logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzona elektronika (po piorunie)

krollew 25 Lip 2013 18:44 14070 4
  • #1 12560615
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Witam!

Posiadam napęd bramy garażowej Somfy Dexxo Optimo.
    W wyniku uderzenia pioruna w okolicy napęd odmówił posłuszeństwa…

+24VDC jest ok, jednak stabilizator +5VDC próbkuje.
    Nie udało mi się zdiagnozować uszkodzonego podzespołu - prawdopodobnie do mikrokontroler (BGA, niestety nie mam sprzętu, aby go wylutować).

Czy ktoś posiada może taką płytę sprawną do odsprzedaży lub podjąłby się naprawy mojej?

Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzona elektronika (po piorunie) Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzona elektronika (po piorunie) Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzona elektronika (po piorunie) Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzona elektronika (po piorunie) Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzona elektronika (po piorunie) Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzona elektronika (po piorunie)
  • #2 12561531
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Tam nie ma nic BGA :D
    Albo mi się wydaje albo 74HC ma bąbelki :P
  • #3 12561606
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 19545497
    MloDyyyy18
    Poziom 10  
    Ocena: 42
    Naprawiałem teraz taki sterownik. Udało się i żyje.
    Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzona elektronika (po piorunie)
  • #5 19624919
    rfk
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Dzień dobry. Mam na stole tego pacjenta. Nie działa przetwornica na IR2153, napięcie wyjściowe pulsuje pomiędzy 2,5 a 5V (mierzone między masą a katodami dużych diod 1602, który jest plusem stony wtórnej). Diody OK, tranzystory IGBT też OK, żadnego widocznego uszkodzenia. Po stronie wtórnej między + a - duże wartości rezystancji. Wymieniać układ IR2153, czy coś jeszcze sprawdzić? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
REKLAMA