logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosa STHIL FS38 - strzał z gażnika

cypiso 20 Sie 2013 18:41 12075 15
REKLAMA
  • #1 12648592
    cypiso
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam,
    posiadam kose spalinową sthil FS38 miałem problem z iskrą została wymieniona cewka iskra jest ale przy próbie odpalenia strzela z gaźnika.
    Cewka została zainstalowana identycznie jak poprzednia, czy jest jakaś regulacja zapłonu jeśli tak to gdzie ją znajdę ?
  • REKLAMA
  • #2 12648982
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12649008
    cypiso
    Poziom 10  
    Przy tej wymianie cewki, nie uszkodziłeś wpustu ustalającego na kole magnesowym?
    Teoretycznie to nie powinno nastąpić, ale różne rzeczy już widziałem.

Paliwo świeże, instalacja przebiegła bez problemu więc uszkodzeń nie powinno być, jak wygląda ten wypust ?
    odległość cewki była ustawiana z magnesami na kole i jest 0.5, wydaje mi się że zapłon zachodzi jak tłok jest w niewłaściwej pozycji można to jakoś skalibrować ?
  • REKLAMA
  • #4 12649048
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12649076
    cypiso
    Poziom 10  
    Cewka jest oryginalna pasuje jak ulał, wypust koła magnesowego to będą te dwa wybrzuszenia bez magnesu podzielone wypustką garbikiem. Ustawienie cewki powinno odbyć się na nich i prześwit 0.2 tak ?
  • #6 12649089
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 12649132
    cypiso
    Poziom 10  
    Mogę prosić o jakieś foto tego wypustu klinu, bo powoli zaczynam się gubić może jakiś rysunek? Cewka od znajomego kupił okazało się że do niego nie pasuje koszt 50zł.
  • #8 12649150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12649199
    cypiso
    Poziom 10  
    Kosę mam od nowości aż zgasła nie było iskry, wymieniłem cewkę oryginalną walbro identyczna ten sam opis działająca sam widziałem była zamieniana, muszę zająć się tym klinem co prawda nie dotykałem go ale może coś się przestawiło będą tam jakieś symbole. Jak powinien ten klin być ustawiony?
  • #10 12649260
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 12656553
    1234
    Poziom 23  
    Ocena: 354
    Podstawowe pytanie czy cewka nowa z serwisu czy używana. Seria fs38.... i inne oparte na tym silniku miały wadę fabryczną, uszkadzające się cewki zap. miałem już 5 przypadków tego typu.
  • #12 12659033
    cypiso
    Poziom 10  
    Cewka w 100% sprawna sprawdzana iskra też jest. Zastanawia mnie ułożenie tłoka jak na cewkę wchodzą magnesy magnes jest już w połowie drogi w duł a powinien wtedy chyba być maksymalnie w górze. Jak można dobrać się do tego klinu jak zdjąć osłonę sprzęgła ?
  • #13 12659100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 12659345
    cypiso
    Poziom 10  
    Sprzęgło odkręcam poprzez tą śrubę która znajduje się w środku element na rysunku 7? Bo mało co widać.
    Jeśli tak, jaki to będzie klucz bo żaden z moich nie pasuje albo nie wchodzi przez przedłużkę albo jest luz.

Dodano po 3 [godziny] 26 [minuty]:

czy to jest jakiś specjalny torx bo moje nie ma szans żeby dopasować
  • #15 12660064
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 12810251
    cypiso
    Poziom 10  
    Witam,
    po wielu próbach samodzielnej naprawy i braku rezultatów oddałem kosę do specjalisty diagnoza za słaba iskra cewka nowa sprawna ale od nowszego modelu i iskra jest za słaba.
    Moje pytanie czy jest możliwość poprawienia istniejącej iskry na silniejszą czy tylko i wyłącznie wymiana cewki ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kosą spalinową Stihl FS38, która strzela z gaźnika po wymianie cewki zapłonowej. W odpowiedziach podkreślono, że nie ma regulacji zapłonu, a kluczowe jest prawidłowe ustawienie cewki względem koła magnesowego oraz sprawdzenie klinu ustalającego. Użytkownik wymienił cewkę na oryginalną, ale pojawiły się wątpliwości co do jej kompatybilności oraz jakości. Wskazano również na możliwość uszkodzenia wewnętrznego przerywacza elektronicznego, co może wpływać na moment powstawania iskry. Użytkownik rozważał oddanie urządzenia do specjalisty po nieudanych próbach samodzielnej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA