina ale wcześniej było podobnie.
REKLAMA