Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telefunken palcolor s540 - jak działa zabezpieczenie

abancer 30 Jan 2006 19:23 3624 26
  • #1
    abancer
    Level 12  
    Witam wszystkich.
    Tematów podobnych do tego jest wiele ale żaden nie odpowiedział na moje pytanie. Sytuacja jest taka jak w wielu innych postach: włączam zasilanie, trzy razy mruga dioda (i słychć start w.n. chyba) po czym jest cisza i dioda świeci na czerwono. Z tego co przeczytałem tak działa układ tea2029 i jego zabezpieczenie. Z tym, że 2 razy telewizor się uruchomił i działał do jego wyłączenia (dość szybko go wyłączyłem) gdy wyjąłem płytę główną z "zawiasów" i postawiłem ją na krawędzi. Wniosek że chyba coś nie łączy. Ponieważ nie mam ochoty przegłądać wszystkich kabelków bardzo bym prosił kolegów mądrzejszych ode mnie o odpowiedź (która pewnie skróci moje poszukiwania) na pytanie: jakie konkretnie czynniki mogą powodować zadziałanie zabezpieczenia układu tea2029 (to chyba niski stan na nóżce 28). A może ktoś miał bardzo podobny przypadek. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Andrzej_B
    Level 19  
    Witam.Jeśli nie masz ochoty przeglądać wszystkich kabelków,to trzymaj tą płytę dalej na" krawędzi".Jeśli ci zależy na tym ,żeby go naprawić i nie czekać na gotowe wskazówki - to wez do ręki lupę i poszukaj przerwy.Powodzenia.
  • #3
    abancer
    Level 12  
    Nie chodzi mi o to by ktoś powiedział mi który kabelek mam urwany. Przecież nikt chyba nie lubi przelutowywać całej płyty na ślepo. Dlatego poprosłem o wyjśnienie (nawet bardzo pobieżne) zasad działania zabezpieczenia układu tea2029 bo to pomogło by mi w zlokalizowaniu usterki. Przecież naprawianie sprzętu nie polega chyba na przelutowywaniu wszystkich połączeń i podmienianiu wszystkich elementów. Prosze tylko o podanie kilku czynników które mogą spowodować zadziałanie zabezpieczenia.
  • #4
    Indyczes
    Level 33  
    Niestety tutaj gotowej recepty nikt Ci nie da,nie ulega wątpliwości,że masz gdzieś zimny lut,proponuje zacząć od końcówki pionu.Tego typu usterki niekiedy dają w kośc nawet doświadczonemu serwisantowi,dlatego cierpliwośc i oczy wzmocnione lupą oraz lutownica i po jakims czasie efekt murowany.
    Pozdr.
  • #5
    abancer
    Level 12  
    W takim razie mam pytanie: jak rozpoznać zimny lut - da się tą lupą czy trzeba zmierzyć? Czy może trzeba przelutowywać wszystko jak leci?
  • #6
    Wojtek27
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zimny lut można rozpoznać po jego zmatowieniu. Ale nie zawsze tak jest, niestety.Proponuję przelutować zasilacz, odchylanie + korekcja i oczywiście jak koledzy zalecali pion.
    Innej metody nie ma.
  • #7
    DiZMar
    Level 43  
    W odpowiedzi na Twoje PW:
    No niestety poza radami jakie uzyskałeś w Twoim temacie niewiele mogę dodać. Jeżeli TV zaskoczy (np. w położeniu na krawędzi) to wypada jedynie delikatnie opukiwać lub przeginać płytę aby w przybliżeniu zlokalizować ewentualne miejsce usterki. Tak naprawdę usterka może być praktycznie wszędzie. Zimny lut to zwykle nie tyle matowy jak Ci ktoś napisał ale rysa wokół nóżki widoczna czasami gołym okiem a najlepiej pod lupą a czasami wogóle niewidoczny. Oczywiście najbardziej prawdopodobne miejsca to okolice WN, korekcji, pion, zasilacz a także cewki odchylające. Rzadziej fonia czy p.cz lub sterowanie ale nie wykluczone.
  • #8
    goralandrzej
    Level 24  
    Witam
    W nawiązaniu do Twojej PW trudno podać mi coś więcej niż to co powiedzieli koledzy. Kidyś miałem przypadek że końcówka fonii była uszkodzona i działało zabezpieczenie ale u Ciebie ewidentnie jest zimny lut mogę dodać abyś sprawdził tor sterowania odchylaniem H, jeżeli na cewkach jest wtyk to jego też sprawdź i powodzenia .
  • #9
    Wojtek27
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nawiązując do wyglądu cyny powodującej zimny lut - to nieszczęsne zmatowienie, co w konsekwencji doprowadza do pęknięć połączeń lutowanych.
    Generalnie jest tak, że ja widząc takie miejsca poprostu je wszystkie przelutowuje. I nie ważne że zakres naprawy jest inny, np przestrojenie fonii, itp.

    Pozdrawiam
  • #10
    abancer
    Level 12  
    Chyba wprowadziłem wszystkich w błąd (siebie też). To postawienie na "krawędzi" prawdopodobnie nie ma wpływu na uruchomienie. Kilka razy zdarzyło się, że podczas próby uruchomienia zaiskrzyło w cewkach tuż przy szyice kineskopu. Cewki zdjąłem (niestety musiałem zepsuć dziwny pierścień z kruchego materiału - coś jak grafitu - ktoś wie co to i czy jest niezbędne). Jakichś większych uszkodzeń nie zauważyłem ale tam gdzie mniej więcej iskrzyło zwoje są trochę osmolone. Jak można się upewnić że cewki są do bani - wie ktoś może ile wynoszą opory uzwojeń i czy ich pomierzenie wogóle coś da. Pozdrawiam.

    Dodano po 8 [minuty]:

    I jeszcze jedno: tv wyłącza się sam po ok. 1 min działania.
    Oznaczenie cewek to TCE - 68Q1EHZ/01 - D19 - 13 -
  • #11
    Wojtek27
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Cewek szukaj w zakładach regenerujących kineskopy.
  • #12
    DiZMar
    Level 43  
    Cewki do wymiany na bank i to przyczyna. Zrób to bo inaczej możesz uszkodzić kineskop.
  • #13
    abancer
    Level 12  
    Witam. Chciałbym się upewnić czy to tylko cewki dlatego mam pytanie: jakie cewki można podstawić na chwilę (czy wogóle można)? Czy musi pasować impedancja cewek czy tylko sam opór? Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
  • #14
    DiZMar
    Level 43  
    abancer wrote:
    ... Kilka razy zdarzyło się, że podczas próby uruchomienia zaiskrzyło w cewkach tuż przy szyice kineskopu...

    To wystarczące aby uznać cewki odchylajace za uszkodzone. Czegóż Ci więcej trzeba :?: Ale Twój cyrk i Twoje małpy.
  • #15
    abancer
    Level 12  
    Wyraźnie napisałem, że chce się upewnić czy to tylko cewki są uszkodzone, bo jeśli jeszcze coś innego to nie wiem czy będe go naprawiał (tzn. próbował naprawić). Dlatego chce podstawić jakieś inne ale nie wiem jakie mogę. Pozdrawiam.
  • #16
    abancer
    Level 12  
    Cewki wymieniłem, iskrzenia nie ma ale problem ten sam. Czy ktoś z was spotkał się kiedyś z takim uszkodzeniem (nie mechanicznym) jakiegoś elementu, które powodowało by że element raz na kilkanaście razy zadziała?
  • #17
    abancer
    Level 12  
    Witam. Przelutowałem już z połowę płyty (jak nic nie wymyśle przelutuje reszte) i dalej to samo tylko teraz już dokładnie wiem jak trzymać płyte "na krawędzi" żeby tv działał :) . Ale każdorazowo przy włączeniu sytuacja wygląda tak: najpierw obraz jest ledwo widoczny i fioletowy (albo niebieski plus za wąski ok. 6 cm z każdej strony i lekka poducha) potem (4-5 sek) robi się zielony (już dobrze widoczny) ale zwiększa rozmiary. Po następnych 4 sek zasuwają wszystkie kolory i obraz ma prawidłowe rozmiary (tzn prawie ale te małe odchyłki pewnie do wyregulowania). Te zmiany nie są płynne tylko skokowe. Ma ktoś jakieś wskazówki? Dziękuję i pozdrawiam.
  • #18
    goralandrzej
    Level 24  
    Witam
    Z opisu wynika że masz zimne luty w układzie korekcji i odchylania H. Niedawno miałem przypadek w telefunkenie zachowywał się podobnie (zwężenie i poducha) reagował na opukiwanie ale uszkodzona była cewka korekcji
  • #19
    abancer
    Level 12  
    Witam.
    Dobre rady kolegów o zimnych lutach pomogły (przynajmniej częściowo) - był taki jeden w przetwornicy i po jego usunięciu tv włącza się za każdym razem (i się sam nie wyłącza). Ale jest jeszcze pewien problem, o którym pisałem częściowo w poprzednim poście. Chodzi miedzy innymi o uruchamianie, które wygląda tak jak opisałem wyżej, z tym, że to przejście od koloru zielonego do normalnych jest płynne i trwa ok. 1 sekundy. To tyle jeśli chodzi o uruchamianie. Drugi problem to efekt pompowania obrazu - im jaśniejszy obraz tym większe jego rozmiary (w pionie i w poziomie). Napięcie 147V z przetwornicy nie zmienia się podczas tego pompowania. Zmieniają się za to napięcia w punktach Z2, Z3, Z4, Z8 na płytce kineskopu (szczególnie widać to przy przechodzeniu od koloru zielonego do reszty przy starcie tv - są chyba też za niskie). Jeszcze jeden objaw to poziomy pasek (czy paski - dalej zamieszczam fofo; obraz jest za mały i mocna poducha bo go zmniejszyłem potencjometrami żeby lepiej widzieć co się dzieje z obrazem) u góry ekranu. Jak widać na fotkach u góry obraz jest jeszcze zniekształcony - przypomina falę ale to się zmienia w zależności od źrodła sygnału (AV1 czy AV2 czy z anteny). Sporo tego ale prosze o jakieś sugestie bo po przeczytanych tematach wygląda że przyczyn może być wiele od uszkodzonej pamięci (wie ktoś gdzie ona jest w tym tv) po trafo wn i odchylanie pionowe). Z gory dziękuję .Pozdrawiam.
  • #20
    Darserw
    Level 26  
    Witam , wygląda mi to na problem z elkami w przetwornicy(wymień dla pewności na kondensatory 105 stopni celcjusza)oczywiście strona pierwotna i wtórna zasilacza , koszt niewielki a będziesz pewien zasilacza.
    To wygląda jak za niskie napięcie systemowe, przemawia za tym również fakt że po pewnym czasie wszystko jest prawie ok.Z tego może również wynikać powolne zaskakiwanie kineskopu(za niskie U anodowe), ale również może to być wyeksploatowany kineskop.Zrób pożądek z kondensatorami i napisz co wyszło
    Powodzenia
  • #21
    Wojtek27
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Co do geometrii to szukaj usterki w układzie jej regulacji i modulatora diodowego także - uszkodzenie cewek mogło to spowodować.
    Ale ze zdjęć wynika także że nie masz zbieżności statycznej.
  • #22
    Krawczak
    Level 31  
    Witaj, jak masz możliwość zamieśc zdjęcie ekranu z testem kraty ,to co nieco wyjasni ,wszystko wskazuje na brak zbieżnosci i uszkodzenie w korekcji ,podaj czy układ korekcji się nagrzewa czy jest pełna regulacja na PRkach pionu i korekcji ,ile TV ma cali i czy posiada korekcje N-S .Pozdr
  • #23
    Wojtek27
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Powiedz jakie wstawiłeś cewki - identyczne czy "dobierane". Bo to ma także wpływ. Szczególnie na zbieżność i geometrię.

    A TV to chyba ma 29"
  • #24
    abancer
    Level 12  
    Witam.
    Dziękuje za udzielone podpowiedzi ale jeszcze z nich nie skorzystałem - jak wszystkow posprawdzam to dam znać. Jeżeli natomiast chodzi o cewki to są one raczej identyczne. Piszę raczej bo oznaczenie mają inne ale:
    1) pochodzą z bardzo podobnego tv - 540nv (ma inną obudowę ale "bebechy" o ile wiem te same i kineskop też prawie identyczny - różni się tylko kształtem podstawki)
    2) wizualnie są identyczne
    3) opory takie same
    Co do zbieżności to chyba wiem skąd te nieprawidłowości - po pierwsze nie ustawiłem dobrze cewek, a po drugie nie wiedziałem do czego jest pierścień na szyice kineskopu i przytwierdziłem go "na oko" - teraz już chyba wiem do czego jest. Z tych wszystkich objawów najbardziej niepokoją mnie (nie wiem czy słusznie) dziwny start tv i jasne paski u góry ekranu. Na razie to wszystko. Dziękuję i pozdrawiam.
  • #25
    Wojtek27
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Te paski przy starcie to normalny objaw. Zdarzają się takie TV które podczas uruchomienia (tuż przed pojawieniem się rastra) mają podobne jasne paski u góry ekranu.
  • #26
    abancer
    Level 12  
    Witam.
    Zła zbieżność faktycznie była wynikiem źle ustawionych cewek i małego magnesu w kształcie tulejki. Ustawiłem to jak mogłem i obraz jest raczej zadawalający. Te jasne paski na górze ekranu są widoczne nie tylko przy uruchamianiu tv ale przez cały czas, z tym, że są one zawsze ponad treścią obrazu więc bez problemu "schowałem" je za górny brzeg ekranu bez uszczerbku dla wyświetlanego obrazu. Zniekształcenia w pionie widoczne na zdjęciach pozostały chociaż po ustawieniu cewek się zmniejszyły. Tv jak na razie działa i korzystam z niego (bo to mój tv - za 50 PLN zresztą) raczej z satysfakcją chociaż pozostały dwa problemy (niezbyt uciążliwe):

    1) dziwny start - o tym pisałem wcześniej,

    2) pompowanie obrazu. Z tym, że obraz się powiększa kiedy jest jaśniejszy(wydaje mi się, choć nie mam pewności, że efekt pompowania jest największy gdy tv jest zimny). Piszę to tak wyraźnie bo wydaję mi się, że gdzieś czytałem o odwrotnej sytuacji.

    Co do pkt. 1 to jeszcze nie podmieniłem wszystkich elektrolitów w zasilaczu. Interesuje mnie bardziej opinia kolegów na temat tego pompowania. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale wydaje mi się, że gdyby zasilacz lub trafo wn nie "wyrabiały" prądowo to obraz by malał wraz ze wzrostem jasności. Proszę o sugestie. Pozdrawiam.
  • #27
    Dobo18
    Level 2  
    Witam wszystkich ja też mam problem z tv Model tv to SHARP secam pal n4.43 Po włączeniu po chwili sie sam wyłąncza. Dopiero jak pstrykam piloltem (włącz\wyłącz) to po jakichś 20 minutach zaskakuje i działa do wyłąnczenie. Jak zgaśnie to jak pstrykam pilotem tylko lamką sie gasi i zapala co jest też dziwne bo zawsze jak sie włąnczał to zapalała się zielona a teraz tylko czerwona mruga. Proszę o pomoc