logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo T6 z instalacją Prins - jednoczesne świecenie diod gaz/benzyna, co robić?

waldikrk 17 Sie 2013 20:47 8586 7
REKLAMA
  • #1 12638365
    waldikrk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    i proszę o pomoc, w moim Volvo t6 mam instalację prins, która działała bez awaryjnie prze 3lata, aż do momentu ostatnich upałów, od tego czasu na przełączniku gaz benzyna, zaświecają się diody od gazu oraz benzyny jednocześnie. U diagnosty od lpg nie wykazało żadnego błędu. Ostatnio jadąc przy zaświeconych diodach gaz/ benzyna, podjeżdżając do skrzyżowania samochód zgasł. Czy tem problem nie sugeruje problemów z komputerem prinsa? Wspomnę, że temperatura pracy podczas diagnostyki wynosiła okładkę 90stopni przy otwartej masce i nabiegu jałowym.
  • REKLAMA
  • #2 12676147
    bohun2006
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Komputer Prinsa musi miec dobre chlodzenie,jest tam opcja w diagramie diagnostycznym,pokaze ci temperature samego procesorka T_BOARD i T_BOARDMAX,gdy jest za wysoka moze swirowac.
    Ale gdy jest prawidlowa to mozesz miec problem z samym przelacznikiem.
  • REKLAMA
  • #3 12693948
    waldikrk
    Poziom 10  
    Witam ,,,dziękuje za podpowiedź...temp...wynosi 88st.,,czy jest za wysoka????
  • #4 12695066
    bohun2006
    Poziom 15  
    76 to jest max,musisz przeniesc kompa w chlodniejsze miejsce lub dac mu obudowe zapewniajaca lepsza wentylacje
  • REKLAMA
  • #5 12817764
    waldikrk
    Poziom 10  
    Witam ponownie,
    Kupiłem nowy komputer,,i mechanik od lpg schował go do filtra powietrza,,tam będzie mu chłodniej ,,,,ale problem z zapalaniem kontrolek na przełączniku występuje nadal
    nie jest to taki sam objaw (tak mi się wydaje) bo przed wymianą komputera na przełączniku świeciło się praktycznie non-stop kontorlki od lpg i benzyny ,a przy dojeżdżaniu do świateł lub skrzyżowania samochód gasł ,,i mogłem zapalić wyłącznie na benzynie,,,,,,Teraz jak zaobserwowałem ,,jadąc na lpg przy mocnym naciśnięciu pedału gazu czasami zapali się kontrolka lpg..ale po chwili zgaśnie,,,wspomnę że samochód to VOLVO T6 (biturbo),,jeździłem przez 3-lata i nic się nie działo,,,co może powodować taki objaw,(zapalania się kontrolki PB podczas jazdy na LPG)
    Wspomnę ,że czasami przełącznik robi zmianę przy 40stopniach ,,,a bywa też że zmieni przy 90,,oraz jeżdżąc cały dzień na lpg ,,,,odpalając rano ...przełącznik jest ustawiony w pozycji jazdy tylko ona benzynie,(bez mojej ingerencji),,i zmianę muszę robić ręcznie//
  • REKLAMA
  • #6 12818982
    bohun2006
    Poziom 15  
    Przyczyną ,że przełącznik jest na benzynie prawdopodobnie jest błąd podpięcia zasilania ,powinien być podlłączony prąd z akumulatora,
  • #7 12825209
    waldikrk
    Poziom 10  
    Wiem ,że przynudzam,,ale z przełącznikiem nie było nic robione,,instalacja działała bez zarzutów przez okres 3lat,,a przełącznik nie zapala się non-stop tylko od czasu do czasu,,(z moich obserwacji wtedy jak mocno przyspieszam,,,,i załącza się turbo)
    Czy to może mieć coś wspólnego z instalacją elektr.( złączki nie stykają)
    a może z jakimś czujnikiem,,,,i dlaczego czasami przerzuca z benzyny na gaz przy temp.35st a czasami przy 90st.,,,oraz dlaczego jak przyjeżdżam do domu wieczorem to rano po odpaleniu bywa ,że muszę ręcznie przestawić na lpg.(bo przełącznik ustawia się samoczynnie pozycji benzyna ) chodź gasiłem go wieczorem na lpg
  • #8 12825930
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    waldikrk napisał:
    dlaczego jak przyjeżdżam do domu wieczorem to rano po odpaleniu bywa ,że muszę ręcznie przestawić na lpg.(bo przełącznik ustawia się samoczynnie pozycji benzyna ) chodź gasiłem go wieczorem na lpg

Trochę mało danych dotyczącej sytuacji w której do tego dochodzi. Chodzi o to, czy rano przed uruchomieniem rozrusznika już jest przełączona na benzynę, czy do tego dochodzi podczas pracy rozrusznika. W pierwszym przypadku (jeżeli nie jest to notoruczne) powodem może być chwilowa przerwa (luźny styk) w zasilaniu instalacji, bo po odłączeniu akumulatora i jego ponownym włączeniu, instalacja przestawia się w opcję "benzyna".
    W drugim przyczyną może być za niskie niskie napięcie (spadek napięcia) podczas rozruchu - przyczyny: słabe styki, duże opory w rozruszniku - duży prąd> duży spadek napięcia na akumulatorze lub mocno rozładowany akumulator (to ostanie wiem z autopsji).
    waldikrk napisał:
    dlaczego czasami przerzuca z benzyny na gaz przy temp.35st a czasami przy 90st

w tym wypadku trzeba by przyjrzeć obwód (styki) czujnika temperatury na reduktorze, a może również szwankować sam czujnik temperatury - raz ma prawidłową charakterystykę, a raz nie.
    waldikrk napisał:
    przełącznik nie zapala się non-stop tylko od czasu do czasu,,(z moich obserwacji wtedy jak mocno przyspieszam,,,,i załącza się turbo)

To mogłoby sugerować sygnalizowanie przełączenia się na benzynę z powodu niskiego ciśnienia gazu na listwie - kończenie się gazu w butli, zanieczyszczone filtry gazowe lub niewydolny reduktor (wymagający czyszczenia lub regeneracji). Również niewydolny reduktor (skok ciśnienia wgórę) może być przyczyną gaśnięcia silnika przy dojazdach do skrzyżowań (zdjęcie nogi z gazu).
    Więcej można by powiedzieć widząc to w realu, a najlepiej na ekranie programu diagnostycznego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją LPG Prins w Volvo T6, gdzie jednocześnie świecą się diody gazu i benzyny, co prowadzi do gaśnięcia silnika. Diagnostyka nie wykazała błędów, a temperatura pracy komputera wynosiła 88°C. Użytkownik wymienił komputer, jednak problem z kontrolkami nadal występuje. Wskazano na możliwość błędnego podłączenia zasilania, luźnych styków, niskiego ciśnienia gazu lub problemów z czujnikiem temperatury. Użytkownik zauważył, że przełącznik zmienia się na benzynę w różnych temperaturach, co może sugerować problemy z instalacją elektryczną.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA