logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken PalColor P320C - zielony obraz i iskrzenie po włączeniu

darek1975 08 Mar 2005 20:31 1570 9
REKLAMA
  • #1 1298584
    darek1975
    Poziom 11  
    Witam.Jestem nowym użytkownikiem tego niezwykle ciekawego forum.Nie jestem elektronikiem dlatego proszę wybaczyć mi jeżeli pytania,które zadam będą dla kogoś zbyt proste ale ja chciałbym sobie w miare możliwości poradzić sam.Otóż telewizor o którym piszę ma grubo ponad 15 lat ale ale mimo to ma idealny obraz ostrość,kolory niejeden nowy telewizor takich nie ma.Mam jednak dwa problemy otóż pierwszy:krótko po włączeniu obraz jest zielony na zakończeniu kineskopu jest taka płytka kiedy się nią porusza wskakują kolory płytkę tą można zdjąć z kineskopu ma ona kilka bolców wyczyściłem je bo wyglądały na zaśniedziałe i na jakiś czas pomogło ale problem ten po jakimś czasie sie odnowił.Dodam że jak telewizor pochodzi jakiś czas i się rozgrzeje to nie ma problemu z kolorem zielonym.Drugi problem wygląda tak że również krótko po włączeniu telewizora słychać takie jakby iskrzenie pojawiają się na ekranie poziome pasy załamujące obraz telewizor sam się wyłącza po czym włącza się spowrotem problem ustaje podobnie jak z kolorem zielonym po jakimś czasie od włączenia telewizora.Mnie te odgłosy iskrzenia wydają się jakby wyładowaniami elekrtostatycznymi zaglądałem do środka kiedy to miało miejsce ale żadnych iskier nie widać jedynie odgłos.Prosiłbym o radę co może być powodem tych problemów czy mogę sobie sam z tym poradzić ewentualnie co mogłobysię nadawać do wymiany chociaż sądze że nic bo obraz naprawdę jest "żyleta".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1298856
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,mam nadzieje że lutownica nie jest ci obca ,dotyczy pierwszego problemu który opisujesz, po prostu musisz przelutować całą płytkę kineskopu ewentualnie wymiana podatawki kineskopu wchodzi w grę.Co do drugiego defektu to masz do wymmiany kondensatory w zasilaczu po stronie pierwotnej jak i wtórnej świadczy o tym poszarpany obraz który stabilizuje się po paru minutach ,nie wiem w jakim stopniu orientujesz się w tym co napisałem i czy jesteś wstanie zlokalizować zasilacz .Pisz o wynikach a grono elektrodowiczów na pewno postara ci się pomóc .Pozdr
  • Pomocny post
    #3 1298983
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam. To co Kol. Krawczak napisal moze byc dla Ciebie zbyt trudne-sprubujmy prosciej. Na plytce kineskopu szukaj miejsc lutowniczych gdzie wokol koncowek poszczegolnych elementow widoczne sa mikroszczeliny(najlepiej pod lupa), lub miejsc gdzie cyna jest matowa(kaszkowata)-te miejsca przelutuj(lutowanie musi blyszczec).Nastepnie drugi problem prawdopodobnie rozwiazesz robiac to samo na plycie glownej po jej ustawieniu w poz.pionowej. Powodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1299018
    ptak74
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Nie zapomnij o kalafoni. jeśli nie nanosisz nowej warstwy cyny co jest wskazane przed podgrzaniem lutu musisz umoczyć grot lutownicy w kalafoni. Poadrawiam.
  • #5 1299145
    darek1975
    Poziom 11  
    Lutownica faktycznie nie jest mi obca a więc jutro zabiore się do przelutowania płytki na kineskopie i płyty głownej tylko nie wiem czy na płycie głównej przelutować profilaktycznie wszystkie wyglądające podejrzanie czy jakieś konkretne?Z tego co widzę sugerujecie zimne luty?
  • REKLAMA
  • #6 1299153
    ptak74
    Poziom 16  
    Ogranicz się do zimnych lutów, wystarczy.
  • REKLAMA
  • #7 1299170
    darek1975
    Poziom 11  
    No tak tylko trzeba je jeszcze odróżnić od dobrych.Jak wygląda typowy zimny lut?
  • #8 1299646
    ptak74
    Poziom 16  
    Darek przeczytaj dokładnie post od kolegi marcin_211 i stosuj sie do jego wskazówek zresztą trafnych moim zdaniem.
  • #9 1307190
    darek1975
    Poziom 11  
    A więc co do koloru zielonego pomogło przelutowanie płytki kineskopu przelutowałem też co nie co na płycie głównej ale iskrzenie niestety nie ustało najgorsze jest to że włącza się i wyłącza boję sie że może jeszcze bardziej nawalić.Jakie macie inne sugestie dotyczące tego iskrzenia?Najgorsze jest to że nie mogę namierzyć skąd dobiega.
  • #10 1307622
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam. Jestem przekonany ze drugi problem terz usuniesz lutownica. Szukaj w zasilaczu i w rejonie trafopowielacza. A moze iskrzenie da sie zaobserwowac w cimnym pomieszczeniu.
    Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Telefunken PalColor P320C, mający ponad 15 lat, po włączeniu wykazuje dwa główne problemy: zielony obraz na kineskopie oraz iskrzenie z towarzyszącymi poziomymi pasami na ekranie, które prowadzą do samoczynnego wyłączania i ponownego włączania urządzenia. Zielony obraz jest związany z płytką na zakończeniu kineskopu, której bolce były zaśniedziałe; przelutowanie tej płytki oraz miejsc z zimnymi lutami na płycie głównej poprawiło problem z kolorem. Drugi problem, iskrzenie i niestabilność obrazu, prawdopodobnie wynika z uszkodzonych kondensatorów w zasilaczu po stronie pierwotnej i wtórnej oraz ewentualnych zimnych lutów w rejonie zasilacza i trafopowielacza. Zaleca się dokładne przelutowanie zimnych lutów na płytce kineskopu i płycie głównej, stosowanie kalafonii podczas lutowania oraz obserwację iskrzenia w ciemnym pomieszczeniu w celu lokalizacji źródła. Problemy z zimnymi lutami charakteryzują się mikroszczelinami i matową, kaszkowatą cyną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA