logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta VTX3D HD6950 1GB - brak obrazu po aktualizacji BIOS i podkręceniu CPU

Rozacz 23 Sie 2013 20:02 1503 9
REKLAMA
  • #1 12660355
    Rozacz
    Poziom 2  
    Witam
    Na początek zaczne od historii grafiki. Po otrzymaniu komputera od razu był z nią problem, a mianowicie nie dostarczała obrazu do monitora. Problem ustąpił wraz z wyprostowaniem karty (wyginała się od własnego ciężaru i co jakiś czas musiałem coraz bardziej ją prostować). Karta na dodatek nie kręciła zbyt dobrze (z 800 mHz do 855mHz) Teraz powoli wracamy do teraźniejszości. Jakiś czas temu podkręciłem procesor i zaktualizowałem bios, a wczoraj przypomniałem sobie że po aktualizacji biosu zresetowały się ustawienie procesora, więc ustawiłem tak jak było ostatnio i tu zaczęły problemy. Grałem sobie i nagle wyświetlił biały obraz z szarymi paskami (chyba). A więc wróciłem do domyślnych ustawień biosu nadal to samo (a obraz po zawieszeniu się był inny nie pamiętam jaki i nie wydaje mi się, że i tak nie ma to znaczenia). Po tym powróciłem do domyślnych ustawień i było bez zmian, a po jakimś czasie karta kiedy zaczęła dawać coś od siebie (czyli Windows był na etapie logowania) wyświetlała ciemność. Powyginałem kartę i magia działa. Zadowolony że wszystko działa idę spać. Na zajutrz karta przygotowała mi niespodziankę, postanowiła znów przejść na ciemną stronę mocy ale tym razem nie wyśwetlała nic (wiatraki się kreciły). Włożyłem kartę znajomego i ta nie była zbuntowana (działała). Niestety moja karta w jego komputerze nie działała. Pomysły mi się skończyły wiec napisałem tutaj.
    Specyfikacja komputera:
    Płyta główna: MSI p67a-c45
    RAM: GR1333D364L9/2G x2 ddr3
    Procesor: Intel i5 2500k
    Zasilacz: xfx pro 450w
    Z góry za wszystko co złe pisałem na smarfonie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12660858
    Rozacz
    Poziom 2  
    Zapomniałem dodać że po przeczysczeniu styków i powyginania karty był obraz ale poszarpany i znów podczas logowania karta nie wyświetlała obrazu (w sensie do monitora został wysyłany czarny obraz o rozdzielczości 1920 na 1200p czyli w prawidłowej rozdzielczości. A jeżeli komputer startował bez wygięcia karty także był czarny obraz w tej rozdzielczości, a czasem komputer resetował się non stop co chyba 5s ). Dodatkowo karta piszczałka od pierwszego w jej życiu uruchomienia, ale jest to ledwo słyszalne.
  • #4 12660875
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1729
    Rozacz napisał:
    Powyginałem kartę i magia działa.

To jest dopiero magia-wyginanie karty.
    To nie blacha by ją wyginać i prostować.
  • #5 12660921
    Rozacz
    Poziom 2  
    Wiem że to dziwne ale zawsze to pomagało, na te obajawy. I jak wspomniałem z czasem musiałem coraz bardziej prostować kartę od własnego ciężaru poprzez przytrzymanie ją czymś. Głównie chciałbym wiedzieć co jest tego powodem a to by w dużym stopniu pomogło.
  • #6 12660925
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Pewnie zimne luty, zresztą karty od vertexa są awaryjne, a luty pozostawiają wiele do życzenia.
  • REKLAMA
  • #7 12938285
    witcher333
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Masz jeszcze tą grafikę?.
  • #8 13052272
    wodzer
    Poziom 2  
    Witam, mam taka karte tylko gigabyte, tak samo mialem wrazenie ze karta pod wlasnym ciezarem sie przekrzywia w porcie pcie, co doprowadzało do pojawiania sie pasków na ekranie, włączania się jednolitego ekranu, np szarego, z czasem karta nie startuje wcale, udalo sie Wam cos ustalic w tym temacie?
  • #9 13052444
    witcher333
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    siemka.karta wymaga reballingu gpu lub wymiany kosci pamieci.Jak chcesz moge od ciebia ja odkupic bo zajmuje sie naprawa takiego sprzetu
  • REKLAMA
  • #10 13061876
    wodzer
    Poziom 2  
    Jasne, prosze odezwij sie na radek_w5(_at_)o2.pl, to omówimy szczegóły. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Karta VTX3D HD6950 1GB, która nie dostarcza obrazu po aktualizacji BIOS i podkręceniu CPU. Początkowo karta miała problemy z obrazem, które ustąpiły po jej prostowaniu. Po aktualizacji BIOS i przywróceniu ustawień domyślnych, pojawiły się nowe problemy, w tym biały obraz z szarymi paskami oraz czarny ekran podczas logowania. Użytkownicy sugerują, że przyczyną problemów mogą być zimne luty lub uszkodzenia karty, a także konieczność reballingu GPU lub wymiany pamięci. Inny użytkownik zauważa, że karta pod własnym ciężarem wygina się w porcie PCIe, co prowadzi do problemów z wyświetlaniem.
REKLAMA