logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik silnika krokowego 70VDC 8A na mosfetach - mostek H

unlocker1x 23 Sie 2013 18:18 5118 9
  • #1 12660009
    unlocker1x
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam.

Od jakiegoś czasu buduję frezarkę CNC.

Po długim oczekiwaniu i zmontowaniu elementów do kupy nadszedł czas na sterowanie. W maszynie zastosowałem silniki krokowe 12,5Nm 7,8A.
    Zasada działania i sterowania tego typu silnika jest mi znana.

Postanowiłem zbudować układ sterowania takiego silnika na własną rękę. Najpierw zbudowałem sterownik który wytrzymywał ponad 8A i pracował przy napięciu około 38V. Po uruchomieniu i przetestowaniu, doszedłem do wniosku, ze silnik będzie miał zbyt małe osiągi (pod względem prędkości) i aby przyśpieszyć jego pracę należy doprowadzić do niego między innymi wyższe napięcie.

Kupiłem transformator (25A), zbudowałem prostownik i na jego wyjściu otrzymałem 67V.

W końcu zabrałem się za budowę sterownika. Był on oparty na zespole dwóch mostków H zbudowanych na tranzystorach mosfet na każdy mostek przypadało po 2 tranzystory z kanałem N i z kanałem P. Wszystko zmontowałem wg poniższego schematu:

Oto wykaz nieoznaczonych elementów:

R1, R2 = 5k6
    R3, R4 = 1k2
    R5, R6 = 270k
    R7, R8 = 10k

Całość była sterowana z mikrokontrolera (5V) ale w ramach testu i jego bezpieczeństwa nie było go w podstawce.

I tu pojawiają się schody.
    Po uruchomieniu całego obwodu był pokaz efektów świetlnych :)
    Spalił się jeden BC639 i 5 z 8 mosfetów.

I związku z powyższym proszę Was o pomoc w doborze elementów i ewentualne
    sprawdzenie schematu czy nie trzeba w nim czegoś zmodyfikować.

Nie interesują mnie odpowiedzi typu "kup gotowy" i nic nie wnoszące do tematu oraz linki do podobnych tematów ponieważ mój problem dotyczy konkretnej kwestii.

Kupno sterownika nie wchodzi w grę bo chcę poznać jak to wszystko działa i jaka jest zależność między danymi elementami.
  • #2 12660470
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6131
    Cytat:
    Kupno sterownika nie wchodzi w grę bo chcę poznać jak to wszystko działa i jaka jest zależność między danymi elementami.

Dużo tego ale spróbuję.
    Najpierw trzeba ustalić założenia do projektu, jak chcesz tym sterować, jakie częstotliwości, jak będziesz stabilizował prąd?

Wiesz że nie możesz dowolnie zwiększać napięcia, a tzw forsowanie czyli podnoszenie napiecia powyżej nominalnego tylko w układzie który nie dopuści do nadmiernego wzrostu prądu - chopper jest konieczny.

Cytat:
    Całość była sterowana z mikrokontrolera (5V) ale w ramach testu i jego bezpieczeństwa nie było go w podstawce.
    I tu pojawiają się schody.
    Po uruchomieniu całego obwodu był pokaz efektów świetlnych Smile
    Spalił się jeden BC639 i 5 z 8 mosfetów.

Jeśli bez poszły z dymem bez mikrokontrolera to musiał być błąd w montażu układ ma błędy ale sam nie nie wybuchnie.

Ja bym takiego układu do silnika nie zastosował, nadmiernie uproszczony, zysk niewielki, a sterowanie tranzystorów niepewne, zależne od napięć na silniku i przełączanie tranzystorów powolne.
  • #3 12662100
    unlocker1x
    Poziom 14  
    Więc tak:

Sterowanie układem ma być przez PWM mikrokontrolera ponieważ właśnie tym mechanizmem będę miał możliwość wyregulowania prądu. Ma być on redukowany w czasie postoju silnika po to aby obniżyć ilość ciepła wygenerowanego przez niego jak i przez tranzystory.
    Chcę uzyskać możliwie jak najwyższe obroty silnika przy tym napięciu.
    Przy założeniu, że prąd ma być regulowany przez PWM częstotliwość musi być na tyle wysoka aby wygenerować odpowiedni przebieg.

Efekty świetlne - podejrzewam czym były spowodowane. Przez zły dobór elementów wszystkie tranzystory były załączone i zwyczajnie było zwarcie. A przy tym natężeniu wszystko stało się bardzo szybko;)

Czyli tak:

Najpierw muszę wiedzieć co zrobić aby stabilnie wysterować tranzystory przy tym napięciu.
    Są w pełni otwarte przy 12V między bramką a źródłem i własnie tyle chciałbym podawać aby uzyskać ich pełne odetkanie.

Stabilne wysterowanie ma kluczowe znaczenie ponieważ to ono będzie później decydowało o ilości przepuszczonego prądu przez tranzystory.

Na co muszę zwrócić uwagę przy tego typu problemie?
  • #4 12662162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 12663978
    unlocker1x
    Poziom 14  
    trymer01 - może banalne pytanie ale czym jest czas martwy?

Kolejne banalne pytanie ;) rezystory R3, R4, R5, R6 służą do rozładowywania bramek?

Co do sterowania to chodzi Ci aby nie było włączane na "skos"?

Wspomniałem o 5 mosfetach bo w tym sterowniku siedział zespół złożony z dwóch takich mostków
  • #6 12664155
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 12664219
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6131
    Jeśli załączysz jednocześnie górny i dolny tranzystor jednego półmostka robi się zwarcie i bum, po tranzystorach, w praktyce żeby tego uniknąć przy przełączaniu musisz najpierw dać sygnał wyłączenia jednego tranzystora poczekać aż się wyłączy (czas martwy) i dopiero wtedy załączyć drugi.

W twoim układzie nie ma bezpośredniej kontroli nad dolnymi tranzystorami i to może skończyć się źle, przykładowo załączamy Q5 a więc Q3 i Q2, wyłączamy Q5 wyłączy się Q3 i Q2 ale napięcie samoindukcji cewki załączy Q1 kolejna próba załączenia Q3 spowoduje przepływ prądu skrośnego i bum.

Dodano po 19 [minuty]:

Cytat:
    Sterowanie układem ma być przez PWM mikrokontrolera ponieważ właśnie tym mechanizmem będę miał możliwość wyregulowania prądu. Ma być on redukowany w czasie postoju silnika po to aby obniżyć ilość ciepła wygenerowanego przez niego jak i przez tranzystory.
    Nie zgodzę się regulując PWM będzie to działało jak regulacja napięcia a regulacja napięcia to amatorszczyzna w sterowaniu silnikami krokowymi, jak ustawisz PWM przy przyśpieszaniu i hamowaniu? na max. czy "na czuja"?
    Ponieważ maszyna CNC co chwila przyśpiesza i hamuje nie możesz tego zrobić byle jak bo albo stracisz moment albo przegrzejesz silnik. Każdy profesjonalny sterownik ma chopper, działa to jak układ który automatycznie dobiera wypełnienie PWM'a, tak żeby jak najszybciej osiągnąć zadany prąd, kiedy silnik wykonuje krok, ta szybkość stabilizacji prądu daje większy moment przy dużych obrotach, działa to przy kilkukrotnie podwyższonym napięciu zasilania, ale bez przeciążenia silnika, to się nazywa forsowaniem.

Jak sterować bramkami MOSFET'ów, kup gotowy driver MOSFET'ów, albo przeczytaj notę aplikacyjną na ten temat, niezła jest od TI szukaj slup169.pdf
  • #8 12666438
    unlocker1x
    Poziom 14  
    trymer01, jarek_lnx zmodyfikowałem nieco schemat.

Nie jestem pewny czy to zadziała...

Teraz mosfety powinny być załączane napięciami niezależnymi od napięcia wyjścia oraz każdy z nich ma swój dzielnik rezystorowy. Jednak pozostaje pewna wątpliwość - napięcia Vgs na górnych mosfetach.

A może sterować indywidualnie - każdy mosfet poprzez każdy oddzielny tranzystor z dzielnikiem napięcia?

Tak jak np na tym schemacie?

Co do czasów martwych to wiedziałem, że każdy tranzystor potrzebuje czasu na włączenie ale nie potrafiłem powiązać pojęć :)

Jeszcze jedno banalne pytanie:
    Jak się oblicza czas rozładowania kondensatora?
  • #9 12666878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 12666944
    unlocker1x
    Poziom 14  
    Potrzebuję napięcia 12V względem masy - dla tranzystora z kanałem N którego źródło łączy się z masą napięcie te uzyskam bez większego problemu dzielnikiem napięcia. A co z napięciem bramek w tranzystorach z kanałem P przecież ich źródło łączy się z +70VDC a w koncu otwiera je potencjał między bramką a źródłem.

Dodatkowo napięcie Vgs mosfeta P musi być ujemne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik buduje frezarkę CNC z silnikami krokowymi 12,5Nm 7,8A i planuje stworzyć własny sterownik oparty na mostkach H z tranzystorami MOSFET. Po zbudowaniu prostownika uzyskał napięcie 67V, jednak napotkał problemy z przegrzewaniem się tranzystorów i ich uszkodzeniami. Dyskusja dotyczyła stabilizacji prądu, zastosowania PWM do regulacji obrotów silnika oraz konieczności wprowadzenia czasów martwych w sterowaniu, aby uniknąć zwarć. Użytkownik modyfikował schematy, aby poprawić działanie układu, a także zadawał pytania dotyczące napięcia bramek MOSFET-ów oraz obliczania czasu rozładowania kondensatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA