Dziękuje za odpowiedź, ale nie chodzi mi o coś nowszego itp. tylko chciałem stworzyć coś małym kosztem (kilkadziesiąt zł). Rzeczywiście z mikrokontrolerami jest mniejszy problem, ale wybrałem microATX ze względu na duży zapas mocy obliczeniowej jaki pozostanie, i co za tym idzie- możliwość "dodania" do robota nowych funkcji i możliwości. A microATX wybrałem dlatego, że są modele pracujące na zasilaniu 12V+5V, więc nie było by problemu w przypadku zasilania bateryjnego. A więc ponawiam moje pytanie o listę takich urządzeni (głównie tych starszych, które można za grosze kupić np. na allegro). Chyba że ktoś ma inny pomysł co można zastosować, chętnie wysłucham i może przy okazji czegoś się naucze

. Przy okazji chciałbym zapytać o jeszcze jedno - czy jest możliwe wykorzystanie jako "narządu zmysłu" robota kamery internetowej? Bo w takim przypadku, gdzie cena kamerki to jakieś 60 zł, a z podłączeniem nie było by problemów (USB) było by to dobre rozwiązanie, a można by było to wykożystać do innych celów (np. bezprzewodowy przesył obrazu na inny PC przy pomocy Wi-Fi czy zapis obrazu na dysk, itd.). Jak wcześniej, proszę o szybką odpowiedź i znowu z góry dziękuje!
P. S. A jeśli chodzi o wcześniejsze wypowiedzi, to jaki jest koszt kupna takiej karty "we/wy na PCI", a jaki koszt zrobienia jej i jaki to problem?
Wiem o co Ci chodzi z tymi VIA, nzywa się to VIA Epia, ma toto 20x5x20 cm [dł. x szer. x wys.] i ma zintegrowanego procka, pł. główną i jeszcze pare innych rzeczy, ale ma 3 poważne wady - po 1. 220V, po 2. cena (ponad 2 tys. zł), po 3. brak możliwości rozbudowy PC (np. w/w karty we/wy na PCI czy Wi-Fi). Więc niestey, ale kategorycznie odpada...
A, i jeszcze brak jakichkolwiek napędów zewnętrznych...
P. S. 2 Przepraszam za ew. błędy ort. i gram., ale mój komputer jest dyslektykiem