logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laser dyskotekowy. Jak można coś takiego zrobić?

sider 07 Mar 2005 14:53 11340 35
  • #1 1294568
    sider
    Poziom 11  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie.jestem tutaj nowym użytkownikiem,próbującym swoich sił w prowadzeniu imprez(dyskoteki szkolne,urodzinki).Mam Mały problem....nakupowałem już sobie pare efektów,stroboskop(szczerze mówiąc niewiedziałem że tyle mnie to wyniesie hehe) chciałbym swoje zaplecze wzbogacić o jakiś laserek,zupełnie nie mam pojęcia jak go zrobić,a kupny to widze kosztuje od 250zł wzwysz.Pomożecie mi jakoś??Tylko prosze nie odsyłajcie mnie do postów bo spędziłęm nad nimi 3 dni i nic nie znalazłem :(.Z góry dzieki.A moze jest tutaj ktos z okolic Zabrza,Bytomia,Gliwic??
  • #2 1294748
    Bzzz
    Poziom 17  
    Ocena: 96
    Na małe prywatki możesz użyć zwykły wskaznik laserowy (po 5 zloty szt.).Lusterko umieszczasz na silniczek.Na lusterko kierujesz laserek i coś się dzieje;)
  • #3 1295943
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    sider A wiesz do czego słurzy przycisk SZUKAJ?

Powiem ci że jest kilka tematów o laserach poszukaj!!!

Pozdarwiam
  • #4 1296520
    sider
    Poziom 11  
    A wie ktos jaki efekt otrzymam gdy taki targowy wskaźnik laserowy puszcze przez soczewke np.z halofenów soczewkowych??Da mi to jakiś efekt,czy wogóle można otrzymac jakiś fajny efekt ze wskaźników (berloczków0??
  • #5 1296536
    Grzesiek1711
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    po pierwsze szukaj
    po drugie szukaj
    po trzecie szukaj
    po czwarte nie ma się co bawić w te "breloczki" bo nic Ci z tego nie wyjdzie - potrzebujesz przynajmniej 15mW a tam masz 1...
  • #6 1296635
    sider
    Poziom 11  
    No szuuuuuukkkaaaaaaam!!!!!!!!! Ale niegdfzie nie ma szczególowego opisu jak zrobic taka zabawke.Chciałbym żeby ktoś napisał mi dokładnie jak zamocować do lusterko,z której strony,jak do tego polecacie głośnik.Poprostu dokładniej co jest mi potrzebne i jak zamontować.Ja dziś upuje sobie myśłe 3 wskaźniki mi stykną,co??Poza tym to nie duża kasa więc jak nie wyjdzie to nie będe żałował.czekam na jakieś konkrety.
  • #8 1298063
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Widze że dla nie których użytkownikóe trzeba by było napisać instrukcje obsługi przycisku SZUKAJ hehehe ;)

Pozdarwiam
  • #9 1299232
    sider
    Poziom 11  
    Kurde nie zrozumiałem nic z tych opisów,może dlatego że nie jestem elekrtonikiem.Czy jest tutaj ktos kto mógłby się pobawić w zbudowanie dla mnie lasera albo nawet jakiegoś innego efektu takiego za wmiare przystępną cene wystarczającego na imprezy na sali.Ja sam posiadam stroboskop Techno Strobe ST-1000S i dwa efekty Flower firmy Eurolite,ale chciałbym jeszcze czymś zabłosnąć na imprezie.Pomóżcie.
  • #10 1299334
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Podaj e-maila to podeślę Ci jakiś prosty projekcik.
  • #11 1299346
    sider
    Poziom 11  
    dawid.sudra(_at_)neostrada.pl Z góry wielkie dzięki.Niedługo dodam fotki tego co juz zakupiłem i licze na wasze opinie.
  • #12 1299584
    sider
    Poziom 11  
    Tak jak mówiłem zamieszczam swoje skromne zaplecze,oczywiście to poza tunerem kolumnami i kompem :).Chciałbym teraz cos innego niż Flower,a zastanawiam się juz od dłuższego czasu nad wytwornicą,ale chyba kupie nową bo jak zwykle z opisów nic niewiem jak to zrobic.
    Załączniki:
    • Laser dyskotekowy. Jak można coś takiego zrobić? DSCN0741.JPG (13.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1299738
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    No maszyna do dymu to fajna sprawa najprosciej kupic mozna tama mala na allegro za okolo 100zł z grzalka ok 400W co na male imprezki i do domu jest w sam raz wydajnosc w okolicy 40m3/min jest to spooro.
    Mozesz do calosci dorzucic kule lustrzana tez daje fajny efekt i UV
  • #14 1301872
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Ja bawiłem się w coś takiego...
    Załączniki:
    • Laser dyskotekowy. Jak można coś takiego zrobić? ks1.jpg (12.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laser dyskotekowy. Jak można coś takiego zrobić? ks2.jpg (9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1304034
    sider
    Poziom 11  
    no a podzieliłbys sie doświadczeniami?? A ktoś miał mi wysłać na maila jakis projekt,czy go dostane?? dawid.sudra(_at_)neostrada.pl

Dodano po 4 [minuty]:

czy możez mi to jaśniej wytłumaczyć??Nie jestem elektronikiem i nie mam pojęcia co te schematy przedstawiają.Co sądzićie o tych wytwornicach Eurolite z Allegro za 140 zł??
  • #16 1304544
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    myśle ze ci ta wytwornica wystarczy ja mam antari f-80z i jest spoko

Pozdrawiam!
    dj_stopa(_at_)poczta.fm
  • #17 1304626
    sider
    Poziom 11  
    Niech mi ktoś powie co te rysunki przedstawiają
  • #19 1311405
    sider
    Poziom 11  
    The End czy tostane od ciebie tego maila z jakimś opisem??Czasu coraz mniej a ja stoje w miejscu :(
  • #20 1311413
    caras
    Poziom 18  
    The End jak bys mogl to umiesc to na ele bo tez bym byl tym zaiteresowany...
  • #21 1311880
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam

Moge na leila wysłać projekcik w jezyku GERMANY :) ale projekcik jest banalnie prosty a zamiast scalaka którego nie można zdobyc proponuje tranzystorki ale wszystko jest w załączniku. Nie zamieszczam na elece bo zaciężki jest plik :) ale zamieszczam jeszcze jeden i ten jest super :)

Pozdarwiam
    Załączniki:
    • sterownik laserowy.rar (181.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1311911
    caras
    Poziom 18  
    Sorrki za problemy ale chodzi mi LaserShow
    Jakie tam wsadzic trazystaory bo juz plytke mam gotowa i chce to zrobic??
    NPN?? obojetnie jaki, czy musi miec jakis konkretne paremetry??
  • #23 1311926
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Sory ale problemy wystąpiły na lini :0 i nie mogłem załącznika załączyć.
    A tranzystorek wydaje mie sie obojetnie jaki np. z seri DBjak dobrze panietam to moze być DB136.

Pozdarwiam
  • #24 5883108
    crossfader18
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam
    Prosze o pomoc w dostosowaniu napiecia i natężenia do lasera (zielony) o mocy 50mW, który zasilany jest 2 bateriami AAA (małe paluszki).
    Laser miał by być podłączony do ładowarki Siemens o parametrach 5V i 500mA.
  • #25 5883187
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Dioda w laserze zielonym 50mw pobiera znacznie większy prąd niż 500mA (w moich dwóch modułach 30mW jest to 510 i 660mA, więc w 50mW będzie z 1A). Inna sprawa że ten pointer pewnie nie ma na prawdę 50mW zieleni :P Jeśli chodzi o dostosowanie to ja bym wstawił szeregowo z tym zasilaczem trzy diody prostownicze (np. 1N4007) i podłączył zamiast baterii. Diody obniżą napięcie do około 3V a resztę załatwi wbudowany driverek.
  • #26 5913040
    crossfader18
    Poziom 12  
    Aha, jeszcze jaki zastosować stabilizator napięcia do tego pointera i jak go podłączyć ?

Dodano po 3 [minuty]:

I jeszcze pomyliłem się w parametrach ładowarki 5V 0,62A
    Przepraszam za pomyłkę.
  • #27 5913350
    End
    Poziom 29  
    Cytat:
    Aha, jeszcze jaki zastosować stabilizator napięcia do tego pointera i jak go podłączyć ?

Stabilizator +5V np. 7805 ale daj zasilacz o wydajności prądowej 1A - lepiej dać zapas, no i na wyjściu stabilizatora te diody szeregowo o których wspomniał c4r0
    Możesz też pokusić się o LM317T, bo to groszowe sprawy są a napięcie dobierzesz sobie "idealnie" 3V.
    Resztę załatwi właśnie driver.
  • #28 5913582
    crossfader18
    Poziom 12  
    No tak jak widze ten stabilizator ma 3 nóżki a jak go podpiąć?
  • #29 5913621
    End
    Poziom 29  
    crossfader18 napisał:
    No tak jak widze ten stabilizator ma 3 nóżki a jak go podpiąć?

7805: (patrząc na stabilizator od przodu wyprowadzenia zgadzają się. Czyli Pierwsza noga od lewej to IN, druga GND, trzecia OUT.

LM317:

Przy LM317 zwróć uwagę na kolejność wyprowadzeń:

Proponuję używać google, bo temat wałkowany już setki jak nie tysiące razy.
  • #30 5913635
    crossfader18
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego lasera dyskotekowego do użytku na małych imprezach, takich jak szkolne dyskoteki czy urodziny. Początkujący użytkownik poszukuje praktycznych wskazówek, jak samodzielnie wykonać efekt laserowy, gdyż gotowe urządzenia kosztują od około 250 zł wzwyż. Propozycje obejmują użycie tanich wskaźników laserowych (tzw. breloczków) o mocy około 1 mW, które jednak są zbyt słabe do efektów scenicznych, oraz montaż lusterka na silniczku, które odbija wiązkę lasera, tworząc ruchome wzory. Zalecane jest stosowanie laserów o mocy co najmniej 15 mW dla lepszego efektu. Wskazano również na potrzebę stabilizacji napięcia i prądu zasilającego laser, np. za pomocą stabilizatora 7805 lub LM317T, z odpowiednim radiatoriem. Podano przykłady prostych układów elektronicznych do sterowania silnikami DC obracającymi lusterka. Dyskutowano o możliwościach uzyskania efektów świetlnych przez soczewki halogenowe, jednak bez jednoznacznej rekomendacji. Wspomniano o alternatywnych efektach sceniczych, takich jak wytwornice dymu (np. Eurolite, Antari F-80Z) oraz efekty Flower firmy Eurolite. Użytkownik otrzymał propozycję przesłania prostych projektów elektronicznych na maila. Poruszono także kwestie doboru tranzystorów NPN do układów sterujących laserem. W końcowej części dyskusji pojawiły się pytania o zasilanie laserów zielonych o mocy 50 mW, gdzie zalecano stosowanie diod prostowniczych w szeregu oraz stabilizatorów napięcia, aby dostosować parametry zasilania do wymagań modułu laserowego. Podkreślono, że laser z wskaźnika daje głównie efekt świetlny na powierzchniach, a nie wiązkę światła. Linki do dodatkowych materiałów i schematów zostały udostępnione, jednak autor miał trudności z ich zrozumieniem ze względu na brak doświadczenia w elektronice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA