logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mrygające światła przy spawaniu sąsiada w domu z starą instalacją elektryczną

Piziulek 19 Sie 2013 17:51 2583 13
  • #1 12644544
    Piziulek
    Poziom 11  
    Witam,

Mieszkam w domu 2 rodzinnym, w którym nie wymieniana jeszcze była instalacja elektryczna. Sąsiad ma podłączoną siłę i w momencie kiedy używa jej tzn. np. spawa, u mnie mruga światło. Zaznaczam że są dwa oddzielne liczniki. Czy możliwe jest to by był podłączony (bokiem) pod mój licznik, czy po prostu jest to spowodowane starą instalacją elektryczną.

Dzięki za pomoc..
  • #2 12644590
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12644771
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 522
    Dokładnie spawarka powoduje dość duże chwilowe obciążenie, więc takie objawy są całkowicie normalne.
  • #4 12644836
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    dj-MatyAS napisał:
    Normalny objaw przy długiej linii zasilania.

Takie stwierdzenie, chociaż używane potocznie, jest dość niefortunne, bo pojęcie "linia długa" w energetyce, a ściślej w elektrotechnice, określa zupełnie inne zjawiska.

bartekfigura napisał:
    Dokładnie spawarka powoduje dość duże chwilowe obciążenie, więc takie objawy są całkowicie normalne.

Normalne, czyli "wyjaśnialne" pod względem fizycznym, chociaż społecznie to jest nienormalne, męczące i mocno denerwujące. Jedynym wyjściem jest remont instalacji zasilającej, albo zmuszenie sąsiada do zabaw spawarką tylko w określonych godzinach.
  • #5 12644938
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    retrofood napisał:
    społecznie to jest nienormalne, męczące i mocno denerwujące

Otóż to, siedzisz sobie przed telewizorem a tu sąsiad wraca z pracy i spawa do nocy i światło ciągle mruga. Najgorsze że ZE ma to tu i tam.
  • Pomocny post
    #6 12645000
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 12645412
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    dj-MatyAS napisał:
    też długa linia od transformatora i ostatnie domostwo na jej końcu.

Pozostaje jeszcze ustalić czy spadek napięcia występuje w sieci dostawcy czy w instalacji odbiorczej. I w tej drugiej szukać najpierw przyczyny.
  • #9 12645568
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    Jeśli masz możliwość to spojrzyj na jego bezpieczniki czy są oryginalne (nie watowane) i jakiej wartości.
  • #10 12646671
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 12648146
    Pokrentz
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Co do wymiany na świetlówki, to u mnie mam podobny problem. Mam bojler ze sterowaniem grupowym, "pędzony" z "siły". Efekt jest taki, że bojler przy pracy powoduje przygasanie świateł w domu z okresem 2 s. (włączanie i wyłączanie grzałek 2 kW). Używam go głównie w dzień, więc domownicy mnie bardzo nie biją, ale w pomieszczeniu bojlera pali się światło i ono mruga zauważalnie. Mam tam świetlówkę kompaktową i taką tradycyjną, ze stabilizatorem magnetycznym. Obie mrugają.
    Zastanawiałem się nad zbudowaniem do zasilania oświetlenia jakiegoś stabilizatora, ale w moim przypadku nie jest to opłacalne ani celowe.
    Spadek napięcia powstaje na kablu od skrzynki do domu, choć jest miedziany o przekroju żyły 3 mm^2. Sąsiedzi nie zgłaszali pretensji, stąd wnoszę o miejscu spadku napięcia.
    Natomiast można zrobić stabilizator do lampki do czytania / pracy. Wtedy mruganie żyrandola staje się mniej dokuczliwe.
  • #12 12648370
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Pokrentz napisał:
    Spadek napięcia powstaje na kablu od skrzynki do domu, choć jest miedziany o przekroju żyły 3 mm^2.

No właśnie tak jak mówisz na tym odcinku ktoś dał ciała bo taki przekrój jet za mały. A poza tym to takiego przekroju nie ma. Może masz 4mm2
  • #13 12649507
    Pokrentz
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Kabel 5-ciozyłowy ma średnicę 16.8 mm (z izolacją). Przekrój takiego kabla (całości) to jakieś 201 mm^2. Załózmy, że 20% z tego przekroju to miedź w 5-ciu zyłach. Wychodzi tak z 8 mm^2 na żyłę. Elektryk przy robocie ciął kabel piłą do metalu. Drut o średnicy 3,2 mm. To bardzo prawdopodobne, bo tak to wyglądało "na oko".
    Musiałbym rozbierać skrzynkę z bezpiecznikami, żeby dostac się do żył jako takich, żeby zmierzyć faktyczną średnicę.

Edit: Pogrzebałem po necie i wygląda mi to na kabel 5x6 mm^2. W każdym razie orientacyjna średnica kabla się zgadza. Kol TWK z nastepnego postu ma rację.

Dla porządku dodam, że mój odcinek to jakies 25 metrów od skrzynki licznikowej do tablicy bezpieczników w domu.
  • #14 12649576
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Pokrentz napisał:
    Kabel 5-ciozyłowy ma średnicę 16.8 mm (z izolacją).

Wg katalogu TFKable 16 mm średnicy zewnętrznej ma kabel YKY 5x6. 5x10 ma już 18 mm.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem mrugających świateł w domu użytkownika, który mieszka w budynku z przestarzałą instalacją elektryczną. Użytkownik zauważył, że światła migają, gdy sąsiad korzysta z spawarki, co może być spowodowane spadkiem napięcia na długiej linii zasilającej. Uczestnicy rozmowy wskazali, że spawarka generuje duże chwilowe obciążenie, co jest normalnym zjawiskiem w takich sytuacjach. Sugerowano również, aby sprawdzić instalację elektryczną, w tym bezpieczniki sąsiada oraz ewentualnie wymienić oświetlenie na świetlówki lub LED-y z dobrą stabilizacją. Wskazano na konieczność remontu instalacji zasilającej lub ustalenia z sąsiadem godzin używania spawarki, aby zminimalizować uciążliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA