logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra C 2.2DTI - tryb awaryjny, błędy EGR i niskie ciśnienie doładowania

SaFree 13 Sie 2014 13:04 13215 7
REKLAMA
  • #1 13874025
    SaFree
    Poziom 2  
    Kupiłem Opla Vectre C 2.2 diesel 125KM. Zauważyłem że na 1szybm biegu jest troche mułowaty, poprzednie punto 1.2 sporting to był pocisk w porównaniu z tym... ale to jest najmniejszy problem. Prawie zawsze na 5tym biegu,czasem na 4tym po przekroczeniu 2700obr zapala sie zółta kontrolka -samochód z kluczem francuskim (tryb awaryjny) i auto nagle traci moc. Po ponownym odpaleniu problem znika do momentu przekroczenia tych magicznych obrotów. z Kolei na 3cim biegu gdy auto przekroczy te obroty dostaje mocnego kopa, czyli w tym momencie załącza sie turbina,,, wg mnie troche późno... elektromechanik podłączył mi auto pod komputer i wykazało stałe błędy; za niskie doładowanie ciśnienia, egr, paliwo..... W momenicie świecenia kontrolki pokazywało odłączenie turbiny. Pytanie co zrobić żeby było dobrze...? Wymieniać, czyścić, zaślepiać egr...? kupić nowe filtry (powietrza, paliwa) a może coś jest nie tak z czujnikiem doladowamia... a może turbina siada..? Narazie wymieniłem ten gruby wąż od turbiny do intercoolera bo był poklejony ale dalej to samo... Poprzedni właściciel podobno dawał zawór egr do regeneracji...
  • REKLAMA
  • #2 13874419
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6433
    Kolego sprawa dosyć prosta, najpierw sprawdz czy sztanga turbiny jest wciągana podczas zapalenia silnika, widać bez rozbierania.

Po drugie popatrz co masz w kolektorze.
  • REKLAMA
  • #3 13877955
    SaFree
    Poziom 2  
    Mechanik stwierdził ze zawor egr jest do wymiany, turbina jest w porządku... Nowy orgyginalny zawor to 1200zl. . Czy warto ryzykować z zamiennikiem za 450zl? Czy może regenerowac?
  • REKLAMA
  • #4 13880525
    ziempiotr
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Daj do regeneracji z Brzegu jest firma która to robi dobrze:) Zamiennik sobie odpuść tzn ja bym wolał dołożyć 200 zł i zregenerować
  • REKLAMA
  • #5 13883216
    SaFree
    Poziom 2  
    Poprzedni właściciel podobno dawal do regeneracji kilka tygodni przed sprzedażą.... Widocznie nie na długo to pomogło... Chyba jednak bede musial przeboleć to 1200zeta i miec spokój na lata.. Oby to było too.

Dodano po 2 [minuty]:

A ostatnio to nawet co kilkadziesiąt km na kilka sekund zaswieci sie ta kontrolka i czuc takie szarpniecie jednorazowe
  • #6 13883358
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5053
    Jaki jest nr błędu i opis błędu dotyczącego EGR.
    Żeby czasem nie okazało się że wymienisz EGR a problem będzie gdzie indziej.
    Co do turbiny to sprawdź wężyki pomiędzy turbiną a zaworkiem sterującym.
  • #7 16173198
    nass69
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Mam to samo, wymieniłem turbine, elektrozawory sterowania turbiny, wyprogramowałem egr i klapę gaszącą. .
    SaFree rozwiązałeś problem ?
  • #8 16173211
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6433
    nass69 napisał:
    Mam to samo, wymieniłem turbine, elektrozawory sterowania turbiny, wyprogramowałem egr i klapę gaszącą. .

A to była Twoja inwencja czy wydumka mechaników?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Opla Vectry C 2.2 DTI zgłasza problemy z trybem awaryjnym, niskim ciśnieniem doładowania oraz błędami związanymi z zaworem EGR. Po przekroczeniu 2700 obr/min zapala się kontrolka, a auto traci moc. Mechanik zdiagnozował konieczność wymiany zaworu EGR, a użytkownik rozważa regenerację lub zakup zamiennika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wężyków turbosprężarki oraz numerów błędów, aby upewnić się, że problem nie leży gdzie indziej. Wymiana turbiny oraz elektrozaworów również była rozważana przez innych użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA