logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przesiadka na SDCC: tutoriale, edytory i wersja 2.4.0 - pytania i opinie

sawic 09 Mar 2005 13:42 1134 4
REKLAMA
  • #1 1300277
    sawic
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam.
    moj projekt jest narazie w powijakach i jak dotad uzywalem keila v7.20 z witamina, ale pomyslalem sobie ze chyba jednak powinienem uzyc czegos open source.

przedewszystkim czy jest gdzies jakis tutorial do tego ? gugle podaje jedynie linki do opisu netmonitora w nokiach, bo nazwa sdcc tam nagminnie wystepuje.

kolejna sprawa to na forum ktos wspomnial ze jest jakis edytor graficzny pod windowsa dla tego kompilatora na stronie easy-soft. niestety strona zmieniona i juz tego nie moge znalezc. znalazlem AnyEdit. czy to ten ? czy tez jest jakis lepszy ?

zainstalowalem wersje 2.4.0 - czy ktos jej uzywa ? chodzi mi bugi wystepujace w tej wersji. czy tez nie bedzie z nia wiekszych problemow. kod wynikowy raczej nie przekroczy 4-6 kB.

odnosnie docelowego ukladu to chce "dogadac" sie z TUSB3210. odpowiedni plik naglowkowy juz znalazlem, i to wlasnie pod sdcc wiec chyba nie powinno byc problemow.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1300951
    sawic
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    calkiem calkiem ten kompilator.
    moze nie to co keil, ale darmowy.

kolejna sprawa to czy jest gdzies do tego jakis sensowny opis ?
    chodzi mi np o fakt, ze w keilu taki zapis: sbit cz = P0 ^ 1; dziala, tu natomiast musialem uzyc: sbit at 0x81 cz; i zebym nie spojzal do pliku naglowkowego to bym sie nigdy nie domyslil, choc i tak mnie to nie zadowala bo chcialbym zamiast 0x81 podac P0^1 nie znajac jego fizycznego miejsca w pamieci.

mam nadzieje ze dosc zrozumiale napisalem.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1301799
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Czy chcesz symbolowi "cz" przyporządkować adres bitu 0x81(P0.1) :?:
    Jeśli tak , to robi się to przez "#define cz P0_1"

Piotrek
  • #5 1302182
    sawic
    Poziom 13