logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder Blow 4503 - nie może znaleźć żadnych kanałów.

bierdek12 16 Sie 2013 22:38 9528 15
REKLAMA
  • #1 12635841
    bierdek12
    Poziom 14  
    Ocena: 84
    Zacznę tak mieszkam woj. warm-mazu ,gmina Braniewo! Po kupnie dekodera blow4503 rok temu i podłączeniu go pod starą antenę siatkową z założonym zasilaczem na antenie i zasilaczem podłączonym pod dekoder działalo to wszystko. Była telewizja mux-1 ,mux-2,mux-3,odbierało do wczoraj. dzidzisiaj ruszałem anteną i nic poziom sygnału raz skoczy na 100% a raz 7% i nic dekoder nie znajdzie żadnych kanałów. O co chodzi? w Końcu podlaczyłempod kablówke i dekoder działa! gdzie zrobiłem błąd?

Post był raportowany jako regulamin pkt 3.1.13.
    Dość dziwny "język" i mało czytelny - w tym poście. Popraw. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 12635910
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 487
    Spróbuj usunąć wzmacniacz wraz z zasilaczem i sprawdź ponownie.
  • #3 12635981
    bierdek12
    Poziom 14  
    Kizek wytłumacz mi proszę te zasięgi itd.

Mam pytanie.
    Gdy usunę ten wzmacniacz z anteny siatkowej, to nie mam możliwości zamontowania kabla w starej antenie siatkowej. Jak on ma się trzymać?
  • #4 12635993
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    bierdek12 napisał:
    mam pytanie jak usunę ten wzmacniacz z anteny siatkowej tonie mam możliwości zamontowania kabla w starej antenie siatkowej ,jak on ma się trzymać?

Symetryzator antenowy.
  • #5 12635994
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Możliwe przyczyny:

1. Przerwa na zasilaniu - ruszając stara anteną mogłeś to spowodować niechcący, aby to sprawdzić należy np. (jeśli antena jest "pod ręką" zewrzeć ze sobą obie końcówki kabla na wzmacniaczu anteny - dioda na zasilaczu powinna zgasnąć) - jeśli antena jest na dachu należy sprawdzić czy jest na niej 12V.

2. Jeśli zasilanie jest dobry możliwe, że zasilacz wzmacniacza jest uszkodzony (mimo, że świeci źle filtruje napięcie) na analogu objawiało się to złamaniem obrazu na DVBT obraz zanika całkowicie - sposób naprawy to wymiana zasilacza.

3. Uszkodzony wzmacniacz antenowy - można spróbować wymontować płytkę wzmacniacza i podpiąć kable na krótko jeśli sygnał jest wystarczający powinno ruszyć. Jeśli ruszy zamontować zamiast wzmacniacza symetryzator, a zamiast zasilacza zwykły wtyk antenowy. Jeśli nie zadziała wymienić - lub jeśli antena bardzo stara wymienić antenę najlepiej na kierunkową.

bierdek12 >>> zanim "zainwestujesz" w symetryzator warto sprawdzić podpinając żyłę do jednego zacisku, a ekran do drugiego (jak tak nie ruszy i przez symetryzator też nie pójdzie).
  • REKLAMA
  • #6 12636112
    bierdek12
    Poziom 14  
    dioda zgasla na zwarciu
    a telewizja działa jak mi miernik na zasilaczu pokazuje powyżej 13v a chce dzialc jak jest 12.10v i sygnal skacze

Dodano po 5 [minuty]:

zasilacz już dwa razy wymienia........lem i dzialalo

Dodano po 46 [sekundy]:

czemu zasilacze padaja

Moderowany przez _PREDATOR_:

Po przeczytaniu wszystkich postów w tym temacie, odnoszę wrażenie, że User robi sobie jaja z polecenia moderatora, dlatego mając gdzieś regulamin, który wyrażnie 'mówi':

Zabronione jest w szczególności:
    3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Udzielam upomnienia!

• #7 12636522
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Lubię konkret i skróty myślowe, ale z umiarem ;).

"dioda zgasla na zwarciu" - wynika z tego, że zasilanie jest dobre.

"a telewizja działa jak mi miernik na zasilaczu pokazuje powyżej 13V, a chce dzialc jak jest 12.10v i sygnal skacze " tego mimo szczerych chęci zupełnie nie rozumiem!

"zasilacz już dwa razy wymienia........lem i dzialalo" - jeśli dawno wymieniałeś, to może warto wymienić po raz trzeci?

"czemu zasilacze padaja" - niestety ale odkąd padł POLKAT jesteśmy skazani na 'badziewie' (zdarzało mi się wymieniać w ciągu roku i dwa razy).
  • #8 12636809
    bierdek12
    Poziom 14  
    Miałem taki przypadek, sygnał skakał, więc zmierzyłem miernikiem ile zasilacz podaje prądu, okazało się 12,5V, więc podstawiłem drugi, który pokazywał powyżej 13V i na tym co miał 13V telewizja działała do wczoraj. Dziś postaram się kupić symetryzator i go podstawić zamiast zasilacza i wzmacniacza. Zobaczymy, czy to coś mi pomoże?
  • REKLAMA
  • #9 12636945
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Samo napięcie daje niewiele informacji między 12 a 13 V można uznać za prawidłowe - skakanie sygnału może świadczyć o braku filtracji zasilacza - reasumując

1. podmienić zasilacz ( koszt 7-10 zł )
    2. symetryzator + wtyk ( lub na krótko + wtyk ) ( koszt 7-10 zł )
  • REKLAMA
  • #10 12638543
    bierdek12
    Poziom 14  
    Wymieniłem najpierw symetryzator zamiast zasilacza na antenie.
    Bez zasilacza w domu, na starej antenie siatkowej nic nie znalazłem, pojechałem do Media Expert, 80zł, antena kierunkowa ze wzmacniaczem na antenie i pod telewizor. I tu się załamałem. 2 godz. delikatnego ustawiana anteny i nic. Więc podmieniłem zamiast wzmacniacza - jest sam symetryzator.
    Jest dziwne. U mnie na dekoderze pokazało mi zasięg na ch 17 506MHz, czyli mux-2. A na stronach w necie wyczytałem, że powinno mi złapać na ch 25 506MHz. Jeszcze mi złapał zasięg na 650MHz czyli mux-1, ale już zasięgu mux-3 514MHz nie.
    O co chodzi? Może ja nie tak coś szukam dekoderem, albo u mnie w miejscowości jest taki zasięg? Na dekoderze działa i pokazuje mi zasięg 56%! Tylko nie rozumiem tej tabelki co dał tutaj KIZEK?
  • Pomocny post
    #11 12638852
    k2.juras
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Z Olsztyna powinieneś mieć rewelacyjny odbiór na kanałach 26, 28, 33.
    Rozumiem, że nową antenę ze wzmacniaczem już masz, ale nadal jest problem.
    Może z kablem jest coś nie halo. Może warto by go wymienić na nowy.
    Kierunek na Olsztyn znasz? Jak co, to puszczę ci fotkę z kierunkiem.

Mapka z kierunkiem w PW.
  • #12 12638944
    bierdek12
    Poziom 14  
    Tak mam nową antenę z zamontowanym symetryzatorem bez żadnych wzmacniaczy i zasilaczy. Ustawiłem tak antenę, że mój dekoder znalazł mi na kanale 17 506MHz i nie pamiętam, ale łapie zasięg 650MHz czyli dwa z Elbląga. Tam gdzie jest Polsat na tym odbiera dobrze, ale na tym gdzie jest TVP2 potrafi się zaciąć.
    Co to znaczy numer kolejny? Czy to mam tak wpisywać w dekoderze według tej tabelki, czy o co chodzi? Nie znam kierunku na Olsztyn.
    Ze stron www.cyfryzacja.gov.pl spisane mam coś takiego:
    - mux-1 Elbląg 43 650MHz jest telewizja Olsztyn 28 530MHz
    - mux-2 Elbląg 25 506MHz, a na moim dekoderze pokazuje mi ch 17 506MHz i jest telewizja Olsztyn 33 570MHz
    - mux-3 Elbląg 26 514MHz (brak zasięgu) a Olsztyn 44 658MHz.
  • Pomocny post
    #13 12642834
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Numer kolejny to numer kanału na jakim należy szukać Mux-a ( są dekodery co operują kanałami wtedy numer kolejny lub częstotliwościami wtedy MHz ). Z tego co piszesz Twój dekoder ma jeszcze inaczej przypisane kanały do częstotliwości jeśli częstotliwość 506 Mhz 0dpowiada kanałowi 17 zamiast 25 ( miałem taki przypadek w Strongach - wprawdzie tam dotyczyło to częstotliwości modulatora - ale podobnie źle przypisywało kanały ) Różnica jest 8 kanałów czyli jak np. tabela podaje 25 u Ciebie będzie to 17 jak tabela 30 u Ciebie 23 itd.

Logicznym jest że łapiesz 2 Muxy z Elbląga bo maja po 10 KW a ten trzeci 4,5 kW więc mniej niż połowa tak więc:

1. Ustaw antenę tak aby mieć max jakość sygnału na Mux-ach 1 i 2 ( czyli u Ciebie na kanałach 17 i 35 )

2. Ustaw w dekoderze ( w wyszukiwaniu ręcznym ) kanał 18 ( czyli prawidłowo 26 ) i sprawdź jaka jest jakość sygnału

3. Jeśli na kanale 18 jakość będzie mniejsza niż 50 % konieczny będzie wzmacniacz ale nie dowolny ( czytaj bardzo silny ) tylko taki 10-15 dB

Montaż wzmacniacza :

0. podepnij pusty zasilacz do gniazda - dioda ma się ŚWIECIĆ

1. zamontuj zamiast wtyczki zasilacz ( przy telewizorze ) i sprawdź czy nie pogorszyła się jakość już odbieranych Mux-ów ( jeśli się pogorszyła - zamontuj ponownie zasilacz tym razem poprawnie lub wymień jeśli mimo kilkukrotnego przemontowywania jakość po zasilaczu jest wyraźnie gorsza niż na wtyczce )

2. Podepnij zasilacz do sieci 220V do gniazdka dioda ma się NIE ŚWIECIĆ ( bo zasilacz jest zwierany przez symetryzator - jeśli świeci znaczy że zasilacz jest niepoprawnie zamontowany )

3. Jeśli w antenie jest wyjście typu F podepnij wzmacniacz rurkowy ( np. których z takich:http://www.sklepsaturn.pl/category/wzmacniacze-rurkowe o wzmocnieniu nie większym niż 10-15 dB)

4. Jeśli antena miała wbudowany wzmacniacz - wymień symetryzator na ten wzmacniacz ( sprawdź na nim jakie ma wzmocnienie w dB i napisz ) podepnij zasilacz do sieci ( dioda ma się ŚWIECIĆ ) i napisz jaki efekt
  • #14 12643893
    bierdek12
    Poziom 14  
    Mam na wzmacniaczu antenowym zakupionym razem z anteną kierunkową takie coś:
    - kanały 6-12,174-230 MHz, zysk : 15-17 db +/- 2 db
    - Kanały 21-54, 470-742 MHz, zysk :22-24 dB +/- 2 db
    - kanały 54-69, 742-862 MHz, zysk 24-17 db + / - 2 db
    Co lepiej założyć ten wzmacniacz z zasilaczem, czy zostawić symetryzator?
    w moim przypadku gdzie lepiej kierować antenę? Na Elbląg czy na Olsztyn?

Moderowany przez Grzegorz Markowski:

Wpisy Kolegi poprawiłem i usunąłem, niepotrzebne już, polecenia moderacyjne. Zmieniłem blokadę konta na drugie ostrzeżenie. Proszę bezwzględnie stosować się do zapisów regulaminu i poleceń moderatorów.

• #15 12653576
    bierdek12
    Poziom 14  
    Postanowiłem się poprawić.
    Wszystkim dziękuję za pomoc.
    Rozwiązałem problem za pomocą prób i błędów.
    Jak jesteście zainteresowani opiszę sytuację.

Proszę więc napisać jak Kolega rozwiązał swój problem.
    GM
  • #16 12654584
    bierdek12
    Poziom 14  
    Nie była potrzebna żadna wymiana żadnych dekoderów, płytek itp. Wystarczyło przenieść antenę o jakieś 5m. W inne miejsce.

A miała być poprawa?
    Nie pisz posta pod postem!
    [_P_]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dekoderem Blow 4503, który przestał odbierać kanały po manipulacji anteną siatkową. Po podłączeniu do kablówki dekoder działał, co sugerowało problem z anteną lub zasilaniem. Użytkownicy doradzili usunięcie wzmacniacza, sprawdzenie zasilania oraz wymianę zasilacza, który mógł być uszkodzony. Po wymianie na nową antenę kierunkową z symetryzatorem, użytkownik nadal miał problemy z odbiorem, co prowadziło do dalszych dyskusji na temat kierunku anteny oraz jakości sygnału. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez przeniesienie anteny o kilka metrów, co poprawiło odbiór.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA