logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Efekt laserowy po raz drugi.

dowodca_armii 08 Cze 2007 18:57 13289 36
REKLAMA
  • Efekt laserowy po raz drugi.
    Witam,
    przedstawiam Wam moj "projektor laserowy" wykonany z 2 silniczkow, laserka ze sklepu bezclowego, pudelka po patyczkach kosmetycznych i paru innych elementow elektronicznych.
    Obudowa moze i nie jest zbyt ladna ale nie o to tu chodzi. Wszystkie kable laczone sa przy potencjometrze. Laserek zasilany jest ze stabilizatora LM 78L05 i szeregowo za nim jest wpieta dioda prostownicz do obnizenia napiacia do okolo 4,5V (takim jest zasilany laser)
    Silnik 1 nie posiada regulacji obrotow (jest podlaczony prost do zasilacza)
    Silnik 2 posiada regulacje obrotow (do zmieniania figur) na stabilaztorze LM317.

Silniczki mialem,
    Lusterka tez,
    Stabilizatory - 1,40 2 szt,
    Laserek - 5 zl,
    Pudelka mialem,
    Potencjometr mialem.

Zasilam to zasilaczem 12V/500mA.
    Ustawienie lusterek:
    Lusterko 1 musi byc ustawione pod minimalny katem aby odbicie zmiescilo sie w lusterku 2. Od kata lusterka 2 zalezy wielkosc figury.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Specjalizuje się w: dj, akustyka, diy
    dowodca_armii napisał 1762 postów o ocenie 63, pomógł 105 razy. Mieszka w mieście Olsztyn. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3966141
    Obcy1111
    Poziom 11  
    Ten efekt na drugim zdjęciu jest przyjemny dla oka ale standardowo mogłeś popracowac troszkę nad obudową. Jeżeli środek nie za pięknie wygląda to chociaż od zewnątrz obudowa mogłaby być ładniejsza. 3/6
  • REKLAMA
  • #4 3966255
    dzikilopez
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    No całkiem ciekawy projekcik, w sam raz na prywatkę, ale czy nie dałoby sie uzyskać podobnych efektów tylko z jednym silniczkiem??
  • #6 3966516
    meteorolog
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam. Taki efekt zrobiłem w 2000 roku na sylwestra. Później z dokładnie takim samym projektem spotkałem się w katalogu "CONRAD" z 2004 r. na stronie 522 w dziale moduły efektów świetlnych i do kupienia jako kit w cenie 139 zł. Tak ze trudno mówić tu iż jest to Twój projekt. W moim urządzeniu zastosowałem do regulacji obrotów obydwu silniczków układ regulatora taki jak w kolejce "PICO" z ksiązki 24 proste układy dla domu. Efekty uzyskane w tym układzie są nie do zliczenia. Obydwa silniki posiadały płynną regulację obrotów w obydwu kierunkach. Polecam zabawa jest przednia. Pozdrawiam
  • #7 3966571
    ROBIN69
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam na jednym silniczku też można coś uzyskać , bierzemy silniczek z regulacją obrotów i układ oparty najlepiej na "NE 555" z regulacją częstotliwości i wypełnienia , zasilamy z niego nasz laserek z bazaru (najmniejsze koszty w razie uszkodzenia) . Wiązka lasera pada na obracające się lusterko i jeżeli świeci światłem ciągłym to mamy koło , ale jeżeli zaczyna świecić i gasnąć uzyskujemy w dymie ciekawe mini efekty ( zmieniając szybkość obrotów lusterka, częstotliwośc błysków i ich wypełnienie).
  • REKLAMA
  • #8 3966744
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    ROBIN69 - masz racje ale da sie to tylko zrobic dzieki mruganiu laserka (co moze powadzic do jego zuzycia)

Kolego meteorolog nigdzie nie napisalem ze jest to "moj projekt" :( tylko ze jest to moj projektor :D
    A pomysl zaczerpnelem stad: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic754037.html
  • #9 3966796
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Pudełko po wacikach, dużo glutoplazmy, na dodatek wszystko montowane na pająka. Podobny projekt już był, Twój nie wnosi niczego nowego.

Pozdrawiam
  • #10 3966903
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    dowodca_armii napisał:
    ROBIN69 - masz racje ale da sie to tylko zrobic dzieki mruganiu laserka (co moze powadzic do jego zuzycia)

Kolego meteorolog nigdzie nie napisalem ze jest to "moj projekt" :( tylko ze jest to moj projektor :D
    A pomysl zaczerpnelem stad: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic754037.html

Jestem autorem tego tematu co podał w linku powyżej kolega dowódca_armii. Cieszę się że komuś spodobał się pomysł mojego "skanera". Nie podoba mi się tylko w twoim wykonaniu to że układ optyczny jest tak ustawiony że promień z lasera odbija się od 3 luster. Wiązka ta po odbiciu od kolejnego lustra troszkę słabnie przy tym laserku. Proponuję spróbować zrobić barierę optyczną przy wykorzystaniu kilku luster. Zobaczysz o co mi chodzi. Napisz tylko przy jakiej odległości od ściany masz figury około 1 metra wysokości...

Pozdrawiam Duch__
  • #11 3966995
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Nie wiem czym sie tu zachwalac, obudowa jest be (jak to mowia dzieci) wykonanie tez kiepskie, lusterka maja nierowne krawedzie, mozna sie skaleczyc. Ogólnie 3/6.
  • #12 3967166
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    c++ napisał:
    Nie wiem czym sie tu zachwalac, obudowa jest be (jak to mowia dzieci) wykonanie tez kiepskie, lusterka maja nierowne krawedzie, mozna sie skaleczyc. Ogólnie 3/6.

Mlotek rowno nie "tnie" luster.
    A jak chcesz tam wsadzac palce to powodzenia :P

3 lusterko musialem dac bo laserek nie zmeiscilby sie na dlugosci obudowy i silnika. Wiazke widac do 1M (tez sie dziwilem czemu tak kiepsko) Bede musial to przerobic bo silniki pobieraja za duzo pradu i laserek lekko przygasa.
  • #13 3967237
    c++
    Poziom 22  
    dowodca_armii napisał:
    c++ napisał:

Mlotek rowno nie "tnie" luster.
    A jak chcesz tam wsadzac palce to powodzenia :P

3 lusterko musialem dac bo laserek nie zmeiscilby sie na dlugosci obudowy i silnika. Wiazke widac do 1M (tez sie dziwilem czemu tak kiepsko) Bede musial to przerobic bo silniki pobieraja za duzo pradu i laserek lekko przygasa.

Dosc pierwotne techniki ciecia luster stosujesz, mogles to chociaz wygladzic...
    Bez komentarza...
  • REKLAMA
  • #14 3967292
    dzikilopez
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Może autor przyjął dość pierwotną technikę cięcia to ważne że prowadzi do celu, co do poboru prądu przez silniki to radze zastosować silniczki z wiatraków od komputera, jeden pobiera tylko 0,15A czyli praktycznie nic.
  • #16 3967305
    c++
    Poziom 22  
    dowodca_armii napisał:
    Duzo jest osob ktore wszystko krytykuja (nie mowie ze moja konstrukcja jest super :P ) a same nie potafia takiego czegos zbudowac.

moze po prostu potrafia zbudowac to o wiele lepiej...
    ...jak np. Duch_
  • #17 3967341
    mac_ker
    Poziom 13  
    Witam C++ bardzo dobrze powiedziane.

a tak z ciekawości to ile ten laser ma miliwat?? pozdrawiam ;]
  • #18 3967347
    Vader10
    Poziom 11  
    Witam
    a po co potrzebny stabilizator?
  • #19 3967366
    mac_ker
    Poziom 13  
    Żeby obniżyć napięcie dla lasera który potrzebuje 5V pozdrawiam.
  • #20 3968110
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Witam chyba nie przyglądałeś się za bardzo jak ja poustawiałem silniki wraz z laserem w obudowie. Jak byś troszkę pomyślał to naprawdę nie musiał byś stosować tego dodatkowego lustra. Zabacz jak ja to rozwiązałem, nawet promień mi idzie prostopadle w stosunku do obudowy, a nie jakoś pod kontem. Moim zdaniem do poprawy.

Twoje rozwiązanie:

Moje rozwiązanie:

I jeszcze jedno ale.... zrobiłeś wogóle w tej swojej obudowie otwór na promień wychodzący z twojego urządzenia bo coś go tam nie widze...

Pozdrawiam Duch__
  • #22 3968584
    mieso_armatnie
    Poziom 1  
    Czy to nie jest przypadkiem laser ze sklemu "Wszystko po 4 zł", który może doprowadzić do slepoty ??
  • #23 3968598
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Cytat:
    Czy to nie jest przypadkiem laser ze sklemu "Wszystko po 4 zł", który może doprowadzić do slepoty ??

Te chińskie lasery to zwykłe diody led z soczewką. Przynajmniej tak słyszałem, ale jakoś nikt sprawdzał...

Pozdrawiam
  • #24 3969270
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    mieso_armatnie napisał:

No napisalem ze to zwykly laser - mozna kupic w bezclowym, na bazarze czy w sklepie wszystko po 4zl :P
  • #25 3969501
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    witam ja w tej chwili poszukuje zepsutego DVD i chce zrobic podobny projekt z laserem z DVD. bo przeciez w laserech typowo estradowych sa diody laserowe od np;30mW do 3W i nikomu sie nic nie dzieje :)
    co sadzicie o tym pomysle ?
  • #26 3969765
    Stan Borys
    Poziom 11  
    ciapciok napisał:
    Te chińskie lasery to zwykłe diody led z soczewką. Przynajmniej tak słyszałem, ale jakoś nikt sprawdzał...

Pozdrawiam

Fakt, w tym są diody led, ale diody te mają jeszcze naniesioną warstwę kryształu dzięki czemu światło może się od niej odbić i powrócić do warstwy półprzewodnikowej. Układ ten stanowi rezonator optyczny. Można łatwo wykazać, że światło emitowane przez te "chińskie lasery" jest koherentne (światło koherentne o takiej jasności jest tylko źródła laserowego). Sam wykonywałem doświadczenia dyfrakcji oraz interferencji na diodzie laserowej typu chińskiego.
    Wynik dyfrakcji na kropce (kropka na tym zdjęciu pokrywa się z pierwszym ciemnym pierścieniem, jednak światło się ugina i dociera także za kropkę tworząc jasny pierścień):
    Oraz interferencji na cienkich warstwach:
    Dla zwykłej diody zjawiska te nie zachodzą!

Pozdrawiam.
  • #27 3971773
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Wyceluj promien prosto w obiektyw- efekt ten sam.
  • #28 3994124
    knights
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Laser na pewno jest na 4,5v bo mi nie świeci nie wiem co zrobić stabilizator jest konieczny by laser świecił i kondensatory i czy można dać jeden kondensator zamiast dwóch ?
  • #30 3996903
    knights
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Czy dioda może się spalić po podłączeniu bez stabilizacji do 4,5V ??

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt prostego projektora laserowego zbudowanego z dwóch silniczków, laserka ze sklepu bezcłowego, lusterek oraz elementów elektronicznych takich jak stabilizatory LM78L05 i LM317 oraz potencjometr do regulacji prędkości obrotowej jednego z silników. Laser zasilany jest napięciem około 4,5 V, uzyskiwanym przez stabilizator i diodę prostowniczą szeregowo obniżającą napięcie. Układ generuje różnorodne figury świetlne dzięki mieszaniu się odbić wiązki laserowej od dwóch luster poruszanych niezależnie. Dyskutowano o możliwościach uzyskania efektów z jednym silnikiem, co daje jedynie koło, oraz o wpływie regulacji prędkości obrotowej na kształt wyświetlanych wzorów. Poruszono temat jakości wykonania obudowy i cięcia lusterek, a także problemów z poborem prądu przez silniki. Wskazano na alternatywne silniczki z wentylatorów komputerowych o niskim poborze prądu. Omówiono charakterystykę tanich laserów z bazaru, które są diodami laserowymi z soczewką, emitującymi światło koherentne, a nie zwykłymi diodami LED. Poruszono kwestie stabilizacji napięcia zasilania lasera oraz ryzyka uszkodzenia diody przy braku stabilizacji. Zaproponowano także pomysły na rozszerzenie projektu, takie jak sterowanie pozycją lusterek lub lasera w rytm muzyki, co mogłoby dać efekt powiększania lub zmiany kształtu wyświetlanych figur. Wskazano na podobne komercyjne zestawy dostępne w katalogu Conrad oraz wcześniejsze projekty o podobnej konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA