logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modele płyt głównych microATX 12V/5V do robota i sterowanie silnikiem krokowym

marf41 08 Mar 2005 20:35 1809 8
  • #1 1298598
    marf41
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Prosił bym o podanie modeli płyt łównycj jak w temacie, ponieważ na takiej właśnie chciałbym oprzeć swojego robota. Przy okazji dwie sprawy: Po pierwsze, co sądzicie o takim rozwiązaniu (tzn. robot opary na płycie głównej MicroATX), a po drugie, czy w takim przypadku funkcje układu sterującego silniczkiem krokowym może przejąć procesor? Prosze o szybką odpowiedź... Z góry dziękuje!
  • #2 1298839
    grzeg27
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    samo procesor możę nie ale przez karte we/wyj.....też myśłe o takim rozwiazaniu..
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 1299006
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Plyt mATX jest pelno, ale najlepiej kup jakis uzywany komputer, to nie musi byc jakis najnowszy model.
    A jak juz chcesz kupic cos nowego to polecam jakis sprzet na procesorach VIA. Robia bardzo fajne male plyty (mniejsze niz mATX) a procesory tam sa nawet do 1GHz, ktore dosyc sprawnie dzialaja (maja slabsze FPU niz odpowiedniki Intela czy AMD, ale CPU chodzi bardzo dobrze). DOdatkowo niektore z tych rozwiazan maja procesory chlodzone tylko pasywnie. http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=988

Co do samego wykorzystania procesora do sterowania bezposrednio jakimis silnikami, to raczej marnie to widze. Moglbys ewentualnie wykorzystac LPT, ale liczba wyjsc ograniczona. Optymalnym rozwiazaniem byloby zbudowac/kupic karte we/wy na PCI i z jej pomoca sterowac urzadzeniami zewnetrznymi i zbierac dane - szybkie i skuteczne rozwiazanie, niestety nie takie latwe do stworzenia co uzycie LPT.

Jest jeszcze jedna uwaga.. jezeli nie masz zamiaru wykorzystac mocy obliczeniowej tego komputera, to pchanie calego PC'ta do robota mocno mija sie z celem. Male mikroprocesory spisuja sie o niebo lepiej.
  • #4 1300948
    marf41
    Poziom 11  
    Dziękuje za odpowiedź, ale nie chodzi mi o coś nowszego itp. tylko chciałem stworzyć coś małym kosztem (kilkadziesiąt zł). Rzeczywiście z mikrokontrolerami jest mniejszy problem, ale wybrałem microATX ze względu na duży zapas mocy obliczeniowej jaki pozostanie, i co za tym idzie- możliwość "dodania" do robota nowych funkcji i możliwości. A microATX wybrałem dlatego, że są modele pracujące na zasilaniu 12V+5V, więc nie było by problemu w przypadku zasilania bateryjnego. A więc ponawiam moje pytanie o listę takich urządzeni (głównie tych starszych, które można za grosze kupić np. na allegro). Chyba że ktoś ma inny pomysł co można zastosować, chętnie wysłucham i może przy okazji czegoś się naucze :D. Przy okazji chciałbym zapytać o jeszcze jedno - czy jest możliwe wykorzystanie jako "narządu zmysłu" robota kamery internetowej? Bo w takim przypadku, gdzie cena kamerki to jakieś 60 zł, a z podłączeniem nie było by problemów (USB) było by to dobre rozwiązanie, a można by było to wykożystać do innych celów (np. bezprzewodowy przesył obrazu na inny PC przy pomocy Wi-Fi czy zapis obrazu na dysk, itd.). Jak wcześniej, proszę o szybką odpowiedź i znowu z góry dziękuje!

P. S. A jeśli chodzi o wcześniejsze wypowiedzi, to jaki jest koszt kupna takiej karty "we/wy na PCI", a jaki koszt zrobienia jej i jaki to problem? :roll:
    Wiem o co Ci chodzi z tymi VIA, nzywa się to VIA Epia, ma toto 20x5x20 cm [dł. x szer. x wys.] i ma zintegrowanego procka, pł. główną i jeszcze pare innych rzeczy, ale ma 3 poważne wady - po 1. 220V, po 2. cena (ponad 2 tys. zł), po 3. brak możliwości rozbudowy PC (np. w/w karty we/wy na PCI czy Wi-Fi). Więc niestey, ale kategorycznie odpada...
    A, i jeszcze brak jakichkolwiek napędów zewnętrznych...
    P. S. 2 Przepraszam za ew. błędy ort. i gram., ale mój komputer jest dyslektykiem :(
  • Pomocny post
    #5 1302096
    MirekCz
    Poziom 35  
    Co do kamer USB, nigdy tego nie robilem, ale jest jakies ogolne API, ktore pozwala obraz z kamerek wciagac do programu.

Juz znalazlem, tutaj masz kontrolke ActiveX - http://www.puntoexe.com/CImageBufferX/ - wg. opisu pisze, ze korzysta ona z DirectX, a dokladniej Direct Show. Wiec wystarczy sciagnac sobie SDK od DirectX i pewnie bedzie tam odpowiednia dokumentacja. (sciagnac to SDK mozna ze strony Microsoftu)

Co do Twoich danych o platformie EPIA to sa jakies dziwne. Spojrz chociazby na http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15251 - najtanszy model, 400zl z groszem.
    -2xusb (mozna podlaczyc np wifi, bluetooth, pamiec flash)
    -Ata/100 (2) - wiec mozesz spokojnie podlaczyc jakis dysk czy cdrom
    -1xPCI - wiec mozna wsadzic karte we/wy na PCI
    -zasilanie to zwykly ATX z tego co widze... wiec moze one chodza tylko na 5/12V.

A co do plyt ktore napewno chodza na 5/12V to niestety nie mam takiej listy.
  • #6 1302646
    marf41
    Poziom 11  
    Znowu dzięki za odpowiedź, ale po krótkim namyśle zdecydowałem, że tego robota opre jednak na mikrokontrolerach. I tu znowu mam kilka pytań:
    1. Wybór mikrokontrolera: nie znam się za bardzo na tym, ale musiałby być to mikrokontroler ktory ma dość dużą "moc obliczeniową", aby można by było rozbudować robota bez jego wymiany. Powinien mieć także pamięć kilku ostatnich operacji, żeby nie było, że np. jedzie prosto, "zauważy" przeszkode, wycofa się i spotka następną, wróci się i pojedzie tam gdzie już był, i powstanie błędne koło. Musi mieć także możliwość podłączenia do wyświetlacza i klawiatury oraz stworzenia czegoś w stylo DOSa (tzn. interfejsu tekstowego). Powinien także być łatwy do programowania, przez co rozumiem programator który można zrobić samemu/dostać za grosze oraz ew. możliwość update oprogramowania bez wcześniejszego wykasowania starego... A, i czy mikrokontrolery można programować w Pascalu? Bo niedługo zaczynam naukę tego języka :P... Jak coś mi się przypomni to dopisze. Jak zwykle proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuje :D.
  • #7 1302795
    MirekCz
    Poziom 35  
    AVR ATMega jest dosyc dobrym wyborem.
    Ja akurat w tej chwili bawie sie PIC'ami, ale AVRy sa mocniejsze.
    ATMega moze byc z wew. pamiecia flash na program 128kb, do tego ma wewnetrzna pamiec ram no i mozesz jeszcze podpiac dodatkowa pamiec.
    Sciagnij sobie dokumentacje do tego procka i przejrzyj.
    Programator do AVR'a jest banalnie prosty. Schematow na sieci jest pelno. Nie wiem jak z jezykami programowania.

Jezeli chodzi o kamerki to sa dostepne dosyc proste scalaki, ktore programuje sie np. za pomoca I2C a na wyjsciu wywalaja dane obrazu w formie cyfrowej. Nie mam teraz dokladnego linka, ale napewno cos znajdziesz i nie sa to jakies wygorowane ceny, chociaz moze troche wiecej niz prosty webcam a nie beda mialy az takich mozliwosci.
  • #8 1700969
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    Wtyk ATX ma oprucz 5 i 12v jeszcze 3.3 więc odpada.
    Ale stare płuty ze złonczem AT wymagają 12v , 5v , -12v , -5v i są na allegro po 30zł . :D
  • #9 1989661
    marf41
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za pomoc, lecz temat jest już dawno nieaktualny :oops: . Tak więc prosiłbym o zamknięcie go... :roll:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wyboru modeli płyt głównych microATX z zasilaniem 12V/5V do budowy robota oraz możliwości sterowania silnikiem krokowym za pomocą procesora. Zalecano użycie starszych, tanich płyt microATX, np. z procesorami VIA, które oferują dobre parametry przy niskim koszcie i pasywnym chłodzeniu. Sterowanie silnikiem krokowym bezpośrednio przez procesor jest trudne; lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie kart wejścia/wyjścia na PCI lub portu LPT, choć ten ostatni ma ograniczoną liczbę wyjść. Poruszono też temat wykorzystania kamer USB jako czujników w robocie, wskazując na dostępność API opartego na DirectX/DirectShow. W dalszej części autor zdecydował się na mikrokontrolery, rekomendowano AVR ATMega ze względu na dobrą moc obliczeniową, pamięć flash, łatwość programowania i dostępność prostych programatorów. Wspomniano także o alternatywach, takich jak PIC. Poruszono kwestie zasilania płyt głównych, wskazując, że starsze płyty AT wymagają zasilania 12V, 5V, -12V i -5V, a niektóre płyty ATX mają dodatkowe napięcie 3.3V. Temat został ostatecznie zamknięty przez autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA