logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik silnika krokowego - Prawidłowy układ mostka H?

Foxik20 02 Paź 2014 00:34 2301 5
  • #1 14008026
    Foxik20
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich serdecznie!

Słowem wstępu... Obecnie jestem w fazie budowania frezarki sterowanej numerycznie, a to postawiło mnie przed problemem znalezienia odpowiedniego sterownika do silnika krokowego. Wybór padł na sterownik Powerlolu Link, opartego na układzie scalonym Allegro A4989.

Wykonałem już prototyp płytki w oparciu o schemat oraz PCB (schemat pozostawiłem bez zmian, natomiast zmieniłem wielkości elementów pasywnych SMD na rozmiar 1206 > patrz załącznik).
    Moją niepewność wzbudził natomiast mostek H, złożony z tranzystorów MOSFET, ponieważ wszędzie spotkałem się z rozwiązaniem 2 tranzystory z kanałem N oraz dwa z kanałem P. Tutaj natomiast są same kanały N. Czy wszystko jest w porządku i układ nie przysporzy problemów z uruchomieniem?

Bardzo proszę o weryfikację, bo jeszcze na tym poziomie jestem w stanie usunąć możliwe błędy.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • powerlolu-master.rar (956.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 14009305
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    Porównaj z dokumentacją A4989, jest tam bootstrap do sterowania "górnych" tranzystorów aby nie trzeba było używać (droższych i gorszych) P-MOSFET'ów.
  • #3 14009375
    Foxik20
    Poziom 16  
    Słuszna racja!
    Rzuciłem okien na datasheet i już w opisie można wyczytać następującą informację:
    Cytat:
    Motor power is provided by external N-channel
    power MOSFETs at supply voltages from 12 to 50 V.

Natomiast idąc dalej, na 3 stronie narysowany jest piękny schemat, gdzie widać owe mostki H, a tam 8 sztuk MOSFET'ów z kanałem N.

Pytałem się również dobrego znajomego o mój problem, to wyjaśnił, że przecież ten driver ma za zadanie odpowiednie załączanie i wyłączanie cewek, a nie zmianę kierunku przepływu przezeń prądu - jak to bywa w silniku DC, gdy chcemy zmienić kierunek obrotu.

Niemniej, dzięki za nakierowanie na notę katalogową ;)
    Dany problem uważam za rozwiązany. W razie pojawienia się jakichś innych, będę je opisywał w tym wątku.

Pozdrawiam!
  • #4 14009689
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Pytałem się również dobrego znajomego o mój problem, to wyjaśnił, że przecież ten driver ma za zadanie odpowiednie załączanie i wyłączanie cewek, a nie zmianę kierunku przepływu przezeń prądu - jak to bywa w silniku DC, gdy chcemy zmienić kierunek obrotu.
    Powinien uczciwiie powiedzieć że sie na tym nie zna, zamiast udzielać błędnych odpowiedzi.
  • #5 14010949
    Foxik20
    Poziom 16  
    Więc co z jego rady było nieprawdą? Silnik krokowy obraca się poprzez odpowiednio, kolejne załączanie cewek w jego korpusie (pomijając mikro kroki), a zmiana kierunku obracania wiąże się przecież ze zmianą kolejności ich załączania.
  • #6 14012647
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Więc co z jego rady było nieprawdą? Silnik krokowy obraca się poprzez odpowiednio, kolejne załączanie cewek w jego korpusie (pomijając mikro kroki), a zmiana kierunku obracania wiąże się przecież ze zmianą kolejności ich załączania.

To sterownik silników bipolarnych bez zmiany kierunku przepływu prądu nie zrobił byś więcej niż jeden krok :)

Silniki unipolarne nie wymagają zmiany kierunku przepływu prądu (o takich mówił twój znajomy) ale dają mniejszy moment, dla amatorów ważniejsze jest to że wystarczą cztery tranzystory, zawodowcy wolą dać osiem i użyć silnika bipolarnego.

Większość urządzeń z silnikami krokowymi jakie widziałem używała silników bipolarnych, wymagających zmian polaryzacji, na miejscu twojego znajomego nie stosował bym zbyt daleko posuniętych uogólnień.
REKLAMA