logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

volvo/s40/2.4B - Prins nie przełącza na gaz bo za duże ciśnienie

chudy30 20 Gru 2014 15:17 4563 7
REKLAMA
  • #1 14239627
    chudy30
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam,

to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z instalacja gazowa prins vsi w volvo s40 2.4, mianowicie instalacja nie przełącza na gaz (pisk jakby nie było gazu i na benzynę). Podłączyłem się w domu interfacem do centralki i był błąd o za dużym ciśnieniu, poza tym wskaźnik w aplikacji pokazuje 3,5 i mruga na czerwono (z tego co pamiętam było zawsze 2,16). Parownik był regenerowany jakieś 6 miesięcy temu od razu były wymienione obydwa filtry. Czytając forum postanowiłem sam zmniejszyć ciśnienie kręcąc ta śrubką na parowniku na imbus jednak nie zauważyłem żadnej różnicy. Mam pytanie czy mam kręcić w lewo czy w prawo ? na odpalonym silniku ? czy tylko zapłon ? przepraszam jeśli już to było tłumaczone, ja nie mogłem znaleźć.

Pozdrawiam,
    Chudy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14240143
    nuki_tsw
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Próbowałeś upuścić gazu, np. na filtrze, obserwując, co się dzieje ze wskazaniem ciśnienia?
  • REKLAMA
  • #3 14240202
    chudy30
    Poziom 2  
    spuściłem ciśnienie na filtrze, po odpaleniu wskazywał 0 a po przełączeniu na gaz 2,2. nie wiem co było przyczyna takiego zachowania? zawór bezpieczeństwa nie mógł spuścić ciśnienia?
  • REKLAMA
  • #4 14240480
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6433
    Nie masz pojęcia nie grzeb, bo widze że nici z naprawy.
  • REKLAMA
  • #5 14241879
    nuki_tsw
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Ok, a ile ten reduktor ma przejechane?
  • #6 14243968
    azztec
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    może być i czujnik na drodze do grobu. Miałem taki problem v Landirenzo. Raz za jakiś czas wyskakiwał wgóre.
  • Pomocny post
    #7 14245226
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    chudy30 napisał:
    Czytając forum postanowiłem sam zmniejszyć ciśnienie kręcąc ta śrubką na parowniku na imbus jednak nie zauważyłem żadnej różnicy. Mam pytanie czy mam kręcić w lewo czy w prawo ? na odpalonym silniku ? czy tylko zapłon ?

Ciśnienie pracy reduktora można zmieniać tylko przy silniku pracującym na gazie. Na upartego można ciśnienie zwiększyć przy niepracującym silniku na gazie, ale w tym przypadku elektrozawory na butli i przed reduktorem powinny być otwarte (pod napięciem), natomiast obniżenie ciśnienia może być dokonane tylko gdy jest pobierany gaz z reduktora (czyli podczas pracy silnika na gazie) lub przez sztuczne upuszczanie gazu przez poluzowanie opaski na wężu po reduktorze. Kręcąc śrubą w lewo zwiększa się, a przy kręceniu w prawo zmniejsza się ciśnienie.
    chudy30 napisał:

Parownik był regenerowany jakieś 6 miesięcy temu od razu były wymienione obydwa filtry.

Mnie zaraz po czyszczeniu reduktora ponownie miał chimery do wyjeżdżenia gazu z butli. Po ponownym zatankowaniu gazu wszystko wróciło do normy.
  • #8 14246328
    chudy30
    Poziom 2  
    Witam,
    Parownik ma przejechane około 125k km, wiem trochę dużo ale przy regeneracji nie było żadnych obiekcji.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, problem uważam dzięki temu za rozwiązany.

Nie wiem co było przyczyna ale wygenerowało się duże ciśnienie na listwie (powyżej 3,5) i instalacja nie pozwalała przełączyć na gaz. Za poradą kolegi "nuki_tsw" wyjąłem czujnik z filtra fazy lotnej? (ten przy listwie wtryskowej) i ciśnienie spadło do zera. Po ponownym rozruchu silnika błędu już nie było i ciśnienie wynosiło dalej zero. Po załączeniu gazu ciśnienie skoczyło do 2,3 i dzięki instrukcji kolegi "gimak" wyregulowałem na 2,2 (rozregulowanie wynikało pewnie z mojego wcześniejszego kręcenia). Przejechałem jakieś 20 km i jest ok, mam nadzieje że będzie spokój jakiś czas.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z instalacją gazową Prins VSI w Volvo S40 2.4, polegający na braku przełączenia na gaz z powodu zbyt wysokiego ciśnienia. Po podłączeniu interfejsu do centralki, zidentyfikowano błąd związany z ciśnieniem, które wynosiło 3,5 bar. Użytkownik próbował obniżyć ciśnienie, jednak początkowe próby nie przyniosły efektu. Po kilku sugestiach z forum, w tym spuszczeniu gazu z filtra oraz regulacji ciśnienia przy pracującym silniku, udało się ustabilizować ciśnienie na poziomie 2,2 bar, co pozwoliło na prawidłowe przełączenie na gaz. Problem został rozwiązany, a użytkownik zauważył poprawę w działaniu instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA