logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowe oprogramowanie forum do instalacji na własnym serwerze - jakie wybrać?

@rti 20 Sie 2013 10:40 2844 5
REKLAMA
  • #1 12646831
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam. Nie wiem czy to dobry działa ale myślę że osoby zajmujące się programowaniem, będą wiedziały coś na ten temat. Wiecie może czy istnieje forum internetowe, które można zainstalować na własnym serwerze (coś jak np PrestaShop w przypadku sklepu internetowego). Poszperałem trochę w necie ale z darmowych widzę tylko fora, które zakłada się na zewnętrznym serwerze. Musi być to darmowe i nie musi być to cud techniki. Potrzebne jest mi to do jednego projektu ponieważ muszę zapewnić możliwość "wymiany zdań" na łonie strony www. Strona już oczywiście jest potrzebne tylko forum. Będę bardzo wdzięczny za namiary na coś takiego, jeżeli w ogóle istnieje. Od razu chciałbym nadmienić iż nie jestem leniwy jakby komuś przyszło do głowy mi to zarzucić. Po prostu szukam rady kogoś doświadczonego co znacznie skróci mi czas poszukiwania i bez wątpienia nie narazi na niepotrzebne eksperymentowanie. Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 12646856
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 552
    Chodzi Ci o CMS realizujący funkcję forum? Tego jest w czort. Chociażby PHPBB, na którym działa elektroda i który normalnie wgrywasz na własny serwer...

Ważne: Praktycznie wszystkie wymagają od serwera wsparcia MySQL + PHP.

Nie wiem, jak szukałeś, ze nic nie znalazłeś...

Jest jeszcze MyBB, YaBB i kupa innych. Wpisz w Google "Forum CMS" i próbuj z wariacjami tego zapytania.
  • REKLAMA
  • #3 12646859
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    phpBB
  • REKLAMA
  • #4 12648437
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 224
    Na pewno nie jedno forum widziałeś... Zajrzyj po prostu do stopki - jeśli to jedno z ogólnie dostępnych, to na pewno znajdziesz tam informację, co to jest (vide strona główna elektrodowego Forum).
  • REKLAMA
  • #5 12667368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 12685713
    piottro1
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Również polecam phpbb.

Oto:
    - download skryptu w wersji 3.0.11 (Link);
    - pliki językowe Link;
    - dodatkowe style Link;
    - modyfikacje zwiększające funkcje Twojego forum (Link)

Istnieją również polskie strony wsparcia tego skryptu, na których znajdziesz wiele spolszczonych modyfikacji. Najpopularniejsze to:
    Link oraz Link
REKLAMA