logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blow 4525FHD dekoder DVB-T2 - Dekoder wyłącza się po 10 minutach

krzysztofkrajewski00 31 Lip 2022 16:37 4743 12
REKLAMA
  • #1 20123762
    krzysztofkrajewski00
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Mam problem. Sygnał anteny jest na niektórych kanał 100procen na innych 60 do 70. Mimo to dekoder po 10 minutach wyłącza się twierdząc że nie ma sygnały, oprócz tego nie można sterować pilotem przy tym zdarzeniu. Wyłącza się i jest zielona plansza a wcześniej pojawia się komunikat brak sygnału. Przy tych samych ustawieniach wcześniej tj od momentu zakupu i uruchomienia przez dwa tygodnie było ok teraz zaczyna się jakaś wariacja. Co może być przyczyną....pomoze ktoś....Dzukuje..
  • REKLAMA
  • #2 20123818
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2923
    Sprawdź w ustawieniach czy ktoś nie włączył zasilania anteny. Odłącz antenę od dekodera i zobacz czy tak samo się zachowa.
    Podłącz do innego gniazdka.
  • #3 20124075
    krzysztofkrajewski00
    Poziom 2  
    Wyłączyłem zasilanie anteny w dekodera i tak samo się dzieje a nawet wcześniej się wyłącza. Powróciłem do ustawień fabrycznych i dalej to samo po około 10 minutach się wyłącza. ...nie wiem o co chodzi....ktoz pomoże....Dzieki....
  • REKLAMA
  • #4 20126065
    krzysztofkrajewski00
    Poziom 2  
    LeDy napisał:
    Sprawdź w ustawieniach czy ktoś nie włączył zasilania anteny. Odłącz antenę od dekodera i zobacz czy tak samo się zachowa.
    Podłącz do innego gniazdka.
    sprawdziłem,wyłączyłem i było gorzej zaczął wyłączać się po 2- 3 minutach. Podłączyłem antenę do starego dekodera i działa bez zarzutów....
  • REKLAMA
  • #5 20126073
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    Czy dekoder powinien wyłączać się przy braku sygnału antenowego? Sprawdź w instrukcji. Wątpię. Po drugie sygnał antenowy cały czas jest co sprawdziłeś drugim dekoderem. Jeżeli przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło to pozostaje reklamacja jeżeli jest mniej niż 2 lata od zakupu (domyślam się, że tak - jest reklamowany jako nowość). Nie ma sobie głowy suszyć sprzętem do 100 zł i na siłę próbować go naprawiać.
  • #6 20126141
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Sprawdź czy nie grzeje się obudowa i czy jest dostateczny prześwit od dołu . Wiele dekoderów ma słabe chłodzenie i z tego powodu się nadmiernie grzeją . Ja podkładałem różne podkładki a teraz podklejam gumki-odbojniki o średnicy 10 mm i wysokości 2 do 5 mm idealnie pasują i znacznie poprawiają chłodzenie co ma duży wpływ na pracę elektroniki . Nawet najlepsza Wiwa ma zaklejone otwory wlotowe jakąś płytką izolacyjna w części gdzie występuje wysokie napięcie co jest dziwne bo w dwóch egzemplarzach wymieniałem już z tego chyba powodu wysoko temperaturowe elektrolity 1000 mikro . Te gumki można dostać w Obi , Lerua i innych marketach.
  • REKLAMA
  • #7 20126149
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    To muszą obejrzeć użytkowaną Wiwę. Nie weryfikowałem wentylacji.
    Kupiłem kiedyś z Chin jedno urządzenie: DC/DC converter, chłodzenie było, ale okazało się że brakowało pasty pod radiatorem - po dodaniu pasty od razy wydajność wzrosła. Czasem pewnie pomogło by zastosowanie na chip radiatorów rodem z obudów dla RPi.
    Podobnie dziś TV - ważne elementy nie sa chłodzone i wytrzymują troszkę dłużej niż gwarancja.
  • #8 20476653
    Poter18
    Poziom 1  
    Czy problem występuje nadal??
  • #10 21466605
    Rafael Arthur
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    >>21050224

spacemen napisał:
    Zmieńcie sobie na najnowsze firmware, a zniknie krzaczenie, zwiechy obrazu, a i sygnał lekko poszedł w górę. Lekko polepszony wygląd, ale troszkę przydałoby się polepszyć to i owo:
    https://blow.pl/pliki-do-pobrania/blow-4625fhd-77-048-190/

Czy do tego dekodera będzie pasował firmware od 4625? Nie ma żadnych softów na stronie blow do niego od kilku lat.
  • #12 21471455
    Rafael Arthur
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ale czy pasuje do 4525FHD?
  • #13 21482584
    spacemen
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    tak.Poprawia działanie

Podsumowanie tematu

✨ Dekoder DVB-T2 Blow 4525FHD wyłącza się po około 10 minutach pracy, wyświetlając komunikat o braku sygnału i zieloną planszę, a pilot przestaje działać. Sygnał antenowy jest zmienny, od 60% do 100% na różnych kanałach. Przywrócenie ustawień fabrycznych i wyłączenie zasilania anteny nie rozwiązało problemu, a podłączenie anteny do innego dekodera potwierdziło, że sygnał jest prawidłowy. Sugerowano sprawdzenie chłodzenia urządzenia, gdyż przegrzewanie może powodować wyłączanie się dekodera. Zalecane jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji, np. poprzez podkładki lub gumki odbojniki pod dekoderem. Wskazano również na możliwość aktualizacji firmware do wersji dedykowanej dla modelu Blow 4625FHD, która poprawia stabilność działania, sygnał i eliminuje problemy z obrazem. Firmware z modelu 4625FHD jest kompatybilny i polecany do 4525FHD. W przypadku braku poprawy po tych działaniach, rekomendowana jest reklamacja sprzętu, jeśli jest w okresie gwarancji.
REKLAMA