logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ?

Nicedog 18 Sie 2015 10:00 3033 22
REKLAMA
  • #1 14929033
    Nicedog
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    Serdecznie WITAM,

Chcę wykonać kopię posektorową niesprawnego dysku zewnętrznego TOURO 500 GB USB 3 na sprawny dysk zewnętrzny 1000 GB.
    Już mi doradzono, że można wykonać to tak:
    Cytat:
    Jak masz GParted-Live to obraz dysku z bad sectorami możesz zrobić wpisując w konsoli/terminalu:
    dd if=/dev/sdc of=/mnt/inny/dysk.img conv=sync,noerror bs=1M
    gdzie /dev/sdc to nazwa dysku, a w /mnt/inny zamontowany jest drugi sprawny dysk.

Gdy zgodnie z powyższą wskazówką wpisałem nazwy tych dwóch dysków - to za każdym razem otrzymuję taki oto komunikat błędu:
    Cytat:
    dd: opening /mnt/dev/sdd/dysk.img: No such file or directory

Nie wiem, dlaczego tak się dzieje.
    W GParted-Live nazwa tego niesprawnego dysku TOURO 500 GB jest tak widziana: Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ? , natomiast nazwa sprawnego dysku 1 TB jest tam tak opisana: Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ?
    Nie mogę sobie z tym problemem poradzić, bo nie znam się na Linuksie. Czy np. te nazwy dysków, które wypisałem w niniejszym poleceniu
    Cytat:
    dd if=/dev/sdc of=/mnt/dev/sdd/dysk.img conv=sync,noerror bs=1M

są poprawnie?
    Może zamiast sdc należałoby wpisać sdc1, a do sdd należałoby jeszcze dopisać cyfrę 5 lub 1 ?

Oprócz Gparted-Live mam jeszcze DMDE. Zatem obraz( kopię posektorową) niesprawnego dysku postanowiłem wykonać za pomocą DMDE.
    Dla orientacji podaję screeny z DMDE:
    Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ? Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ? Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ? Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ? Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ?
    Tutaj w DMDE, kiedy już zdecydowałem się na wykonanie kopii sektorów używając zakładki "Narzędzia", a w niej funkcji "Kopiuj sektory", jak widać, pojawił się meldunek: "Blokuj wolumin do zapisu", w którym nacisnąłem klawisz "Ignoruj".
    I tak od godziny ok. 1 w nocy do teraz, rana (ok. 10) ciągle mam meldunek "Proszę czekać", gdzie ta wykazana w nawiasie i podana w MB wartość urosła do 895 i nadal wzrasta.
    Patrz poniższy screen:
    Ponadto - ta migocąca na samym dole informacja ciągle zakończona jest zapisem : "Odmowa dostępu".
    A zatem z tego kopiowania sektorów chyba nic tu nie wyjdzie ?
    Błagam o skuteczną pomoc, gdyż chcę odzyskać dane (wraz z zachowaniem struktury katalogów) z tego niesprawnego dysku TOURO 500 GB
  • REKLAMA
  • #2 14929140
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Na składni Linuxowych poleceń się nie znam ale spróbuję podpowiedzieć. Z całą pewnością dysk 500GB ma oznaczenie sdc a dysk 1TB ma oznaczenie sdd. Sdc1 to partycja na tym 500GB dysku. kopiujesz nie partycję a dysk, więc sdc jest poprawne.

Natomiast zauważyłem, że składnia polecenia dotyczy utworzenia pliku-obrazu (a nie kopii bezpośrednio na dysk), więc powinno się tam pojawić gdzieś sdd5. Jeśli chcesz kopię bezpośrednio na dysk, bo taki rodzaj kopii ustawiłeś w DMDE (co usunie oczywiście dane z tego 1TB dysku) to składnia polecenia DD chyba będzie zupełnie inna. Zweryfikuj wątpliwości z którymś z użytkowników obeznanych w tych poleceniach.

Co do DMDE trzeba było zablokować dostęp na czas kopii (Zmuszaj). Dysk 1TB jest pusty, żaden program z niego nie korzysta (no chyba że masz tam pliki na których pracujesz, np: dokument Worda otwarty aktualnie), więc nie powinno być problemów.
  • REKLAMA
  • #3 14929202
    Nicedog
    Poziom 23  
    Dziękuję za odpowiedz, a zatem przerywam tę już rozpoczętą akcję wykonywania kopii posektorowej przy pomocy DMDE, - gdyż przy włączonej opcji "Ignoruj" nie widać, aby się coś z tego niesprawnego dysku 500 GB rzeczywiście kopiowało.
    Zamiast tego wracam do GParted-Live w którym dla sprawnego dysku 1 TB wpiszę nazwę dev/sdd5 zamiast dev/sdd.
    Przedtem to jednak za pomocą DMDE wykasuję na dysku 1000 GB tę skopiowaną już część woluminu z niesprawnego dysku 500 GB.
    Kiedy już przejdę do GParted-Live - to w tym czasie nie będę mógł już uruchomić mojego Windowsa, a tym samym mieć dostęp do Internetu. Dlatego proszę wybaczyć - jeżeli ta przerwa okaże się zbyt długa i nie będę mógł od razu odpowiadać na adresowane do mnie wskazówki.

Dodano po 55 [minuty]:

Niestety, po tym wszystkim straciłem dostęp do dysku sprawnego 1000 GB. Komputer go po prostu nie widzi. Widać go tylko w DMDE - zobacz poniższy screen:
    Jak widać w jego partycjach zrobił się niezły bałagan.
    Mam nadzieję, że przez ten nowy, sprawny dysk 1000 GB chyba nie ucierpiał. Jak to wszystko mam teraz uporządkować ?

Poniżej wklejam aktualne screeny z S.M.A.R.T-u tego sprawnego 1000 GB dysku.
    Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ? Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ?
    Jak to naprawić, aby po tej wyżej opisanej historii w DMDE ten nowy, sprawny dysk 1000GB był znowu widoczny w Eksploatorze Windowsa ?
    Tak jak już to w #1 wspominałem:
    Cytat:
    Chcę wykonać kopię posektorową niesprawnego dysku zewnętrznego TOURO 500 GB USB 3 na sprawny dysk zewnętrzny 1000 GB.
  • #4 14929464
    helmud7543
    Poziom 43  
    Jeśli DMDE (a także CDI) go widzi to i komputer go widzi. Jest też w pełni sprawny (dysk oczywiście). W Mój komputer pokazują się natomiast partycje - tych nie widzi (uszkodzony jest system plików, struktura danych, nie urządzenie - z dyskiem wszystko jest ok). Widocznie nie wszystko się skopiowało (ile było błędów odczytu?) lub były uszkodzenia poważniejsze niż wyglądały. Na początek spróbuj przywrócić tą partycję, którą przecież widzi DMDE.
  • #5 14929789
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Na problematycznym dysku nie działała partycja i na tym nie działa. Uszkodzone jest MFT, MFT mirror ok. Nie ma też kopii boot sektora. Partycja $Noname 02 to pewnie ta, która tu była przed wykonaniem kopii bezpośrednio na dysk. Gdyby z MFT było wszystko ok, system widziałby dane.
  • REKLAMA
  • #6 14931240
    Nicedog
    Poziom 23  
    Aby ten sprawny dysk 1000 GB uczynić w Eksploatorze Windows znowu widocznym to posłużyłem się programem EASEUS Partition Manager, który na początku zobaczył na tym dysku aż dwie (?) partycje, obie po ok. 500 GB (czego pierwotnie tj. przed ostatnimi eksperymentami z tym dyskiem 1000 GB w DMDE - nie było, gdyż wtedy była na nim tylko jedna partycja - co potwierdza drugi screen w #1 ).
    I tak w EASEUS Partition Manager za pomocą funkcji "Resize/Move" przesunąłem pierwszy obszar partycji (pasek ukazujący całą partycję 500 GB) w prawo do końca. Oczywiście odbyło się to kosztem obszaru tej drugiej partycji (również o wielkości ok. 500 GB), co w rezultacie pozwoliło uzyskać tylko jedną partycję o wielkości ok. 1000 GB. Następnie zezwoliłem na szybki format i ten sprawny dysk 1000 GB wreszcie stał się w Eksploatorze widoczny.
    Potem spostrzegłem, że EASEUS Partition Manager umożliwia wykonywanie wiernych kopii dysków. Toteż postanowiłem skorzystać z tej funkcji, co przy pomocy "kreatora kopiowania dysków" nie było trudne. Wszystko, jak do tej pory, poszło gładko, bez meldunków, że istnieją jakieś problemy.
    W tej chwili rozpoczęło się przekopiowywanie dysko TURO 500 GB na ten sprawny dysk 1000 GB.

Pokazuje to ten poniższy screen:

Co z tego będzie, jaki będzie rezultat ? - to poinformuję o tym, jak to rozpoczęte przekopiowywanie tego niesprawnego TOURO 500 GB dobiegnie końca.
  • #7 14931463
    Nicedog
    Poziom 23  
    Niesprawny dysk TOURO 500 GB wraz z zapisanymi na nim danymi sektor po sektorze jest nadal przekopiowywany na sprawny dysk 1000 GB przy pomocy EASEUS Partition Manager.
    Po około 9-ciu godzinach nie pojawił się żaden niepokojący meldunek i to kopiowanie z dysku na dysk powoli zbliża się już do końca.

Zobacz poniższy screen:
  • REKLAMA
  • #8 14931588
    kaleron

Ocena: 2322
    Obojętnie jakim programem robisz kopię posektorową uszkodzonego dysku, jeśli już masz jakiś rezultat, zabezpiecz go, choćby nie był w pełni satysfakcjonujący. Próbując wykonywać kolejne kopie ryzykujesz pogorszenie stanu dysku źródłowego. Wprawdzie w Twoim przypadku najprawdopodobniej nic strasznego by się nie stało - w razie problemów nowa kopia przestałaby nadpisywać starą, ale pozwoliłem sobie na uwagę, bo widziałem już dyski dorżnięte kolejnymi próbami kopiowania.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 14931629
    helmud7543
    Poziom 43  
    Nie postąpiłeś najlepiej. Partycja skopiowanego dysku mogła być niewidoczna w Windows, przecież samo źródło jest problematyczne. Pozostałe, będące w zasadzie szczątkami należało zignorować w ogóle. Partycja - kopia, na docelowym dysku będzie mieć taką pojemność, jaką miała na dysku źródłowym, choćby nawet dysk kopia miał 4TB. To nie ma znaczenia. Trzeba wydobyć dane z uszkodzonej partycji a dopiero potem utworzyć sobie własne czy tam powiększyć, żeby zagospodarować całą niewykorzystaną pojemność. Powtarzasz to co już zrobiłeś za pomocą mniej pewnego narzędzia, które być może nie nadaje się do uszkodzonych dysków.
  • #10 14931717
    mati211p
    Poprzednio było co innego, teraz co innego? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3073699.html#14931532 widać 3 kopie i z dwoma były przeprowadzane jakieś eksperymenty zwiększania rozmiaru. Proces trwa, a mamy screen - po co? Wykonać kopię i wstawić screen jak widzi to DMDE. Jest BxF, więc MFT wydaje się ok, kopii boot nie ma bo cała partycja nie skopiowana jeszcze chyba, jest to mylące dla wszystkich, którzy chcą pomóc, a nie wiedzą, co się aktualnie dzieje z dyskiem.
  • #11 14931777
    Nicedog
    Poziom 23  
    Gdy przekopiowywanie niesprawnego dysku w Easeus doszło do takiego momentu, że
    Total Progress = 50%
    Copy Disk = 50%
    Copy Partition = 100%

- to pojawił się taki oto meldunek o błędzie: Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ?

Domyślam się, że nastąpiło tu automatyczne sprawdzanie (podobnie jak przy kopiowaniu danych na DVD) czy zapis( kopia posektorowa) jest w 100% poprawny.
    Przyjmuję, że teraz na sprawny dysk wszystkie sektory z niesprawnego dysku zostały skopiowane wraz z jakimiś (być może) drobnymi błędnymi. Mimo wszystko jest to już coś.
    Teraz chyba należałoby za pomocą DMDE sprawić, aby ten sprawny dysk 1000 GB zawierający 100% przekopiowanego woluminu z niesprawnego dysku 500 GB stał się znowu widoczny w "Mój komputer".

Dodano po 11 [minuty]:

mati211p napisał:

Cytat:
    Wykonać kopię i wstawić screen jak widzi to DMDE. Jest BxF, więc MFT wydaje się ok, kopii boot nie ma bo cała partycja nie skopiowana jeszcze chyba, jest to mylące dla wszystkich, którzy chcą pomóc, a nie wiedzą, co się aktualnie dzieje z dyskiem.

Oto najnowszy screen z sprawnego dysku 1000 GB Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ?
    tj. tuż po przekopiowaniu nań niesprawnego dysku TOURO 500 GB, które zakończyło się meldunkiem o błędzie (patrz - #11)
  • #12 14932391
    mati211p
    Jeśli system chce formatować tą partycje, to szanse praktycznie zerowe, że spowodujesz, iż Windows ją poprawnie odczyta. Brak kopii boot, ale i bez tego byłaby widoczna ta partycja, jakby wszystko pozostałe było ok, można byłoby ją naprawić, to nie problem. Jeśli Windows nie czyta danych to pozostaje Ci odzysk za pomocą DMDE danych jedynie z zachowaniem struktury katalogów.
  • #13 14933525
    Nicedog
    Poziom 23  
    mati 211p powiedział:
    Cytat:
    Brak kopii boot, ale i bez tego byłaby widoczna ta partycja, jakby wszystko pozostałe było ok, można byłoby ją naprawić, to nie problem. Jeśli Windows nie czyta danych to pozostaje Ci odzysk za pomocą DMDE danych jedynie z zachowaniem struktury katalogów.

O ile można, bardzo prosiłbym o konkretne wskazówki (krok po kroku) - jak mam to wykonać w DMDE ?

Dodano po 20 [minuty]:

Podaję screen z "Zarządzania dyskami"
    Jak widać "dysk 2" jest tym sprawnym dyskiem 1000 GB, na którym podczas kopiowania posektorowego utworzyła się partycja RAW, która wielkością dokładnie odpowiada partycji niesprawnego dysku TOURO 500GB ( na tym screenie wykazany jest on jako "dysk 2".
    Co należy wykonać w DMDE, aby w "dysku 2" RAF zamienić na NTFS ?

Dodano po 7 [minuty]:

Podaję aktualny screen z widzianych partycji niesprawnego dysku TOURO 500 GB w DMDE

Dodano po 49 [minuty]:

Jeżeli zabrnęliśmy w tym wątku w "ślepą ulicę" - to może zresetujmy dotychczasowe podejście do sprawy i zacznijmy wszystko od nowa np. przy użyciu GParted-Live, czy też jakiejś innej aplikacji.
    Ten sprawny dysk 1000 GB (teraz w systemie niewidoczny z powodu RAW) można sformatować, aby mieć czysty nośnik do wykonania następnej kopii posektorowej z niesprawnego TOURO 500 GB, na którym od momentu jego awarii przecież nic nie uległo zmianie.
  • #14 14934485
    mati211p
    Nie chcę 2 razy powtarzać. Następna kopia nic Ci nie da. Masz 500GB wolnego miejsca na 1TB dysku. Utwórz drugą partycję i odzyskuj z tej pierwszej z zachowaniem struktury katalogów w DMDE, to chyba najszybsza metoda, a potem na miejsce uszkodzonej utwórz pustą nową partycję. Wtedy na jednej będziesz miał odzyskane dane, a druga będzie pusta na nowe dane. Nie przywrócisz tej partycji widoczności pod Windows. Uszkodzeniu musiały uległy zapewne kluczowe obszary partycji jak niewielka część MFT. Może z MFT mirror testdisk naprawiłby MFT, tego nie wiem. Kopię boot też możesz przywrócić kopiując pierwszy sektor partycji w ostatni ( na kopii partycji nie ma kopii Boot sektora, na oryginale jest ).
  • #15 14934492
    Nicedog
    Poziom 23  
    Oczekując dalszych pomocnych podpowiedzi, przeglądałem Internet w wątku: "zamiana RAW na NTFS z zachowaniem struktury katalogów", gdyż u mnie, po tym ostatnim wykonaniu kopii posektorowej na sprawny dysk 1000 GB, cała sprawa się do tego teraz sprowadza .
    Niestety - jak na razie - nie znalazłem skutecznego rozwiązania, mimo, że mati 211p, długoletni fachowiec od komputerów z www. elektroda.pl, dał mi taką oto nadzieję:
    Cytat:
    Jeśli Windows nie czyta danych to pozostaje Ci odzysk za pomocą DMDE danych jedynie z zachowaniem struktury katalogów

Jednak przeglądając ten DMDE nie bardzo widzę, jak można to w tym przez mati211p zaproponowanym, ww. programie wykonać.
  • Pomocny post
    #16 14934509
    mati211p
    W darmowej wersji nie skopiujesz partycji z katalogami. Na czystej partycji tworzysz takie same foldery jak były na tamtej partycji. Wchodzisz w dowolny folder w DMDE, zaznaczasz pliki do odzyskania, wybierasz odzyskaj wszystkie i wskazujesz miejsce, gdzie pliki mają być zapisane, ot cała procedura. Ewentualnie używasz płatnej wersji, wtedy masz możliwość odzyskiwania z nazwami folderów (katalogami) włącznie.
  • #17 14935021
    Nicedog
    Poziom 23  
    mati211p napisał:
    Cytat:
    Wchodzisz w dowolny folder w DMDE, zaznaczasz pliki do odzyskania, wybierasz odzyskaj wszystkie i wskazujesz miejsce, gdzie pliki mają być zapisane.

Dzięki tej, ww. doradzie zaczyna się pojawiać jakieś światełko nadziei w ciemnym tunelu mojego zwątpienia.
    Otóż, próbnie na dysku systemowym mojego komputera założyłem sobie katalog "!TEST" i za pomocą DMDE zrobiłem odzysk paru katalogów zapisanych w kopii posektorowej z niesprawnego TOURO 500 GB na sprawnym dysku 1000 GB (dysk ten, po tym posektorowym skopiowaniu nań niesprawnego dysku 500 TOURO GB - ma teraz RAW i w "Mój komputer" jest niewidoczny).
    Ku mojej radości, podczas tej próby zobaczyłem, że wybrane (zaznaczone tzw. "ptaszkiem") do odzysku katalogi w DMDE w pelnej swojej strukturze wraz z plikami pojawiły się w tym wskazanym przeze mnie miejscu tj. w tym katalogu "!Test".

Jednak ta radość jest przedwczesna, albowiem np. jest problem z otwarciem plików
    np. JPG

czy też np. DOC

Co w tej sytuacji robić ?
  • #18 14935107
    Łukasz_W

Ocena: 646
    Otwórz edytor HEX w DMDE na wybranym pliku i podejrzyj jego zawartość.
    Prawdopodobnie pliki są uszkodzone / niekompletne.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #19 14935657
    Nicedog
    Poziom 23  
    kolega Wasilkowski napisał:
    Cytat:
    Otwórz edytor HEX w DMDE na wybranym pliku i podejrzyj jego zawartość.
    Prawdopodobnie pliki są uszkodzone / niekompletne.

Zgodnie z poleceniem otworzyłem zakładkę "Edytor" w DMDE, ale nie widać tam edytora hexadecymalnego - zobacz screen
    , natomiast w edytorze hexadecymalnym Total Commandera ten przykładowy, nie otwierający się pliczek JPG z odzysku wygląda tak:
    Czy te widziane przez ten edytor dane są prawidłowe - to na pewno nie ja jestem w stanie stwierdzić.
    Ponadto na tym niesprawnym dysku TOURO 500 GB mam setki takich pliczków JPG i chyba nie jest to najlepsza metoda, aby każdy z nich "ręcznie" sprawdzać przez edytor HEX.
  • #20 14935784
    Łukasz_W

Ocena: 646
    DMDE -> plik -> menu kontekstowe -> otwórz edytor hex
    Sprawdziłeś całą zawartość uszkodzonego pliku?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #21 14935850
    Nicedog
    Poziom 23  
    mati211p poradził:
    Cytat:
    Masz 500GB wolnego miejsca na 1TB dysku. Utwórz drugą partycję i odzyskuj z tej pierwszej z zachowaniem struktury katalogów w DMDE, to chyba najszybsza metoda....

Mnie również tak się wydaje.
    Zatem utworzyłem tę drugą partycję - patrz screeny
    Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ? Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ? Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ?
    Jednak odzysk na tę drugą partycję dysku 1000 GB prowadzę od razu z niesprawnego dysku TOURO 500 GB (oryginału), a nie z jego kopii posektorowej, która została wykonana na pierwszej partycji sprawnego dysku 1000 GB (i przy tej okazji zamieniła tam NTFS na RAW).
    Jak na razie z tym odzyskiem wszystko na początku dobrze przebiega (tzn. wszystko kopiuje się i nie ma meldunków o błędach)
    - co potwierdzają te screeny Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ? Niesprawny zew.HDD 500GB USB3 - - jak wykonać kopię posektorową ?

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

W tej chwili przebiega odzyskiwanie danych według metody podanej w #21,
    no i pojawił się meldunek o błędzie - patrz screen
    Tutaj kliknąłem "Ignoruj wszystkie" i ten odzysk przebiega dalej.

mati211p w #14 napisał:
    Cytat:
    Nie przywrócisz tej partycji widoczności pod Windows. Uszkodzeniu musiały uległy zapewne kluczowe obszary partycji jak niewielka część MFT. Może z MFT mirror testdisk naprawiłby MFT, tego nie wiem. Kopię boot też możesz przywrócić kopiując pierwszy sektor partycji w ostatni ( na kopii partycji nie ma kopii Boot sektora, a na oryginale jest ).

Zgadzam się. Tylko jako laik nie bardzo rozumiem się na tym tajemniczym MFT, czy też MFT mirror, albo Boot sektorze - nie mówiąc już o przywróceniu kopii Boot przez kopiowanie pierwszego sektora partycji w ostatni. Tym bardziej, że na kopii partycji nie ma Boot sektora, a na oryginale jest - jak twierdzi mati211p. To wszystko razem, nadal jest dla mnie "czarną magią" i nie wiem, czy znajdę aż tyle czasu, aby tę magię dobrze zapoznać i dalej mozolnie parać się z tym, aż do skutecznego zakończenia sprawy tj. do prawidłowego odzysku danych z zachowaniem struktury wszystkich katalogów. Nie jestem informatykiem, a bez informatycznego przygotowania - nie jestem pewien, czy w ogóle będę zdolny do takiego wysiłku, aby swoim intelektem to wszystko ogarnąć.
    Jak się skończy proces odzyskiwania danych, który powyżej opisałem - to spróbuję coś podziałać z tym TestDisk, tak jak to zasugerował mat211p.

Wasilkowski napisał:
    Cytat:
    DMDE -> plik -> menu kontekstowe -> otwórz edytor hex
    Dziękując za tę instrukcję obiecuję, że zrobię to jak tylko skończy się ten rozpoczęty już proces odzyskiwania danych :)

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Niestety, nie mogę wykonać tej instrukcji poleconej przez kolegę Wasilkowski (DMDE -> plik -> menu kontekstowe -> otwórz edytor hex ) , gdyż na niesprawnym dysku TOURO 500GB otrzymuję taki komunikat o błędzie:
  • #22 14936839
    Nicedog
    Poziom 23  
    Większość odzyskanych zdjęć (pliki JPG) daje się naprawić w programie JPEG Recovery Pro 3
    Natomiast nie wiem, jak naprawić pliki Worda ( DOC).
    Zatem uprzejmie proszę o dalsze pomocne dorady.
  • #23 15020923
    Nicedog
    Poziom 23  
    Zgodnie z danymi mi wskazówkami część danych została odzyskana w programie DMDE.

Zatem niniejszy temat ZAMYKAM !

BARDZO DZIĘKUJĘ wszystkim uczestnikom tego forum za wzięcie w nim udziału
    - i serdecznie pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na wykonanie kopii posektorowej uszkodnego dysku zewnętrznego TOURO 500 GB na sprawny dysk 1000 GB. Po kilku próbach z użyciem GParted-Live i DMDE, napotkał problemy z widocznością dysków oraz błędami podczas kopiowania. Użytkownicy forum doradzili, aby skupić się na odzyskiwaniu danych z uszkodzonego dysku, a nie na bezpośrednim kopiowaniu. Ostatecznie, po wykonaniu kopii posektorowej, użytkownik zdołał odzyskać część danych, w tym zdjęcia, które można było naprawić za pomocą JPEG Recovery Pro 3. W końcu, po zastosowaniu wskazówek, użytkownik zamknął temat, informując o częściowym sukcesie w odzyskiwaniu danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA