logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pobieranie bez toolbarów i innych "ulepszaczy".

MM2X 21 Lip 2013 15:26 2370 20
REKLAMA
  • #1 12545364
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Po postawieniu W7 na nowo uzupełniam bazę programów, chcę zainstalować program do pdf, - miałem na myśli adobe readera.pl albo foxit reader.pl .
    Czy są jeszcze jakiekolwiek strony z których można pobierać darmowe programy bez dodatków toolbar czy też podobnych. Czy można pominąć programy wspomagające pobieranie, które dodają różnego rodzaju badziewia pomimo odznaczenia toolbarowych funkcji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12545390
    elemen_th
    Poziom 29  
    Ocena: 182
    Jak byś czytał zamiast klikać "NEXT" "NEXT" "NEXT" to byś wiedział, że można nie instalować dodatkowych śmieci.
  • #3 12545419
    MM2X
    Poziom 26  
    elemen_th napisał:
    Jak byś czytał zamiast klikać "NEXT" "NEXT" "NEXT"

Przeczytaj dokładnie mój post.
    elemen_th napisał:
    Czy można pominąć programy wspomagające pobieranie, które dodają różnego rodzaju badziewia pomimo odznaczenia toolbarowych funkcji?

Po co dla przykładu adobe downloand asistant?
  • Pomocny post
    #4 12545427
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 12545451
    MM2X
    Poziom 26  
    trymer01 napisał:
    w najmniej oczekiwanym miejscu, małymi literkami jest domyślnie ustawiona opcja instalacji badziewia, którą trzeba ręcznie odhaczyć.

No właśnie o to mi chodzi :) , ponadto nie każdy jest poliglotą i może popłynąć nawet z językiem Williama Szekspira, nie mówiąc już o bardziej egzotycznych. Zaraz zabieram się za majorgeeks, dzięki Trymer.
    Na 1-szy rzut oka :) z pl będzie tutaj chyba problem, przynajmniej na razie jeśli chodzi o program do pdf.
  • Pomocny post
    #6 12545522
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 12545561
    MM2X
    Poziom 26  
    Byłem tam wcześniej 5-ty tryb niezgodności z W7, spróbuję 6-ty, dzięki.
    Po co pl?- no wiesz zawsze coś można doczytać :) .

I tak po zainstalowaniu Adobe z linku 6-go, mam na pulpicie takie oto aplety:
    Continue Adobe Reader XI, Continue PDF Writer Instalator, Adobe Downloadr Asistant, PDF Adobe i Aktualizacja Sumatr PGF :(. I właśnie tego chciałem uniknać.
    Parę lat temu przy podpisywaniu umów np. z bankiem przesyłali dokument do podpisu z załączonym Adobe Readerem, instalował się mały program i wszystko było ok., teraz na siłe uszczęśliwiają człowieka :( . Odinstalowuję.
  • Pomocny post
    #8 12545601
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    Z doświadczenia wiem, że najlepiej jest pobierać oprogramowanie prosto od producenta, bądź z mirrorów przez niego polecanych. Niestety, czasem się zdarzy, że jednak trzeba "odptaszkować" nektóre opcje.
    Pozostaje tylko być czujnym i patrzeć, o co monituje program.

http://www.foxitsoftware.com/downloads/thanks...it-Reader&platform=Windows&referer=ReaderPage
  • Pomocny post
    #9 12545633
    elemen_th
    Poziom 29  
    MM2X napisał:
    I tak po zainstalowaniu Adobe z linku 6-go, mam na pulpicie takie oto aplety:
    Continue Adobe Reader XI, Continue PDF Writer Instalator, Adobe Downloadr Asistant, PDF Adobe i Aktualizacja Sumatr PGF . I właśnie tego chciałem uniknać.
    To patrz co robisz a nie jak napisałem wyżen "next" "next" "next". Prawie każdy "większy" program ma dodatkowe opcje, które można odinstalować tylko podczas instalowania nie dajesz dalej tylko np. instalacja użytkownika albo niestandardowa i tam wybierasz składniki. Jak zainstalujesz libre office to też będziesz płakał, że jest edytor wzorów matematycznych a nie jest Ci potrzebny i nie potrafisz go "odhaczyć" w procesie instalacji?
  • #10 12545634
    MM2X
    Poziom 26  
    swiercm napisał:
    Z doświadczenia wiem, że najlepiej jest pobierać oprogramowanie prosto od producenta

Pobrałem fixita z polecanej strony, niestety nie pl. , no ale trudno. Wcześniej byłem na stronie:
    http://foxitreader.pl/
    i tam niestety przekierowania do managera pobierania :( . Na marginesie wcześniej popularne strony do pobierania nie miały tyle tego niepotrzebnego dziadostwa.

Dodano po 3 [minuty]:

elemen_th napisał:
    nie dajesz dalej tylko np. instalacja użytkownika albo niestandardowa i tam wybierasz składniki

Królu ...., odhaczyłem wszystko, wiem co to instalacja niestandardowa. Od lat nie wybieram standardowej :) .
  • Pomocny post
    #11 12545651
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 12545706
    MM2X
    Poziom 26  
    trymer01 napisał:
    Gdybyś odhaczył wszystko poza Continue Adobe Reader XI, miałbyś zainstalowany tylko ten program.

Ok. niech tak będzie :) , gdyby jednak ktoś miał chwilę czasu i chęci proszę spróbować zainstalować bez wodotrysków.
  • Pomocny post
    #13 12545725
    elemen_th
    Poziom 29  
    Czasami żeby coś się nie instalowało to trzeba zaptaszkować, po prostu wystarczy CZYTAĆ! Analfabetyzm wtórny to niestety chyba choroba cywilizacyjna.
  • Pomocny post
    #14 12545754
    Raphaw
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    próbowałeś http://ninite.com/ ? chwalą się, że nie instalują śmieci. Osobiście nie korzystałem, ale być może warte uwagi.
  • Pomocny post
    #15 12545755
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    Ja tragiczniewydajnego readera od adobe już dawno nie używam.
    Foxit reader jest całkiem całkiem, ale się wysypuje po otwarciu ~30 dokumentów lub dostaje totalnego spowolnienia.
    Obecne wersje Sumatra PDF są już dobre do użytku. Otwiera dokumenty w osobnych procesach, ale jest najszybszy ze wszystkich przeglądarek pdf jakie używałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 12545830
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    To po fakcie, należy wejść do "dodaj/usuń programy" i wywalić wszystko to, co niepotrzebne.

Z pomocą także przychodzi - CureIt, MBAM, ADWcleaner i Ccleaner. Bardzo pomocne programy, pozwalające na całkowite usunięcie toolbarów (choćby DeltaToolbar) - ale to tak przy okazji.
  • Pomocny post
    #18 12545872
    Manio95
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    bobeer napisał:
    Ja tragiczniewydajnego readera od adobe już dawno nie używam.
    Foxit reader jest całkiem całkiem, ale się wysypuje po otwarciu ~30 dokumentów lub dostaje totalnego spowolnienia.
    Obecne wersje Sumatra PDF są już dobre do użytku. Otwiera dokumenty w osobnych procesach, ale jest najszybszy ze wszystkich przeglądarek pdf jakie używałem.

Nie wiem jak inne przeglądarki internetowe ale Google Chrome ma wbudowaną przeglądarkę dokumentów PDF. Jako, że właśnie z Chroma korzystam to nie instaluję innego readera PDF. Nie otwierałem aż tyle kart z PDF na raz ale chyba nie powinien mieć z tym problemu.
  • #19 12545877
    MM2X
    Poziom 26  
    swiercm napisał:
    To po fakcie, należy wejść do "dodaj/usuń programy" i wywalić wszystko to, co niepotrzebne.

Zrobiłem to "natentychmiast" :) . Z deltą walczyłem kiedyś 2 dni, opisywałem nawet na forum.
    Dlatego właśnie dmucham na zimne.

Dodano po 1 [minuty]:

Manio95 napisał:
    Google Chrome ma wbudowaną przeglądarkę dokumentów PDF

Też mam chrome, można tak ustawić aby po kliknięciu na plik pdf otwierala się przeglądarka z chrome?
  • Pomocny post
    #20 12545890
    Manio95
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    MM2X napisał:

Też mam chrome, można tak ustawić aby po kliknięciu na plik pdf otwierala się przeglądarka z chrome?

Właściwości jakiegokolwiek pliku *.pdf>zmień i wybrać chrome. Zobaczyć czy jest "ptaszek" przy "Zawsze używaj wybranego programu..."
  • #21 12545906
    MM2X
    Poziom 26  
    bobeer napisał:
    Obecne wersje Sumatra PDF są już dobre do użytku

I tego własnie szukałem :) :) :) , dzięki fest, mały program bez wodotrysków.

Manio95 napisał:
    Właściwości jakiegokolwiek pliku *.pdf>zmień i wybrać chrome. Zobaczyć czy jest "ptaszek" przy "Zawsze używaj wybranego programu..."

Dzięki Manio95 bardzo to praktyczne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o pobieraniu programów PDF, takich jak Adobe Reader i Foxit Reader, bez dodatkowych toolbarów i niechcianych aplikacji. Podkreślają znaczenie uważnego czytania opcji instalacji oraz korzystania z zaufanych źródeł, takich jak MajorGeeks. Wskazują na problemy z instalacją, które mogą prowadzić do niechcianych dodatków, oraz sugerują użycie programów do usuwania niepotrzebnych aplikacji, takich jak CureIt, MBAM, ADWcleaner i Ccleaner. Wspomniano również o Sumatra PDF jako alternatywie oraz o wbudowanej przeglądarce PDF w Google Chrome.
REKLAMA