logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaner Rev Scan 19200i - zacięcie przewijania głowicy skanującej

avarax2 22 Sie 2013 10:44 2163 6
REKLAMA
  • #1 12654600
    avarax2
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam!

Odkopałem u siebie Rev Scan 19200i popularnie rozpoznawany przez komputery jako Plustek OpticPro 1248U. Uruchomiłem go na Ubuntu 12.04 jako, że ostatnie sterowniki windowsowe były na XP, a tryb zgodności nie działa na 7. Bardzo dawno temu skaner zaprzestał być używanym ponieważ zacinał się - nie przewijał element skanującego, nie było siły ciągu taśmy w związku z czym skanowaie nie było możliwe.

Rozebrałem skaner i stwierdziłem, że zębatka niższa jest wybita do góry i trze o zębatkę wyższą. W takim układzie chodzą one bardzo ciężko i silniczek nie ma na tyle pary żeby się z tym siłować. Jak "wkręcić" na swoje właściwe miejsce tę zębatkę niższa (działa ona trochę jak sprężyna, odskakuje)?

Różnica między wciśniętą a puszczoną zębatką to ok. 1-2 mm.

Ponadto silniczek pracuje trochę kulawo mi się wydaje. Czy można go jakoś konserwować od środka? Ponadto, gdy silniczek pracuje i przytrzymamy zębatkę silnika, "drążek" nadal się obraca, czy to powinno tak być? Czy zębatka nie powinna być na stałe zamontować na drążku? Podkleić to jakiś super glue?

No i ostatnie pytanie, czym przesmarować drążek, po którym jeździ element skanujący skanera?

//Jeżeli dla tego tematu byłby bardziej odpowiedni inny dział lub podtytuł to proszę o modyfikację.
  • REKLAMA
  • #2 12655183
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Miałem taki sam skaner, tylko mój był właśnie nazwany Plustek.
    Ten silnik powinien mieć dość dużo "pary" i zapewne nie ma siły uciągnąć, bo zębatka łapie poślizg na osi. Zobacz czy podczas pracy kiedy głowica skanująca stoi, i nie ma siły, oś silnika czasami się nie obraca.
    O ile pamiętam to pod tą dolną białą zębatką faktycznie jest sprężyna, dlatego zębatka naciska do góry.
    Jeśli stwierdzisz usterkę silnika a chcesz to zreanimować, daj znać - w moim padła elektronika ale chyba cały jeszcze leży na stercie elektrośmieci, jakby co wyszabruję silnik i podeślę.
  • REKLAMA
  • #3 12655243
    avarax2
    Poziom 12  
    Ośka obraca się jak kliknę na skanowanie, wcześniej nie. Tak samo ośka obraca się jak złapię za zębatkę silnika (tą czarną) również po kliknięciu na skanowanie. Silniczek teoretycznie nie chce cię wyłączyć nawet po 2 minutach od kliknięcia na skanowanie. Jak pamiętam ten skaner zawsze dość ciężko chodził. Jak się wciśnie dolną zębatkę to i dolna i góra obracają się z fajnym luzem. Może to też trzeba jakoś wkręcić? Powiem tak, mnie samemu ciężko jest obracać te dwie zębatki palcem tak jak są.
  • REKLAMA
  • #4 12655428
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Na górnej zębatce masz przecie zdejmowalne zabezpieczenie, zsuń to, zdejmij zębatki i zobacz co jest nie tak. Może też wystarczy tam kapnąć oliwy. Mój też po paru latach zaczął ciężko chodzić, wszystkie ruchome elementy zwilżyłem wtedy oliwą do urządzeń precyzyjnych i sprzęt śmigał jeszcze długo, aż nie padła elektronika.
  • REKLAMA
  • #5 12657719
    avarax2
    Poziom 12  
    Zdjąłem i faktycznie była sprężynka. Przesmarowałem, nie zakładem sprężynki i gładko się obracają. Zębatka silniczka faktycznie łapie poślizg. Co z tym zrobić, jakiś super glue podlać czy się dogadamy co do silniczka z Twojego skanera?

Zdjąłem też drążek i w głowicy skanującej smar (zapewne połączeniu z kurzem) zsechł się w środku i były grudki, które też tarły.
  • Pomocny post
    #6 12658650
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Kapnij tego kleju i zobacz. Mam ten silniczek, tylko ta wierzchnia blacha która go trzyma mi gdzieś wsiąkła, ale to najwyżej sobie przełożysz - przyjrzyj się czy jest taki sam:

EDIT ups zdjęcie mi się zapisało w odcieniach szarości :D Niemniej kolory przewodów są takie same jak na Twoim foto

Oddam go za darmo, za przesyłkę też nic nie chcę - jakby co daj adres na priv.
  • #7 12660595
    avarax2
    Poziom 12  
    Klej owszem i skleił zębatkę z drążkiem, ale wtedy i tak nie ma siły obrócić wszystkich zębatek. "Boksuje" w środku. Da się go jeszcze rozebrać i próbować reanimować?

EDIT

Dzięki uprzejmości GrandMasterT skaner wrócił do życia po wymianie silniczka.

Żeby skaner uruchomić na Ubuntu 12.04 i wyższym trzeba postępować zgodnie z instrukcją zwartą w http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=140&t=37635 aż do momentu kopiowania pliku "ccd548.fw" do folderu "/usr/share/sane/gt68xx". W 12.04 nie można osiągnąć tego metodą opisaną w poście. Katalog trzeb utworzyć ręcznie z poziomu konta roota, które trzeba ręcznie uruchomić http://www.liberiangeek.net/2012/05/login-as-root-in-ubuntu-12-04-precise-pangolin/
    Później będzie już działać. Jednak minie drobna chwila między kliknięciem skanowania a pracą skanera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odnalazł skaner Rev Scan 19200i, znany również jako Plustek OpticPro 1248U, który przestał działać z powodu zacięcia przewijania głowicy skanującej. Po rozebraniu skanera stwierdził, że dolna zębatka jest wybita i ociera o górną, co powoduje trudności w obrocie. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie silnika, smarowanie zębatek oraz ewentualną wymianę silnika. Po zastosowaniu kleju do zębatki i smarowaniu, skaner został uruchomiony po wymianie silnika. Dodatkowo, aby skaner działał na Ubuntu 12.04, konieczne było ręczne skopiowanie pliku "ccd548.fw" do odpowiedniego folderu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA