logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Somfy dexxo optimo - szarpanie, problemy. Działa skokowo w trybie programowania.

Andrew1978nr1 22 Sie 2022 23:43 2457 3
  • #1 20156350
    Andrew1978nr1
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Bardzo proszę o pomoc w rozgryzieniu problemu dot. napędu bramy garażowej Somfy Dexxo Optimo.
    Brama przestała działać. Tzn, zachowuje się trochę dziwnie tj. działa skokowo tylko w trybie programowania.
    1. Po podłączeniu do prądu lampka w napędzie mrugnie 2x i zaczyna mrugać czerwona kontrolka zasilania.
    2. Po naciśnięciu przycisku na pilocie, lampka w napędzie mrugnie 9x i to wszystko -> napęd nie wykonuje żadnych funkcji.
    3. Naciskanie przycisków "+" oraz "-" -> Brak reakcji w napędzie.
    4. Naciśnięcie przycisku SET na 2s. -> zaświeca zielona kontrolka programowania
    5. Naciśnięcie przycisku "+" lub "-" -> Słychać załączenie stycznika i silnik obraca się przesuwając bramę w górę lub w dół. Problemem jest to, że przesuwanie trwa jakąś sekundę i wyłącza się (niezależnie czy przycisk +/- jest trzymany czy nie). Czujnik / moduł obrotów silnika raczej działa prawidłowo, bo podświetlają się diody emitujące. Kilkukrotne naciskanie klawiszy +/- powoduje każdorazowo przesunięcie bramy o tą samą wartość.
    6. Po kolejnym naciśnięciu SET, brama chce powracać do pozycji otwartej (zgodnie z instrukcją), ale wyłącza się standardowo po upływie ok. 1s. (czyli dokładnie tyle, ile trwa czas przy programowaniu i naciskaniu klawiszy +/-).

Próbowałem odłączać napęd na dłuższy okres czasu -> bez zmian
    Próbowałem powrócić do ustawień fabrycznych -> naciśnięcie przycisku SET pow. 7s. -> bez zmian
    Brak podłączonych dodatkowych czujników / wyłączników / fotokomórek itd.
    Zwora wstawiona w poz. 3 i 4 (Stop) oraz 5 i 6 (Sec.)
  • #2 20159060
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3632
    Jeśli masz gwarancję - bez zastanawiania się wymieniaj napęd.
    Jeśli już nie - wygląda na awarię enkodera czyli czujnika obrotów i bez elektronika nie wyda.
  • #3 20159973
    Andrew1978nr1
    Poziom 11  
    Niestety już po gwarancji, tak więc nie skorzystam z opcji wymiany.
    Co do enkodera, to po rozmowie z serwisem producenta mam właśnie 2 podejrzenia - albo enkoder (chociaż wygląda, że działa prawidłowo), albo silnik (nieprawidłowe działanie spowoduje wyłączenie centrali).
    Aktualnie jestem na etapie sprawdzania.
  • #4 20165811
    Andrew1978nr1
    Poziom 11  
    Sprawdzone przez elektronika. Enkoder działa prawidłowo, brak uszkodzeń na płytce, wszystkie elementy są sprawne. Silnik sprawdzony, pobiera niecały 1A podczas pracy (więc raczej wychodzi, że OK). Jak myślicie, jest szansa, że program się "rozjechał' wskutek np. przepięć na linii energetycznej?

REKLAMA