logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon HD 6970 - Sprawna karta graficzna nie działa na moim komputerze

soundexplorer 29 Kwi 2017 02:24 1533 10
REKLAMA
  • #1 16443532
    soundexplorer
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam!

2 dni temu stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem karty VTX Radeon HD 6970 , po podłączeniu komputer nie reaguje na monitorze czarne tło , na karcie kręcą się jedynie wentylatory nie zależnie do którego portu PCI-E przepnę kartę.Myślałem że karta jest uszkodzona jednak podłączyłem ją do komputera siostry na płycie Gigabyte i karta zadziałała prawidłowo był obraz i ciepło na karcie , na moim pc karta jest zimna jak lód.Pytanie dlaczego grafa nie działa w moim komputerze?

Oto specyfikacja komputera:

Płyta: MS-7667
    Procesor: Intel Core i5-2400 3.10 GhZ
    Zasilacz: Huntkey 600W z certyfikatem 80+
    RAM: Kingstone 4GB x2 1333 MhZ
    Dysk : Kingstone SuV400 250GB SSD
    Nagrywarka: ASUS DRW-24B5ST

Karta graficzna: Ponieważ w/w model nie działa używam Radeona HD 4850

Proszę nie udzielać odpowiedzi typu czy wpiąłem obydwie wtyczki zasilania.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16443539
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Płyta mediona - z czego to pochodzi (ewentualnie co to za PC jeśli oryginał)? Jest do tej płyty nowszy BIOS? Pewnie się wszystko rozbija o kompatybilność. Płyty z gotowców miewają nierzadko z tym problemy. Banałów jak reset CMOS z kartą na pokładzie to pewnie próbowałeś więc poza update BIOS niewiele więcej możesz zrobić.
  • #3 16443542
    soundexplorer
    Poziom 8  
    Tak próbowałem resetu biosu bez skutków, komputer składak , składałem go własnoręcznie , co do update biosu to trochę się boje bo jest to ryzykowne.
  • REKLAMA
  • #4 16443573
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Ryzykowna jest również jazda samochodem. Też się tego boisz?
    innej rady nie ma, jeżeli nie sprawdzisz innego biosu to szukaj innej płyty.
  • #5 16444025
    soundexplorer
    Poziom 8  
    Mam prawo jazdy kat B od 3 lat jakoś jeżdżę xD rozważę upgrade biosu i dam edit

@1st Edit

Upgrade biosu się powiódł aktualizacja z E7667MLN 20C do E7667MLN 20L, włożę kartę i dam edit

@2nd Edit

Pomimo upgrade'u biosu efektów nie ma , karta dalej się kręci jest zimna i nie daje obrazu jakieś wskazówki czy nie odpalę jej na mojej płycie ?
  • REKLAMA
  • #6 16444295
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Pewnie nie. Zakładam, że dobrze wszystko podłączasz. Zakup takich płyt często się kończy w podobny sposób niestety. Nie jest to reguła, no ale nazbyt często tak jest aby nazwać to przypadkiem.
  • #7 16444784
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Raczej będzie ciężko. Bo co możesz zrobić? Jedyna rada to zmienić kartę - bywa że nawet inny producent tego samego modelu i nagle ożywa. Ktoś gdzieś na elektrodzie nawet pisał co w tym chodzi ale niczego to nie zmienia w kwestii uruchomienia takiej karty na takiej płycie.
    Nauczka na przyszłość - zapamiętać żeby unikać jak ognia takich płyt - dobra płyta ma mieć swój opis na stronie producenta (rzeczywistego) płyty. Twoja płyta jest od MSI ale zrobiona dla kogoś po taniości do pracy w gotowcu mediona. Ma zapewnioną kompatybilność z tym co medion w opcjach montował. Reszta kompatybilności jest przypadkiem. I tu jest pies pogrzebany. Jakby to była płyta od MSI na wolny rynek to dbaliby o to żeby w miarę możliwości wszystko działało.

Teraz masz dwie opcje - zmienić płytę albo zmienić kartę graficzną. Pierwsza opcja lepsza na przyszłość druga tańsza bo kartę graficzną spokojnie sprzedaż i kupisz inną bez większych strat finansowych. A te płytę główną raczej trudniej będzie zamienić bez dopłaty na coś cywilizowanego. Tyle że ze zmianą karty jest ten problem że albo w czeluściach internetu znajdziesz co komuś udało się na tej konkretnej płycie uruchomić albo będziesz szukał na oślep karty która chce tu działać.

Jedyną opcją w teorii jest jeszcze próba zmiany BIOSu karty graficznej. Jednak to jest już poważnie ryzykowne a szansa że pomoże raczej nikła (według mnie). W mojej ocenie ryzyko większe niż potencjalny zysk. No i potrzeba do tego PC na którym karta działa, poprawnego ale innego BIOSu karty. To ani łatwe ani szybkie.
  • REKLAMA
  • #8 16444923
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Wydaje mi się, że ta karta ma 2 biosy i ma do tego przełącznik specjalny być może masz skopany któryś bios. Próbowałeś przestawiać przełącznik przy gnieździe cross-fire?
  • #9 16445308
    soundexplorer
    Poziom 8  
    Co do kart to działały :
    Radeon Sapphire X1050 (wiem co myślicie xD)
    Radeon HD 4850
    Radeon HD 7850

A co do biosu to nie widzę żadnego przełącznika na niej.Przyjrze się karcie i dam edit
  • Pomocny post
    #10 16445905
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Dla ułatwienia wrzucam foto z zaznaczonym przełącznikiem na zielono ;)
  • #11 16446418
    soundexplorer
    Poziom 8  
    Ja pier*ole faktycznie ta karta ma przełącznik BIOS-U ehhh, włoże kartę i dam edit (który to już raz?) xD

@Edit

Chyba wyczerpały się możliwości niezależnie od pozycji ustawienia tego guzika efekt jest ten sam co zawsze karta się kręci , jest zimna i nie daje obrazu. Dziękuje za próby pomocy ale już chyba nic się nie da zrobić.

@2nd Edit

Zostałem posiadaczem karty Nvidia GTX 660 , która działa w 100% w mojej płycie temat kompletnie do zamknięcia , dziękuje za próby pomocy.

Moderowany przez RADU23:

Dbaj o wypowiedzi, powstrzymując się od wyrazów powyższego typu na forum publicznym. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną VTX Radeon HD 6970, która nie działa na jego komputerze, mimo że działa poprawnie na innym systemie. Po podłączeniu do płyty głównej MS-7667 komputer nie wyświetla obrazu, a karta pozostaje zimna. Użytkownik próbował resetu BIOS oraz aktualizacji, jednak problem nie został rozwiązany. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem może wynikać z niekompatybilności płyty głównej, która jest zbudowana dla gotowych zestawów komputerowych. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup karty Nvidia GTX 660, która działa poprawnie w jego systemie.
REKLAMA