logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać cewki do nadajnika FM 2W? Nawijanie na wspólnym rdzeniu czy osobno?

rip69 14 Mar 2003 21:28 3207 8
REKLAMA
  • #1 127384
    rip69
    Poziom 11  
    witam! mam drobny problem z nadajnikiem fm 2w. Nie wiem, jak mam wykonac cewki. na schemacie i rysunku sa nawiniete na wspolnym rdzeniu. Czy musze robic tak samo, czy moge zamiast tego zobic dwie wolnostojace? Jesli nie, to czym odizolowac je od siebie, zeby zachowaly swoje wlasciwosci? Czy mozna zrobic je bez rdzenia ferytowego? Pomozcie mi prosze...
    Załączniki:
    • nadajnik 2W do zrobienia.pdf (212.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 127424
    norbi
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    jesli nie masz doswiadczenia w w.cz. to daj sobie spokuj a lepiej zacznij od prostszych zabawek typu 20-50mW. Co do cewek to nie zmieniaj ich wedlug wlasnego uznania tylko rob tak jak ma byc i to nie zawsze ci wyjdzie (cewki takie juz sa a szczegolnie w.cz.) Najlepiej popros kogos kto ma w tym troche doswiadczenia niech ci pomoze.
  • REKLAMA
  • #3 127637
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Kurde ! -myślałem ,że nadajniki przeciwsobne wymarły śmiercią naturalną już 10 lat temu ..... Tak w sumie ,to popieram swojego przedmówcę ,a to chociażby dlatego ,że stabilność takiego generatora jest praktycznie żadna ,harmoniczne bardzo duże ,modulacja do d........ Fakt ,że kiedyś dawno sam na takim pracowałem ,ale to były jeszcze czasy kiedy dobrych schematów było jak na lekarstwo ,a o rosyjskich KT904 ,KT907 można było tylko pomarzyć .... Jeżeli jednak upierasz się ,aby ten schemat wypróbować ,to śmiało możesz dać bez rdzenia te cewki ,ale może być potrzebna korekcja liczby zwojów ,aby wejść na odpowiednią częstotliwość. Zmniejszy się też trochę moc na wyjściu ze względu na mniejsze sprzężenie uzwojeń w transformatorze wcz. Cewki nawijaj np na ołówku i staraj się ,aby po wlutowaniu na płytkę ,były względem siebie symetrycznie i równiutko w jednej linii. Drut może być w emalii. Na przyszłość radzę się zainteresować generatorem Seilera -jakość nadawania z dobrze dobranym koderem stereo niejednokrotnie przewyższa stacje radiowe ,natomiast to co robisz w tej chwili nadaje się w sam raz do wkurzania sąsiadów lub ......ściągnięcia sobie kłopotów na głowę.
  • REKLAMA
  • #4 127714
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Zgadzam się z Yaurentem - ten układ będzie zakłócał TV i jakość modulacji do kitu.
  • #5 130728
    rip69
    Poziom 11  
    Generatorem Seilera? Skad wziac schemat?
  • REKLAMA
  • #7 132114
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Najlepiej zacznij od czegoś takiego jak w załączniku -jest to generator Seilera z 2 stopniowym separatorem. Dla uproszczenia konstrukcji można pominąć cały układ przestrajania na D2 i zastosować mały trymer lub przestrajać rdzeniem cewki. UWAGA ! Na schemacie trzeba poprawić napięcie zasilające układ z 24V na 12V ! -cała reszta jest dobra. Jest to bardzo dobrze działający układ o odpowiedniej separacji wyjścia od generatora ,oraz dobrej stabilności i modulacji o dużej dynamice. Po dodaniu na wyjście w szereg cewki -można dołączyć antenę teleskopową i mamy gotowego "ręczniaka". Zasilanie +12Volt należy wykonać na stabilizatorze 78L12. Tranzystor T4 pracuje w układzie klucza podającego napięcie na generator i dzięki takiemu rozwiązaniu częstotliwość mniej napływa przy włączeniu w tryb nadawania. Stopnie mocy można odpatrzeć ze schematu jaki proponował :arrow: jozefg -dla tego zakresu częstotliwości i mocy -praktycznie różnią się tylko zastosowanymi tranzystorami w poszczególnych stopniach.
    Załączniki:
    • Jak wykonać cewki do nadajnika FM 2W? Nawijanie na wspólnym rdzeniu czy osobno? seilerseparator.JPG (50.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 132510
    rip69
    Poziom 11  
    dzieki, pozdrawiam :)
  • #9 5194833
    kocur87
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Generator w tej wersji nie nadaje się na górny UKF co trzeba zrobić napisałem w wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum//viewtopic.php?t=18927.
    jeśli chodzi o nadajnik z tematu to dla mnie jest to okrojona veronika i nadaje się tylko do eksperymentów nic więcej.
    Yaurent pisze że stabilność generatorów przeciwsobnych jest żadna, przypominam że veronika oczywiście w oryginalnej aplikacji jest jednym z najstabilniejszych konstrukcji bez syntezy a jest to generator przeciwsobny. Polecam koledze złożenie veroniki a nie tego złomu z AVT.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania cewek do nadajnika FM o mocy 2W, a konkretnie czy cewki powinny być nawinięte na wspólnym rdzeniu ferrytowym czy osobno. Zaleca się trzymanie się oryginalnego schematu i nawijanie cewek na wspólnym rdzeniu, gdyż zmiany mogą negatywnie wpłynąć na parametry wysokiej częstotliwości, stabilność i moc wyjściową. Można jednak wykonać cewki bez rdzenia ferrytowego, ale wymaga to korekty liczby zwojów i może obniżyć moc nadajnika. Cewki bez rdzenia należy nawinąć symetrycznie, np. na ołówku, z drutu emaliowanego. Wskazano, że układ przeciwsobny nadajnika ma słabą stabilność, dużą emisję harmonicznych i niską jakość modulacji, dlatego lepiej rozważyć alternatywne rozwiązania, takie jak generator Seilera, który oferuje lepszą stabilność, separację wyjścia i modulację o dużej dynamice. Podano link do schematu generatora Seilera oraz zalecenia dotyczące zasilania (12V stabilizowane 78L12) i konstrukcji. Wspomniano także o konstrukcji "Veronika" jako stabilniejszym generatorze przeciwsobnym, w przeciwieństwie do prostych układów z AVT, które nadają się głównie do eksperymentów.
REKLAMA