logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć skanowanie na Plustek OpticPro PT12 przez port LPT?

Agentlos 28 Mar 2005 21:40 15216 83
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się przyspieszyć skanowanie w Plustek OpticPro PT12 podłączonym przez LPT i co powoduje cofanie głowicy oraz powtarzanie obrazu?

Nie przyspieszysz tego skanera znacząco — ustaw w BIOS-ie LPT na EPP, bo w SPP działał wolniej i potrafił cofać głowicę, a wersja USB tego modelu nie dawała wyraźnie lepszych czasów od LPT [#1356656] [#1359041] [#1365777] Prędkość zależy głównie od elektroniki skanera i jego mikrokontrolera/toru danych, a nie tylko od komputera; podano też orientacyjnie, że zwykły LPT ma ok. 50–100 kB/s, a EPP 0,5–2 MB/s [#1360021] Cofanie głowicy i powtarzające się fragmenty obrazu mogą się pojawiać przy małej ilości RAM i dużym obciążeniu systemu — przy XP, 256 MB RAM i wielu programach w tle skanowanie zwalniało, a dołożenie pamięci i zamknięcie aplikacji pomagało [#1356905] [#1357038] Jeśli po wydruku skaner przestaje być widoczny, w Scanner Utility trzeba odznaczyć opcję „Capture Printer Port”, bo u niektórych to rozwiązywało problem bez szkody dla drukarki [#1359041] [#2242931] Próby przeróbki na USB albo „podkręcania” silnika nie są praktycznym sposobem na przyspieszenie — można raczej spowodować zacinanie i spadek momentu niż realny zysk [#1356834] [#1365777]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1356638
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Watki tematu:
    ..........................................................................................
    Czy można przyspieszyć działanie skanera?

Dla czego głowica w skanerze się co chwilę cofa?

Skad poziome paski po skanowaniu?

Czy da się naprawić skaner PLUSTEK Optic Prp PT12? Jak to zrobić? Aktualnie skaner został naprawiony.

Witam wszystkich. Posiadam skaner Plustek OpitcPro PT12 podłaczony jest do portu LPT, a do niego drukarka. Męczy mnie bardzo skanowanie kartek kolorowych lub szarych na rozdzielczości od 300 dpi bo trwa to u mnie dość długo i skaner charczy jak traktor. Moje pytanie jest właściwie teorytycznie i nie wiedziałem gdzie je umieścić.
    Czy da się jakos przyspieczyć skanowanie aby kartka skanowana np. na 600 dpi była skanowana w takin samym czasie (może być nieco dłuższy) od prescana? (10 sekund) I teraz kilka pytań:
    - Jaka jest przepustowosć portu LPT?
    - Czy da się tanio przerobić mój skaner na USB (przejsciówka raczej nie przyspieszy skanera)?
    - od czego zależy prędkosć skanowania? Od buforu wewnetrznego skanera czy od przepustowosci portu przez który łaczy się on z komputerem, czy od prędkosci procesora w skanerze?

I jeszcze jedno:
    Mój komputer to AMD Athlon 2600+ i 256MB RAM (mniejwiecej 40MB wolnego RAMu podczas pracy kompa na MAXa). Po zeskanowaniu zamiast poprawnie zeskanowanego obrazu jest obraz zawierajacy co kawałek powtórzenia (skaner skanuje i cofa głowice cm w tył i skanuje za chwilę dalej i tak w kółko (normalny cykla pracy)). Tylko czemu wystepuja te powtórzenia obrazu? Czy to zależy od pamieci RAM komputera? Przy skanowaniu spada do 4MB wolnego DDRAM'u... (przy przechodzeniu na pulpit i na poczatku przy chodzeniu po folderach mam efekt żaluzji :-) .
    Pozdrawiam i proszę o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 1356656
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    jeżeli port równoległy masz w BIOS-ie ustawiony na EPP, to sprzętowo nic więcej nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 1356738
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ale czy można przerobic skaner na USB? Chodzi o przeróbke sprzętow samego skanera. Co trzeba by było zmnienić? Co dolutować? jakiś układ scalony dolutować? Dodatkowy byfor???
  • #4 1356783
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam ! ... ale o ile dobrze zrozumiałem to masz zepsuty skaner chyba że jak odłączasz drukarkę jest juz dobrze ?
    Pozdrawiam
  • #5 1356795
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Agentlos, czy sprawdziłeś to ustawienie portu drukarki w BIOS-ie?
  • #6 1356834
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Mam skaner Primax Colorado 1200(LPT).
    Identyczny efekt był na komputerze PII266MHz i 128MB.
    Na kompie AthlonXP1700 256MB działa szybciej i nie cofa głowicy.
    Więc problemem jest przepustowość LPT lub szybkość skanera.
    Próbowałem wymienić wewnętrzny kwarc 16MHz na szybszy.
    Niestety szybsze taktowanie silniczka powoduje znaczny spadek momentu co z koleji powoduje zacinanie się głowicy...
  • REKLAMA
  • #7 1356848
    Agentlos
    Poziom 25  
    jankolo - potr mam ustawiony o ile pamiętam na EPP 1.7 lub 1.9. jeśli o to chodzi.
    TONI_2003Skaner jest w 100% sprawny, oprócz tych błędów w skanowaniu spowodowanych prawdopodobnie mała ilościa RAM'u (jak wyłacze programu i uzyskam 100MB wolnego RAM to na stronie pojawiaja sie nie za często).
    Mnie chodiz o to czy da się przerobić ten skaner, tak aby skanował szybciej. Chodzi mnie o to co trzeba było by tam domontować (bufor) zmienić procesor aby mugł więcej danych przemielić, czy może da się go przerobić aby chodzi pod USB 1.1 lub 2.0? Oczywiscie wiem, ze trzeba by było conieco pogrzebać w środku, lecz chciałem się dowiedzieć teorytycznie czy jest to możliwe do wykonania, czy nie. Chyba że przyspieszenie polegało by na czymś prostym i niezadrogim to moze bym się zdecydował na grzebanie w skanerku. Dodam, że na płycie ze sterownikami mam wybór EPP\USB. Ja mam wersję na LPT czyli EPP.
  • Pomocny post
    #8 1356905
    TONI_2003
    Moderator
    ... jeśli masz win XP bo nie doczytałem się w treści to na pewno masz za mało pamięci poza tym prawdopodobnie skaner powinien chyba korzystać z pamięci wirtualnej może masz jej za mało przydzielonej lub nie masz miejsca na tej partycji ? Poza tym spróbuj tej opcji z odłączeniem drukarki czy nie przestanie występować ten efekt . Co do reszty za pewnie ani USB ani nic Ci już nie przyśpieszy tego skanera .
  • #9 1356939
    Agentlos
    Poziom 25  
    Tak. Posiadam Windows XP SP2 i na tych 256MB DDRAM chodzi mi dosć wolno... Tymbardzoej, że mam 11 programów w tle uruchomionych. Jak podczas skanownania nie ruszam kompa i nie dotykam klawiatury, to opisane błędu na prawde nie s częste. Co do pamięci wirtualnej, to mam ustawio na 1GB 512 na C: i 512 na D:.

Czyli mam rozumieć, ze modele tego skanera na USB nie chodz wcale szybciej od LPT? Jaka jest przepustowość portu LPT i czy skaner wykożystuje go na MAX'a?

Czy nie wiecie moze czy nie da się przyspieszyć skanera, aby szybciej odbierał obraz od głowicy i szybciej je wysyłał do komputera? Na prawdę chodzi mi tlyko o stronę teorytyczn jak działa skaner pod względem technicznym:-)
  • REKLAMA
  • #10 1356961
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2314
    Witam
    Dodam i swoje pytanie:
    Przy większym DPI w kolorze skanuje mi z widoczymi pasami, jak to ominąć?
    System 98 ram 64 skaner SKANNY FB308C klocek 333
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #11 1357038
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Cytat:
    Tak. Posiadam Windows XP SP2 i na tych 256MB DDRAM chodzi mi dosć wolno... Tymbardzoej, że mam 11 programów w tle uruchomionych...

WinXP , 11 programow w tle , 256MB RAM , efekty zaluzji ...

w czasie skanowania zwlaszcza jesli Ci sie cyklicznie zatrzymuje spojrz na aktywnosc HDD (HDD_LED), wywolaj menedzera zadan wlacz podglad "Rozmiar pamieci wirtualnej" (najlepiej przy poszczegolnych programach) - zobacz jak sie zmienia w czasie skanowania.
    Mimo wszystko, najlepiej to doloz kolejne 256RAM.

Cytat:
    Przy większym DPI w kolorze skanuje mi z widoczymi pasami, jak to ominąć?

jak charakterystyczne wzorki 'more' to moze to:
    http://www.thefab.net/scanhints/moire.htm
    http://www.oberonplace.com/dtp/moire/
  • #12 1357066
    _PREDATOR_

Fajnie WojtasJD tylko ja nie znam języka :P
    O TVC możemy podyskutować :wink:
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #13 1357221
    WojtasJD
    Poziom 43  
    ok, w razie czego cos sie dotlumaczy :P

jesli te 'pasy' to efekt jak na drugim obrazku z pierwszego linka i zmienia sie zaleznie od powiekszenia obrazu to pewnie mora (interferencja conajmniej dwoch czestotliwosci - np. powtorzen wzoru w skanowanym obrazie oraz pixeli ustawionych przed skanowaniem).

Zobacz jeszcze obrazek jak w poniszym linku (opis tym razem po naszemu :wink: ):
    http://www.fotopolis.pl/index.php?arch=1&nrarch=1895
    http://www.enter.pl/archiwum/tekst.asp?p=/archiwum/ent2000.11/klub_perfekcyjne.htm
  • #14 1357341
    _PREDATOR_

:arrow: WojtasJD żadne z tych co są pokazane, są to poziome pasy, takie jak tu na skanie (nie chodzi mi tu o te widoczne pixele), tło niebieskie powinno być jednolite, jest to skan bez powiększenia , tylko w 600 DPI:

PS: No co, znam ruski, polski i chiński :P
    Załączniki:
    • Jak przyspieszyć skanowanie na Plustek OpticPro PT12 przez port LPT? mora.jpg (1.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #15 1358068
    Agentlos
    Poziom 25  
    Cytat:
    w czasie skanowania zwlaszcza jesli Ci się cyklicznie zatrzymuje spojrz na aktywnosc HDD (HDD_LED), wywolaj menedzera zadan wlacz podglad "Rozmiar pamieci wirtualnej" (najlepiej przy poszczegolnych programach) - zobacz jak się zmienia w czasie skanowania.
    Mimo wszystko, najlepiej to doloz kolejne 256RAM.

W krótce dołoże sobię 256MB RAM, bo brat bedzie miał urodziny to kupi sobie 512 DDRAM a ja wezme jego 256DDRAM. Zobaczę wtedy jak bedzie działać.
    Co do pamieci wirtualnej to przy standartowej pracy używa 315MB pamieci wirtualnej:
    Programy w tle: Sygate Personal Firewall, Tlen Plus, Avast!, Net Limiter, BOINC (100% wykożystania proca podczas pracy), Auto Connect, Zestaw narzędzi ATI, Windows Media Player, WAMP Apache, Azureus (serwer Torrent) i to wszystko :-).
    Zauważyłem, że jak nie ma właczonego Windows Media Playera, to paski są bardzo żadkie. Dodam jeszcze, że skaner ma dobre 5 lat, i chodził identycznie na Windowsie (chodzi o sam sposób skanowania i cofania głowicy) 98se Duron 900MHz 128MB DDRAM i nic w tle :-) , tylko nie było tych pasków. Tak samo dobrze skanował bez pasków na Windowsie 98se P166MHz, 128MD SDRAM, więc to na pewno mój komp za dyżo RAM'u zabiera, i jeszcze te programy w tle... Zresztą jak sprawdziłm i wyłączyłem wszystkie programy to skaner neima powtarzajacych sie pasków.

Ponawiam pytanie. Od czego zależy prędkosć skanowania czyli przesyłanie danych do komputera ze skanera? Od buforu skanera, portu skanera, czy przez co jest to już ograniczone?

_PREDATOR_ - w moim skanerze gdy żle ustawiłem kiedyś coś w ustawieniach portu skaner zamiast skanować jednolity obraz nakładał jakieś kropki czy cos takiego. Obrazek z w załączniku.
    Czy ten problem występuje na wszytkich komputerach z tym skanerem? Może to wina sterownika?
    Załączniki:
    • Jak przyspieszyć skanowanie na Plustek OpticPro PT12 przez port LPT? dobry i z kropkami.jpg (37.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1358264
    TONI_2003
    Moderator
    ... nic wcześniej nie pisałeś ze masz sterownik nie pod Win XP więc napisz jaki to sterownik używasz? Choćby przykład mój na skanerze Primax oryginalny był tylko do win 95 ale na Win 98 SE chodził wolno ale prawidłowo natomiast na Win XP były nici dopiero zastosowałem stery pod NT zaczął chodzić.
  • #17 1358385
    _PREDATOR_

Witam Kolegę TONI_2003, jeżeli pytanie było do mnie to odpowiadam:
    widzę coś takiego Primax Colorado Direct /D600,
    gdzie szukać w kompie tych sterowników, bym mógł podac jaki jest zainstalowany pod ten scaner?
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #18 1358517
    Agentlos
    Poziom 25  
    Co do sterowników to wejdz na www.driverguide.com i masz tam kilka pozycji. Sprawdz tą:
    http://members.driverguide.com/driver/detail.php?driverid=346218 => najnowsza.
    Tu masz wszystko co znalazł mi do D600 pod Primax:
    http://members.driverguide.com/index.php?acti...rch&qm0=D600&qa5=17&qa6=843&dp=2&sm=b&jmd=and
    .
    Jestem ciekaw czy który kolwiek zadziała :-).
  • #19 1358610
    TONI_2003
    Moderator
    Witam Kolegę _PREDATOR_ ... choć nie miałem Ciebie na myśli to to jest do Ciebie !
    U mnie jest to tak:
    "------------- Scanner Additional Information -----------------

c:\WINDOWS\twain_32\
    c:\Documents and Settings\Jan\Recent\TWAIN.HLP.lnk
    c:\WINDOWS\twain_32\COLORADO\TWAIN.GID
    c:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386\twain_32.dll
    c:\WINDOWS\system32\dllcache\twain_32.dll
    c:\WINDOWS\twain_32.dll
    c:\WINDOWS\$NtServicePackUninstall$\twain_32.dll
    c:\WINDOWS\system32\dllcache\twain.dll
    c:\WINDOWS\twain.dll
    c:\WINDOWS\twain_32\wiatwain.ds
    c:\WINDOWS\twain_32\COLORADO\TWAIN.HLP
    c:\READIRIS\BIN\TWAINO25.D32”
    Choć przypuszczam że nie będzie to raczej wina sterowników bo skaner jest widoczny i działa.
    Mam taki model Primax COLORADO Direct jak podłączyłem taki: PRIMAX 600p żaden program nie widział skanera dopiero gdy zainstalowałem do niego odpowiednie stery skaner zaczął działać choć mam dwa takie same po naprawie lecz nie tak do końca ponieważ uzyskuje skany czarne i to na obu skanerach PRIMAX 600p , a nie jest to na pewno wina sterów bo gdy dałem ( podpiąłem ) trzeci taki sam było wszystko dobrze . Sądzę że jeśli nie będzie to wina za małej ilości pamięci czy brudnej szyby to może po prostu skaner zaczyna siadać!
  • #20 1358859
    dbd
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam, też mam skaner Plustek OpticPro PT12 i też głowica mi sie cofa i skanuje od nowa kawałeczek. Mam WIN XP SP2 procesor pentium IV 3,2 GHz, 1,5 GB RAMu, sterowniki mam pod win xp. Na starym kompie (P II 400 MHz, 128 RAMu, WIN XP) skaner działa poprawnie, głowica się nie cofa. Jak to naprawić???
  • #21 1358977
    Agentlos
    Poziom 25  
    Cytat:
    Witam Kolegę _PREDATOR_ ... choć nie miałem Ciebie na myśli [ble ble ble]
    Czyli to było do mnie? Mój skaner chodzi na orginalnych sterownikach do windowsa 95. Działają one najlepiej ze wszystkich, bo innych w internecie nie znalazłem... A szkoda bo ten skaner ma kilka błędów które można by było usunąć np. po wyłączenie okna skanowania i włączenie Windows Media Player, komputer nie wykrywa skanera podczas gdy przed chwila skanowałem i było wszystko OK. Po resecie wszystko znów działą. Dziwne jest to, ze casem nawet po właczeniu Windows media Player komputer znó wykrywa skaner... Tak to juz jest z tymi komputerami.
    Co do nowych sterowników, to nic nie zmieniają, nawet jest gorzej!
    dbd - czy masz taki sam problem z ponownym włączaniem skanera? Co do cofania głowiy to to już nie wiem od czego to zależy... (u mnie w zależności od używania komputera cofa częściej lub rzadziej), tylko myślałem, że tak powinno być bo zawsze tak miałem :-). Moze jakieś dodatkowe opcje w BIOS? Sam nie wiem...
  • Pomocny post
    #22 1359041
    dbd
    Poziom 15  
    Mnie sie już głowica nie cofa.. Zmieniłem w biosie z SPP na EPP i skaner chodzi jak szalony :D

Co do ponownego uruchamiania sie, jeżeli chodzi Ci o ponowne zapalanie sie lampy to chyba wystarczy w "scanner utility" odhaczyć "capture printer port". Ja też mam drukarke połaczoną ze skanerem jako host'em i o ile pamiętem po wydrukowaniu czegoś zapalała sie lampa w skanerze :roll: po odhaczeniu "capture printer port" już jest O.K.
  • #23 1359109
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ja mam ustawione na EPP 1.9 lub 1.7. Mnie chodzi o to, ż ebardzo często np. po wydrukowaniu strony skaner przestaje działać zdjecie mumer jeden pokazuje komunikat skanera przy próbie łączenia okna do skanowania, a teraz najlepsze :-) . Zdjecie nr. 2 pokazuje co robi program Scaner Utility! Attempt to connect to scaner.. :-), lecz gdy zrobie tak jak dbd radzi to skaner znów jest wykrywany (chwała Tobie dbd za to). Po co jest ta opcja? Przecież "capture printer port" znaczy przechwyć port drukarki. O co w tym chodzi? Co sie będzie działo z drukarką jak to będę miał zawsze odznazone?
    Załączniki:
    • Jak przyspieszyć skanowanie na Plustek OpticPro PT12 przez port LPT? blad nr.2.JPG (60.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przyspieszyć skanowanie na Plustek OpticPro PT12 przez port LPT? blad nr.1.JPG (20.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 1359284
    dbd
    Poziom 15  
    masz racje, dziwne to jest... zdrowy rozum podpowiada, że wypadałoby zostawić "capture printer port" zaznaczone, ale goście od Plusteka myśleli inaczej. Być może jest to błąd w programowaniu (zamiast False wpisali True albo odwrotnie... nie wiem). Ja mam odhaczone i drukarka drukuje normalnie, nawet sama się włącza :) a lampa w skanerze sie nie zapala.
  • #25 1359347
    Agentlos
    Poziom 25  
    OK. No to problem z ponownym włącznaiem skanera rozwiązany. Teraz czas na odpowiedz odoszącą sie do głównego założenia tematu. Czy nikt się nie orientuje co ogranicza prędkość skanowania? Czy ktoś z Was naprawiał kiedys skaner i wie mniejwiecej jak działa? Może to by nasunęło jakis wmniosek co przyspieszyło by by jego działanie?
  • #26 1359367
    _PREDATOR_

:arrow: Agentlos, TONI_2003
    Tak jak było mówione, instalowanie różnych sterowników nie usuneło dolegliwości.
    Zmieniłem wyżej obraz tych pasów, są teraz bardziej widoczne. Pojawiają się one przy rozdzielczośco ponad 400 dpi, bez względu na to czy skanowany jest druk, zdjęcie, czy obiekt naturalny.
    Z tego względu nie nazwałbym tego morą. :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #27 1359650
    Agentlos
    Poziom 25  
    A czy skaner skanuje Tobie ciagle, czy zatrzymuje sie co jakiś czas? Posprawdzaj w BIOS czy masz wszystko co można ustawione prawidłowo (chyba że juz to zrobiłeś). Czy skaner zachowuje się tak samo na każdym komputerze? Może to jest wina skanera? Może padł jakis kondensator albko coś innego na płytce i dla tego masz takie paski? Z drugiej strony piszesz, że to pojawia się na rozdzielczościach 400 dpi i w górę...
  • #28 1359651
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Cytat:
    Teraz czas na odpowiedz odoszącą się do głównego założenia tematu. Czy nikt się nie orientuje co ogranicza prędkość skanowania? Czy ktoś z Was naprawiał kiedys skaner i wie mniejwiecej jak działa? Może to by nasunęło jakis wmniosek co przyspieszyło by by jego działanie?

mozesz jeszcze poszperac w testach skanerow, gdzies widzialem ze wersje USB nie odstawaly zbytnio szybkoscia od LPT. Mozesz jeszcze kombinowac jak And! z podkreceniem silnika 8-) (jesli to ma sens uwzgledniajac np ze prawie wszystkie bloki sterujace siedza w jednym ukladzie) ale o 10 sekundowym przebiegu zapomnij, przy tej szybkosci, pewnie nie byloby juz precyzji w skanowaniu a charczalby nie jak jeden a kilka traktorow.

How Scanners Work
  • #29 1359724
    Agentlos
    Poziom 25  
    Stronka bardzo fajna. Szkoda że cała jest po angielsku... Dużo słówek nie znam więc zajmie mi troszkę czasu przecztanie tego artykułu.
    Tak wracajac do głównego wątku, to czy nikt na prawdę nie orientuje się w tej kwestii? Prosił bym o odpowiedz tak czy nie i dla czego. Gdyby ktoś napisał mi jaki bufor mają z reguły skanery lub z jakim się spodkał, czy ma procesor i jaki, jaką przepiustowosć ma skaner oraz port LPT, to bym był bardzo zadowolony => o to mi chodzi głównie, po to założylem temat, a przeróbki zostawie spokoju :-) .
  • #30 1359862
    _PREDATOR_

Agentlos napisał:
    A czy skaner skanuje Tobie ciagle, czy zatrzymuje się co jakiś czas? Posprawdzaj w BIOS czy masz wszystko co można ustawione prawidłowo (chyba że juz to zrobiłeś). Czy skaner zachowuje się tak samo na każdym komputerze? Może to jest wina skanera? Może padł jakis kondensator albko coś innego na płytce i dla tego masz takie paski? Z drugiej strony piszesz, że to pojawia się na rozdzielczościach 400 dpi i w górę...

W trakcie skanowania przy takiej dpi pauzuje bardzo często, obrazowo co 3mm (inaczej tego nie potrafię określić). Piszesz - w biosie a konkretnie?
    Nie mam możliwości sprawdzenia na innym kompie.
    Może to i skaner, bo tak mam od początku, ale chcę to poprawić, dlatego pytam. Piszę powyżej 400 dpi, bo to tylko wtedy jest widoczne.
    Konto firmowe:
    ELMAX

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przyspieszenia skanowania skanera Plustek OpticPro PT12 podłączonego przez port LPT oraz problemów technicznych z tym modelem. Użytkownicy wskazują, że ustawienie portu LPT w BIOS-ie na tryb EPP jest optymalne i nie da się znacząco zwiększyć prędkości transmisji danych przez port równoległy. Próby przeróbki skanera na USB są teoretycznie możliwe, ale wymagają zaawansowanych modyfikacji sprzętowych, w tym wymiany procesora i buforów, co jest nieopłacalne. Przepustowość portu LPT w trybie EPP wynosi około 0,5–2 MB/s, co jest zbliżone do prędkości USB 1.1 w tym zastosowaniu. Problemy z cofającą się głowicą skanera i pojawianiem się poziomych pasków na skanach są często związane z niewystarczającą ilością pamięci RAM, ustawieniami BIOS-u (tryb portu LPT), sterownikami oraz stanem technicznym urządzenia. Zalecane jest zwiększenie pamięci RAM i wyłączenie zbędnych programów w tle. Cofanie głowicy jest normalne i zależy od sygnałów sterujących, np. prescanu. W przypadku awarii skanera, szczególnie gdy lampa nie świeci, wskazywane są uszkodzenia przetwornicy napięcia (układ MC34063A) lub świetlówki zimnokatodowej. Naprawa obejmuje wymianę uszkodzonych elementów, sprawdzenie czujników krańcowych (np. transoptor szczelinowy), układu sterowania silnikiem krokowym (ULN2003) oraz procesora sterującego (mikrokontroler). Wózek z lampą nie wraca do pozycji startowej, jeśli górna pokrywa skanera nie jest zamknięta lub jeśli nie zostanie wywołany sygnał prescan/scan. Próby przyspieszenia skanowania poprzez podkręcanie silnika krokowego są nieskuteczne ze względu na spadek momentu i ryzyko uszkodzenia mechanizmu. Propozycje obejmują modyfikacje elektroniki do skanowania dwuprzebiegowego lub szybszego powrotu głowicy, jednak najprostszym rozwiązaniem jest zakup nowszego, szybszego skanera. Wątek zawiera także linki do schematów serwisowych i dokumentacji technicznej, które mogą pomóc w diagnozie i naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA