logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Siemens SE65E330EU - Wciąż dobiera i wypompowuje wodę

Ro3son 06 Sie 2013 20:29 3291 4
  • #1 12601771
    Ro3son
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam kłopot ze zmywarką Siemens SE65E330EU - ma już parę lat i jak dotychczas działała bez zarzutu, ale ostatnio przelała wodę (wyleciała przodem) i przestała zmywać. Teraz nabiera wodę i po jakichś 25 sek. wypompowuje trochę, a następnie dobiera i wypompowuje i tak w kółko.
    Świeci się przy tym symbol kraniku na panelu sterującym.
    Ponieważ temat już kilkakrotnie sie pojawiał na forum, od razu zabrałem sie za sprawdzenie przepływomierza i wygląda na to, że jest sprawny: łopatki się kręcą bez oporu, kontaktron "pstryka", a na stykach złączki w takt "pstrykania" pojawia się i znika "zwarcie".
    Proszę o podpowiedź, co jeszcze mogę sprawdzić we własnym zakresie, bo jak znam życie będzie, to jakaś "pierdółka" (jak w mikrofali, gdzie wystarczyło zmienić bezpiecznik wysokiego napięcia).
  • #2 12604258
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Spróbuj dokręcić trochę wodę na zaworze wodnym tak aby dostawała mniej wody i sprawdź.
    Moderowany przez mrhari:

Litości!

• #3 12611595
    Ro3son
    Poziom 11  
    Sprawdziłem - nic się nie zmienia.
    Ponieważ początek całej awarii objawił sie wyciekiem wody z przodu zmywarki, zajrzałem także "pod spód" czy nie ma jakiegoś wycieku - suchutko i czyściutko, blacha bez charakterystycznych nalotów.
    Z prawej strony, słychać od czasu do czasu jakby się kilkukrotnie załączał jakiś przekaźnik ale nie jest to zsynchronizowane z wypompowywaniem wody.
    Nie mam pomysłu co dalej z tym zrobić...
  • #4 18552159
    Gars1000
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Mam podobne objawy czyli: nabiera wodę , po około 1 minuty włącza się kontrolka kranik ,a potem trochę wypuszcza i tak w kółko , program nie chce ruszyć. Może ktoś coś doradzi?
  • #5 18552326
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    Gars1000 napisał:
    Może ktoś coś doradzi?

doradze troche przejrzeć forum to raz, dwa nie podpinać się pod wątki już istniejące

Ro3son napisał:
    Ponieważ temat już kilkakrotnie sie pojawiał na forum, od razu zabrałem sie za sprawdzenie przepływomierza
REKLAMA