logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

500GB USB Sunplus technology - Nie działa jeden z folderów na dysku.

redjazz 22 Sie 2013 13:52 1368 8
REKLAMA
  • #1 12655278
    redjazz
    Poziom 9  
    Witam.
    Zacznę od tego, że nie jestem laikiem jeżeli chodzi o informatykę, ale jak w grę wchodzi odzyskiwanie danych to muszę przyznać, że nigdy tego nie robiłem i nie mam o tym pojęcia dlatego piszę do Was prośbę o pomoc. Jeżeli taki temat już był i jest już na tym forum rozwiązanie to przepraszam i proszę o linka, ale z tego co zdążyłem zauważyć to każdy problem jest dość indywidualny.

Mój polega na tym, że kupiłem nowego laptopa i ze starego zgrałem rzeczy na dysk zewnętrzny USB (około 150GB plików ze starego lapka). Starego kompa przywróciłem do stanu fabrycznego w związku z czym dysk został sformatowany. Niestety na dysku zewnętrznym, na który zgrałem dane działają wszystkie pliki i foldery oprócz tego jednego folderu, w którym mam wszystkie pliki ze starego laptopa. Najbardziej zależy mi na kilku dokumentach oraz zdjęciach (niekoniecznie cała zawartość).

Postępując zgodnie z tą instrukcją:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
    zapisałem plik sektorów oraz zrobiłem zrzut okienek DMDE

Podczas wczytywania dysku przez program wyskoczył mi następujący błąd:

I wyskakiwał wielokrotnie, za każdym razem dla innego sektora. Kolejno to:
    976 773 167
    976 773 135 - 976 773 166
    976 773 136 - 976 773 166
    976 773 160
    976 773 161
    976 773 162
    976 773 163
    976 773 165
    976 773 166
    976 773 134

Każdy z tych błędów ignorowałem. Po tym jak już wczytało dysk okno programu prezentowało się tak

Zrobiłem ten zrzut i zamknąłem okno. Teraz okno programu wyglądało tak:

Następnie przeszedłem do utworzenia kopi sektorów (ponieważ posiadam windows 7 użyłem wartości 0-2048). Zapisałem plik z rozszerzeniem .bin na komputerze i otrzymałem takie potwierdzenie

I na razie na tym się zatrzymałem. Nie robiłem skanowania NTFS ponieważ widziałem uwagę, że jeżeli dysk jest uszkodzony mechanicznie to może mu zaszkodzić, a ja nie wiem jakie jest to uszkodzenie dysku (pewnie jeżeli w ogóle działa to nie jest to uszkodzenie mechaniczne ale nie jestem tego pewien).

Tak wygląda mój problem. Czy ktoś mógłby mnie teraz poprowadzić za rączkę do szczęśliwego zakończenia, czytaj odzyskania kilku istotnych danych.
    Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 12655357
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    redjazz napisał:
    Nie robiłem skanowania NTFS ponieważ widziałem uwagę, że jeżeli dysk jest uszkodzony mechanicznie to może mu zaszkodzić, a ja nie wiem jakie jest to uszkodzenie dysku

Proszę zamieścić screen ze SMART tego dysku.
  • #3 12655430
    redjazz
    Poziom 9  
    Mam nadzieje że ten scrrenshoot z programu CrystalDiskInfo będzie dobry.

• REKLAMA
  • #4 12655524
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Dysk poważnie uszkodzony najlepiej było by zrobić kopię posektorową dysku, ewentualnie partycji i z niej odzyskiwać dane.
  • REKLAMA
  • #5 12655589
    redjazz
    Poziom 9  
    Ok, jestem w trakcie tworzenia kopii posektorowej całego dysku. Wyskakują błędy (takie jak przy wczytywaniu dysku), które ignoruje (nie wiem czy słusznie ale inną opcją jest przerwanie operacji...).

Muszę teraz wyjść z domu, kopia będzie się robić i mam nadzieję że się uda. A co muszę zrobić potem, jak już będę miał tą kopię?

Dodano po 3 [godziny] 58 [minuty]:

Po 4 godzinach tworzenia kopii posektorowej postęp wynosi 1%. Czy mam się pogodzić z utratą danych?
  • #6 12657378
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Masz się przygotować na długie kopiowanie ze względu na stan dysku.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 12658249
    redjazz
    Poziom 9  
    Wczoraj przerwałem operację kopiowania ponieważ w 4 godziny 1% postępu daje około 16 dni kopiowania całości, a niestety nie mam technicznej możliwości pozwolić sobie na tak długi zabieg. Czy jesz szansa spróbować odzyskać dane bezpośrednio z tego dysku, nie robiąc kopii, pomimo ryzyka że dysk ulegnie całkowitemu uszkodzeniu i nic nie odzyskam?
  • #8 12659076
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Nierobienie kopii jest niezłe jeśli chcesz przekopiować kilka - kilkadziesiat plików. Przy 150 GB zdecydowanie lepiej najpierw zrobić kopię i to najlepiej używając ddrescue(ewentualnie dmde lub hdclone).
  • REKLAMA
  • #9 12659309
    redjazz
    Poziom 9  
    Tak jak pisałem w pierwszym poście nie zależy mi aż tak bardzo na całej zawartości tego folderu. Najcenniejsze jest dla mnie kilka dokumentów i trochę zdjęć więc jeżeli ktoś mógłby mi pomóc w ich odzyskaniu nawet bez robienia kopii to byłbym wdzięczny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dostępem do jednego folderu na zewnętrznym dysku USB o pojemności 500GB, na który przeniósł dane ze starego laptopa. Po przywróceniu starego komputera do stanu fabrycznego, folder z ważnymi dokumentami i zdjęciami stał się niedostępny. Użytkownik podjął próbę odzyskania danych, wykonując kopię posektorową dysku, jednak napotkał na problemy z długim czasem kopiowania oraz błędami. Użytkownicy forum sugerują, aby kontynuować proces tworzenia kopii, a także rozważają użycie narzędzi takich jak ddrescue, dmde lub hdclone do odzyskiwania danych. Użytkownik jest otwarty na możliwość odzyskania kilku plików bez pełnej kopii, mimo ryzyka dalszego uszkodzenia dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA