logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mac OS X 10.6.8 - Udostępnianie internetu innym urządzeniom

Almetyna 19 Sie 2013 18:25 4887 11
REKLAMA
  • #1 12644674
    Almetyna
    Poziom 9  
    Chcę udostępnić internet sobie samej, od stacjonarnego iMaca do tableta. Chodzi o moje zdrowie, kręgosłup mi wysiada z powodu wielogodzinnych prac graficznych i chcę używać tableta leżąc na kanapie, gdy nie muszę się zajmować grafiką.

Próbowałam już wszystkich ustawień i nawet "młody mędrzec komputerowy" tego próbował, bez skutku. Potrzebuje porady na temat kompatybilności mojego iMaca (jest dość stary, z 2008 roku) z Samsungiem Galaxy 7.0 tab2, bo wygląda na to, że te dwa urządzenia nie chcą współpracować. Gdy miałam do czynienia z czyimś najnowszym tabletem Apple, to mogliśmy sobie udzielać internetu nawzajem z moim Samsungiem Galaxy. Natomiast stacjonarny Mac nie chce się się dać ustawić. Podobno powinnam poszukać aplikacji, która by ten problem zlikwidowała.
    Czy ktoś może mi pomóc?
    Pozdrowienia
    Marta
  • REKLAMA
  • #3 12645482
    Almetyna
    Poziom 9  
    Dam znać jako poszło. Dzięki z góry
    A.
  • #4 12645915
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Nie to forum. myapple albo cos takiego.
  • REKLAMA
  • #5 12647135
    Almetyna
    Poziom 9  
    @freetz_master, dziękuję za taką radę.
    Znam myapple oraz "inne takie". Niestety mają tam swój marketing, który nie przewiduje informowania o wojnach handlowych czy braku kompatybilności Maców z innymi systemami. Zasadą jest: trzymaj się Apple, a nie będziesz mieć kłopotów.

Ja mam naprawdę kłopot. Mimo że ustawienia wstawiłam podręcznikowo prawidłowe.

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

@dinos83, wykonałam wszystkie ustawienia zgodnie z tutorialem. Wynik jest zły. Moja sieć jest rozpoznana, ale "poza zasięgiem".
    Moja sieć została nazwana "dulek". Załączam fotkę mojego tableta z takim właśnie komunikatem: "dulek poza zasięgiem".
    Ja naprawdę nie trudziłabym forumowiczów, gdyby chodziło o nieumiejętność zrealizowania zwykłych ustawień.

Mac OS X 10.6.8 - Udostępnianie internetu innym urządzeniom

Mój iMac jest ustawiony prawidłowo. Mój tablet Samsung także. Mimo to nie ma połączenia.
    Czy istnieje jakaś aplikacja do ściągnięcia, żeby w tym sprzęcie zadziałało wi-fi?
  • REKLAMA
  • #6 12648225
    freetz_master
    Poziom 31  
    Almetyna napisał:
    @freetz_master, dziękuję za taką radę.
    Znam myapple oraz "inne takie". Niestety mają tam swój marketing, który nie przewiduje informowania o wojnach handlowych czy braku kompatybilności Maców z innymi systemami. Zasadą jest: trzymaj się Apple, a nie będziesz mieć kłopotów.

Prosze bardzo. A zasada jest taka, jak piszesz: trzymaj sie z daleka od Apple, a nie bedziesz miec klopotow.

Almetyna napisał:

[..]wykonałam wszystkie ustawienia zgodnie z tutorialem. Wynik jest zły. Moja sieć jest rozpoznana, ale "poza zasięgiem".
    Moja sieć została nazwana "dulek". Załączam fotkę mojego tableta z takim właśnie komunikatem: "dulek poza zasięgiem".

Mój iMac jest ustawiony prawidłowo. Mój tablet Samsung także. Mimo to nie ma połączenia.

Mimo poprawnych ustawien, wcale nic nie musi chodzic. A wszystko to moze wynikac z nastepujacych powodow:
    - implementacja szyfrowania WPA/WPA2
    - oprogramowanie do HotSpota
    - uklady fizyczne karty WLAn w urzadzeniu AP i klienckim
    Nawet nie wiemy na jakich czipach chodzi twoja karta WLAN w MACu, czy jest to juz wbudowana karta, czy po USB i czy nadaje sie do takich zadan jak Hot Spot.

Nie znam i nie uzywam urzadzen MAC firmy Apple i nie mam zamiaru szukac, bo wszystko, co sie zrobi wlasnie w tym kierunku jest papierowym gadgetem fimy Apple i szkoda na to czasu.

Cytat:

Ja mam naprawdę kłopot.

Jestesmy na elektrodzie a nie na myapple. Wiec jezeli chcesz rozwiazac problem, to kup router, ktory w oka mgnieniu robi to, co do niego nalezy, czyli laczy wszelkiego rodzaju urzadzenia przewodowe i bezprzewodowe obojetnie jakiej platformy z zachowaniem podstawowych kanonow bezpieczenstwa.

To, do czego zmierzasz to przytwierdzanie drewnianego klocka kawalkiem drutu - mowiac obrazowo. A MAC na HotSpota sie srednio nadaje.
    Tak samo jak sie nie nadaje do tego, zeby go BEZPOSREDNIO podlaczac do sieci (jak kazdy inny system zreszta tez).
  • #7 12648248
    Almetyna
    Poziom 9  
    @freetz_master,
    dziękuję za tak obszerną odpowiedź.
    Nie wiem co mam robić. Zrezygnować z prób udostępniania? Ok.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 12651111
    Almetyna
    Poziom 9  
    Typologia gwiazdy, obawiałam się czegoś w tym rodzaju. Znawcy komputerów uważają, że taki ktoś jak ja, wpisujący się w dziale dla początkujących, włoży nieco umysłowego wysiłku i sobie takie star network zrobi profesjonalnie. A ja się nie znam. Jestem zwykłą użytkowniczką, a nie fachowcem.

Dostęp mam dzięki Neostradzie, modem to US Robotics, a komputer stacjonarny Mac OS X 10.6.8 chodzi jak trzeba. Nawet udziela internetu, zachowując się jak modem, ale innym urządzeniom produkcji Apple.
    Miałam nadzieję na uzyskanie dostępu do sieci OD mojego Maca DO mojego Samsunga. Nie chodzi mi o bezpośrednie podłączenie tableta do internetu. Nie umiem dołożyć Samsunga jako drugiego użytkownika mojej Neostardy, co jak zrozumiałam mi sugerujesz. Nic z tego, nie poradzę sobie.

Dziękuję za cierpliwość i za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    A.
  • #10 12652855
    freetz_master
    Poziom 31  
    Witaj.

To nie jest wcale takie trudne jak się wydaje. Wystarczy jakiś w miary dobry modem z Acces Pointem do podawania sieci po WLAN za jakies 100-150zł.

To nie ma w zasadzie nic z "profesjonalizmem". To jest dzisiaj standard.

Jeżeli masz TYLKO modem bez routera, to jest to BARDZO BARDZO BARDZO niebezpieczne. Wtedy każdy komputer na kuli ziemskiej może próbować bezpośrednio dobierac się do Twojego "profesjonaönego" MACa.

Zamów kogoś, kto sie na tym zna.

Cytat:

Miałam nadzieję na uzyskanie dostępu do sieci OD mojego Maca DO mojego Samsunga. Nie chodzi mi o bezpośrednie podłączenie tableta do internetu.

???????? Co proszę? Nie rozumiem. W jakim celu?
  • #11 12656381
    Almetyna
    Poziom 9  
    Witajcie!
    Mam sukces i to za sprawą Waszego kolegi (pisywaliśmy na priva, bo tutaj ostatnio mniej bywa), który miał do mnie cierpliwość i co więcej dobrą orientację!
    Cały dinks wymagał ("TYLKO" – he, he) ustawienia odpowiedniej cyfry w okienku wyboru kanału. Konkretnie jest to 6 (a podobno może być i 7).

Jestem w szoku, że to się udało.
    Pozdrowienia z kanapy :-)
    A.
  • #12 12656790
    freetz_master
    Poziom 31  
    Co dalej nie zmienia faktu, że sieć jest źle zrobiona.

Podsumowanie tematu

✨ Marta chciała udostępnić internet z iMaca (Mac OS X 10.6.8) do tabletu Samsung Galaxy 7.0 Tab2, aby móc pracować w wygodniejszej pozycji. Po wielu próbach i ustawieniach, które nie przyniosły rezultatu, użytkownicy forum zasugerowali różne rozwiązania, w tym zakup routera, który umożliwiłby lepsze połączenie. Ostatecznie, po konsultacjach, udało się rozwiązać problem poprzez zmianę kanału na 6 w ustawieniach sieci, co pozwoliło na nawiązanie połączenia między urządzeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA