logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne mruganie/przygaszanie światła w mieszkaniu

Nieobecny 16 Maj 2011 23:18 43152 11
  • #1 9514357
    Nieobecny
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Od kilku miesięcy u mnie w mieszkaniu (mieszkam w bloku) dzieją się dziwne rzeczy. Opiszę wam krótko o co chodzi dokładnie. Na początku (kilka miesięcy temu) zauważyłem że szczególnie w godzinach nocnych żarówki w moim pokoju czasami tak lekko przygasną na sekundę i później jest ok. Myślałem że to może ja mam już coś ze wzrokiem, ale z biegiem czasu zauważyliśmy to wszyscy i to nie tylko w jednym pokoju ale także w innych pomieszczeniach. Od jakiś 2 tygodni jest już masakra światło potrafi przygasić się dość mocno, albo mruga przez sekund tak jakby były bardzo krótkie spadki napięcia czy coś w tym stylu. Wszystkie inne urządzenia w domu działają OK tylko z tym światłem takie cyrki. Instalacja była sprawdzana jakoś pod koniec wakacji 2010 i wszystko było ok. Nie zauważyłem też że takie miganie światła/przygaszanie ma miejsce podczas uruchamiania jakiegoś urządzenia. Nawet zrobiłem test-wyłączyłem wszystko co się dało w domu i tylko zostawiłem zapalone światło w pokoju i to przygaszanie światła i tak wystąpiło. Za bardzo się na tym nie znam więc opisałem jak potrafię.
  • #2 9514421
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    Wygląda na to, że jednak coś nie kontaktuje (upala się). Jeśli masz osobny obwód oświetleniowy to może tak być, że nie jest to powiązane z pracą innych urządzeń. Zaobserwuj czy to tylko ta jedna lampa, czy inne też. Trzeba zlokalizować i poprawić połączenie.
    Andrzej

Dodano po 2 [minuty]:

Żarówki energooszczędne przed śmiercią też się tak zachowują.
    Andrzej
  • #3 9514456
    Nieobecny
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Nie mam żarówek energooszczędnych, wszystkie mam normalne. Tak się dzieje we wszystkich pokojach oraz łazience i kuchni. W skrzynce w mieszkaniu mam 8 bezpieczników (3 na kuchnie, 2 na oświetlenie, 2 na gniazdka, 1 na łazienkę)
  • #4 9514499
    andy127
    Poziom 30  
    Jeśli masz 2 niezależne obwody oświetlenia i wszystkie lampy mrugają a na pozostałych obwodach nic złego się nie dzieje, to już trochę bardziej dziwne.
    Po niektórych odbiornikach nie widać krótkotrwałych zmian napięcia i to może być mylące. Warto podłączyć jakąś przenośną lampę do gniazda aby się upewnić.
    Miałem przypadek, że światło mrugało (najwyraźniej było to widoczne na żarówkach halogenowych) a potem po włączeniu pralki upalił się przewód w skrzynce z bezpiecznikami (zasilający). Był niestety aluminiowy. Wtedy sie o tym dowiedziałem (też mieszkanie w bloku).
    Andrzej
  • #5 9791624
    raul00
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Mam podobną sytuacje wskutek spadku napięcia najpierw wysiadł mi telewizor następnie laptop, a teraz komputer stacjonarny to wszystko spowodowała firma która spawa kosze metalowe na mojej ulicy. Światło miga niesamowicie pralka też zaczyna szwankować występuje to także u wielu sąsiadów na mojej ulicy po zgłoszeniu tej sytuacji na tel alarmowy elektrowni kazali mi pisać podanie do ZE czy możne miał ktoś podobny problem jak tą sytuacje rozwiązać pozdrawiam.
  • #6 9791662
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    raul00 napisał:
    ... wysiadł mi telewizor następnie laptop , a teraz komputer stacjonarny to wszystko spowodowała firma która spawa kosze metalowe na mojej ulicy ...

No tak polskie piekło :| To że firma ma spawarki i ich używa nie ma wpływu na inne sprawne urządzenia podłączone do sieci. Twoje sprzęty zepsuły się z zupełnie innych powodów.
  • #7 9791697
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9791707
    carlos-montana
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam
    Jeśli mieszkasz w bloku zobacz przewód główny podłączony do oprawy bezpiecznikowej. Może masz podobny przypadek jak tu
    Dziwne mruganie/przygaszanie światła w mieszkaniu
  • #9 9791724
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    U moich rodziców przyczyną takiego migotania był kończący żywot bezpiecznik automatyczny wkręcany w miejsce topikowego. Jego wymiana na nowy definitywnie rozwiązała problem.
    Zdaje się, że teraz tam jest 10A i w zupełności wystarcza.
  • #10 9793184
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 967
    Jak widzisz że światło przygasa to idź do rozdzielnicy i słuchaj czy coś nie ''bzyka'' :D. Jak bzyka to się wypala. Jeżeli nic nie wykryjesz popytaj sąsiadów czy nie mają takiego samego problemu.
    Ewentualnie jak Ci się nie chce to zawołaj fachowca.
  • #11 9798971
    andy127
    Poziom 30  
    Nieobecny jest już od maja nieobecny i nie wiadomo, czy udało mu się zlokalizować usterkę.
    Andrzej
  • #12 9798990
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    andy127 napisał:
    Nieobecny jest już od maja nieobecny i nie wiadomo, czy udało mu się zlokalizować usterkę.
    Andrzej

No właśnie! Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem migotania i przygasania światła w mieszkaniu, który występuje w różnych pomieszczeniach. Użytkownik zauważył, że zjawisko to nasila się, szczególnie w nocy, i nie jest związane z działaniem innych urządzeń. Uczestnicy sugerują, że przyczyną mogą być problemy z instalacją elektryczną, takie jak uszkodzone połączenia, awarie bezpieczników lub spadki napięcia. Wskazano na konieczność sprawdzenia obwodów oświetleniowych oraz ewentualne zasięgnięcie porady fachowca. Wspomniano również o podobnych problemach u sąsiadów, co może sugerować szerszy problem z zasilaniem w okolicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA