logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC nie uruchamia się z podłączoną drukarką LPT - ustawienia BIOS?

KZ 08 Mar 2005 09:33 2127 26
REKLAMA
  • #1 1296849
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Komp nie wstaje jeśli jest podłączona drukarka na port LPT. Wyjęcie wtyczki - RESET- , komp się uruchamia i teraz można podłączyć drukarke i problemów nie ma do czasu aż trzeba go ponownie uruchomić !!!! Drukarka działa prawidłowo, zmiana drukarki i przewodu nie przynosi rezultatów. Czy problem tkwi w ustawieniach ?????
  • REKLAMA
  • #2 1296941
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Pozostaje Ci jeszcze zmiana trybów pracy drukarki w biosie: PARALLER PORT MODE
  • #3 1297732
    Electronic0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Może masz za słaby zasilacz.
  • #4 1298158
    willy102
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Może na początek przywróć ustawienia domyślne w biosie ?
    Czy wcześniej tak miałeś? Czy dopiero teraz podłączyłeś drukarke?
  • REKLAMA
  • #5 1298756
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Rozumiem, że odłączasz kabel drukarki, która jest pod napięciem, od komputera, który jest też pod napięciem. W takim przypadku nie zdziwiłbym się, gdybyś uszkodził sobie port drukarki na płycie głównej. Takich operacji robic nie wolno.
  • #6 1299863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1300515
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    tjanusz - to ze nie padl Tobie, to nie znaczy ze jeszcze nie padnie. To nie znaczy ze nie mogl sie uszkodzic u innej osoby.
    LPT nie mozna podlaczac przy wlaczonym zasilaniu.

KZ - a zasilanie leci z tej samej fazy?
  • #8 1300724
    keylogger
    Poziom 12  
    pytanie podstawowe:

w jakim sensie komp nie wstaje, nie włacza się wogóle czy zatrzymuje się na biosie podczas startu, czy podczas ładowania systemu...

pierwsze co bym zrobił to podłączył oba urządzenia (komputer i drukarkę) pod uziemione gniazda zwłaszcza jeśli to jest drukarka laserowa
  • REKLAMA
  • #9 1301453
    KZ
    Poziom 20  
    komp nie włancza się wogóle, drukara zasilana z tego samego gniazdka zasilającego. Nie ma znaczenia jaka jest to drukarka czy laser, atrament, igła czy nawet skaner po LPT jak coś jest na port podłączone komp nie wstanie !!!!!! Zmieniałem parametry portu LPT przywracałem ustawienia fabryczne bez rezultatu.
  • #10 1301482
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Moim zadaniem masz uszkodzony port drukarki na płycie głónej.
  • #11 1302690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1302755
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Zgadzam się z tjanuszem...porty LPT nie są wcale takie delikatne....a poza tym autor pisze, że po wystartowaniu systemu i podłączeniu drukarki urządzenie chodzi normalnie.... prawdopodobnie jest tam jakiś problem z zasilaniem... Może masz uszkodzony kabel od drukarki, bo przypominam sobie, że jak kiedyś robiłem kompa w bibliotece szkolnej, to był do programu MOL klucz, który się włączało w port LPT i dopiero do niego zapinało drukarkę...po podłączeniu tego komp też nie startował.... dopiero jak się odłączyło od tego "klucza" drukarkę to wszystko wracało do normy... nie zagłębiałem się wtedy w ten problem gdyż zainstalowałem drukarkę pod USB...

Pozdrawiam!!!
  • #13 1302766
    willy102
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    KZ:
    Po pierwsze: może masz w biosie ustawione jeszcze jakieś urządzenie na tym IRQ co lpt (powinno się wykładać dopiero przy wgrywaniu systemu ale sprawdź to)
    Po drugie: Kiedyś mialem podobny przypadek z kalwiaturą (na starej płycie) - jeden filtr (ferrytowy koralik i drut) nie mial przejścia i po podłczeniu klawiatury komp nie wstawal, a jak ją odłączyłem to się uruchamial. Oczywiście bez klawiatury nie chcial mi przejść biosa, wymienilem filtr i działa.
    Nie wiem jaką masz płyte, ale o ile się nie myle to przy lpt też są jakieś filtry (mogą być SMD) sprawdź może czy mają przejście?

PS. jak nie naprawisz to zwal to na zasilacz ;)
    pozdr
  • #14 1304111
    KZ
    Poziom 20  
    zasilacz podstawiony nie mam żadnej poprawy !!!! Drukarki nie podłącze po USB bo drukuje z programów DOS-owych, kabel LPT - Centronics zmieniałem też bez rezultatów, stawiam na jakieś uszkodzenie na pł.głownej. Nie chce jej narazie zmieniać poczekam aż się na dobre uwali !!!!!!
    Dziękuje za zainteresowanie moim problemem
  • #15 1304361
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    KZ, jak już potwierdzisz sobie uszkodzenie portu drukarki na płycie głównej, to kup sobie karte portu LPT i ją zaistaluj. A następnie NIGDY WIĘCEJ NIE PODŁĄCZAJ DRUKARKI POD NAPIĘCIEM I NIE SŁUCHAJ TAKICH WŁAŚNIE PORAD.

do tjanusz: to znaczy należy rozumieć, że producenci sprzętu są osłami i nie wiedzą co piszą w instrukcjach eksploatacyjnych?
  • #16 1305593
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 1305745
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Ponieważ portem LPT steruje bufor z wyjściami typu OC... masz swoje uzasadnienie.

Czemu zawsze wszyscy muszą wiedzieć czemu czegoś nie wolno? To chyba leży w naturze Polaków. Na zachodzie jak czegoś nie wolno to nie wolno i już.
  • #18 1305765
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Uważam, że może być uszkodzony port lpt. Powinieneś sprawdzić jakie bity są na poszczególnych wyjściach. Są programy do testowania (ustawiania) bitów.Więcej informacji masz na internecie....
    I jeszcze jedno..... jak nie wolno to nie wolno :)
  • #19 1305781
    tzok
    Skoro drukarka działa dobrze to port jako taki uszkodzony nie jest ale problemem jest zapewne uszkodzenie układu przełączania wyjść/wejść (linie danych portu są dwukierunkowe) czyli m. in. wspomniany bufor, który jest podatny na uszkodzenia ładunkami statycznymi.
  • #20 1305813
    Zuchan
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    "jak już potwierdzisz sobie uszkodzenie portu drukarki na płycie głównej, to kup sobie karte portu LPT i ją zaistaluj. A następnie NIGDY WIĘCEJ NIE PODŁĄCZAJ DRUKARKI POD NAPIĘCIEM"
    I to jest najrozsądniejsze załatwienie tematu. A dlaczego nie wyłaczać kabla drukarki pod napięciem, myslę że słusznie koledzy dopytują dlaczego, otóż wg mojej wiedzy odłączanie wejścia LPT jest groźne w chwili gdy rozłączy się napierw pin odpowiedzialny za dostarczenie "masy - ground". Co wtedy się dzieje na innych pinach, jakie są potencjały wobec braku masy? Jest to stan nieustalony, który może grozić uszkodzeniem elektroniki drukarki lub portu LPT. Kto nie wierzy niech pobawi się podłaczaniem myszki lub klawiatury, CD-Romu, czy HDD przy załączonym PC-cie. Kilka razy się uda i nic sie nie stanie, nic nie wybuchnie, lecz kolejny raz może być śmiercią urządzenia. Odnośnie przełączników drukarek, owszem tez podłączaja drukarkę podczas pracy PC-ta tyle, że wszystkie styki zwieraja się równocześnie, eliminuje się zjawisko chwilowego braku "ground". Spotyka się też przełączniki, które pin masy maja nierozłączalny. Modne obecnie interfejsy USB w/w wad nie mają.
  • #21 1305864
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #22 1306398
    tzok
    1) OC = open collector to znaczy że normalnie znajdują się w stanie wysokiej impedancji. Tak właściwie to jest to bufor 3 stanowy (0V, 5V, n.c.) i jedynie pracuje w logice TTL ale jest układem CMOS.

2) Kiedyś LPT był jednokierunkowy, potem ktoś wymyślił że przydał by się dwukierunkowy i dla zachowania zgodności te same liniie danych mogą być albo wyjściami albo wejściami.

3) Proszę o nie przekręcanie mojego nick'a.

4) przełączniki LPT nigdy nie przełączają masy, zawesze jest podłączona na stałe.
  • #23 1306431
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm ja uszkodzilem tak 3 porty LPT, wiec juz nie podlaczam przy wlaczonym zasilaniu. Dla mnie to byl wystarczajacy powod i dowod.
  • #24 1312254
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    tzok napisał:
    1) OC = open collector to znaczy że normalnie znajdują się w stanie wysokiej impedancji. Tak właściwie to jest to bufor 3 stanowy (0V, 5V, n.c.) i jedynie pracuje w logice TTL ale jest układem CMOS.
    Bufor 3stanowy i bufor OC to dwa całkiem różne układy. Pierwszy ma 3 stany logiczne (0, 1 i wysoką impedancje) drugi ma dwa (0 i wysoką impedancje), przy czym ten drugi do prawidłowej komunikacji wymaga podciągania do napiecia zasilania przy pomocy zewnętrznych rezystorów (pull-up). Port LPT posiada bufory 3 stanowe.
  • #25 1314107
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 1315275
    tzok
    Niepodłączone wejścia CMOS są wrażliwe na łądunki statyczne, poza tym konstrukcja gniazda (męskie) umożliwia przypadkowe zwarcie całego rzędu pinów metalową obudową wtyku...
  • #27 1316997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Komputer nie uruchamia się, gdy do portu LPT jest podłączona drukarka, natomiast po odłączeniu kabla i resecie system startuje normalnie, a drukarkę można podłączyć ponownie bez problemów do kolejnego restartu. Problem nie zależy od rodzaju drukarki ani kabla. Próby zmiany ustawień portu LPT w BIOS-ie oraz przywrócenie ustawień fabrycznych nie przyniosły efektu. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenie portu LPT na płycie głównej, zwłaszcza układu buforującego (bufor 3-stanowy), który jest podatny na uszkodzenia ładunkami statycznymi lub nieprawidłowym odłączaniem urządzenia pod napięciem. Zaleca się unikanie podłączania lub odłączania drukarki przy włączonym zasilaniu komputera, gdyż brak uziemienia lub rozłączanie masy może powodować stany nieustalone i uszkodzenia elektroniki portu. Wskazano również na możliwość problemów z zasilaczem lub konfliktami IRQ w BIOS-ie. Jako rozwiązanie alternatywne proponowano instalację karty rozszerzeń z portem LPT. Dyskusja zawiera także wyjaśnienia dotyczące działania buforów portu LPT (OC i 3-stanowy) oraz kontrowersje dotyczące ryzyka uszkodzeń przy przełączaniu kabla pod napięciem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA