Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo X201 - Nie uruchamia się wiatrak

Van GORRE 29 Aug 2013 08:17 3768 11
  • #1
    Van GORRE
    Level 13  
    Witam

    Laptop Lenovo X201. Laptop miał uszkodzoną taśmę LCD przy złączu oraz radiator. Wymieniłem te dwa elementy i funkcjonują prawidłowo. Jednak od samego początku gdy go dostałem nie działa wiatrak. Przy okazji wymiany radiatora wymieniłem także wiatrak. Temperatury dochodzą do 90-95C na procesorze a wiatrak stoi w miejscu. Program Everest bądź Aida64 wskazują temperatury prawidłowo na wszystkich czujnikach. Zainstalowałem program TPFC (ThinkPad Fan Control) i po ustawieniu wartości "na twardo" wiatrak uruchamia się, program jednak nie jest w stanie odczytać temperatur (a powinien). Nie jest to wygodne gdyż przy wytężonej pracy, laptop przegrzewa się. Chciałbym to naprawić aby wiatrak uruchamiał się samoczynnie tak jak ma to zaprogramowane w biosie. Nowy bios także wgrywałem.
    Model płyty głównej:
    FRU: 63Y2062
    6M.4CVMB.00102742C74KS2B
  • #2
    diseasekowalski
    Level 35  
    Procesor siedzi oryginalny z tego modelu?
    Jaki procesor tam siedzi?
  • #3
    Van GORRE
    Level 13  
    Procesor jest wlutowany na stałe. Nie był wymieniany rebalingiem.
    Model procesora i5-520M, chyba ,że mam podać dokładne oznaczenie pięcioznakowe?
  • #4
    diseasekowalski
    Level 35  
    Sterowniki acpi są obecne w systemie?
    System jest oryginalny z recovery czy instalowany z innego źródła? Partycja recovery jest obecna i sprawna?
  • #5
    Van GORRE
    Level 13  
    Sterownik jest ściągnięty ze strony producenta za pomocą system update. Brak partycji recovery, z powodu wymiany hdd.
    Ogólnie to nawet po nagrzaniu wiatrak powinien uruchomić się nawet w Biosie. Także bardziej skłaniałbym się ku problemowi z płytą główną, tylko nie bardzo wiem co zbadać.
    Sensory niby działają gdyż wyświetlają prawidłowe temperatury w Evereście czy Aidzie. Jednak sam program TPFC, który odczytuje z czujników już ich nie widzi, wyświetla "0" przy każdej pozycji. Także na tym polu mam problem, gdyż bios nie steruje wiatrakiem, ale uruchomienie go na siłę za pomocą TPFC jest możliwe i wtedy wiatrak pracuje z taką prędkością jaką mu ustawię (zakres 1-7).
  • #6
    DemoNx4
    Level 11  
    Za sterowanie wentylatorem odpowiada KBC, jak i również czujnik temperatury. Jeżeli działa przez ten program to zasilanie dostaje, zostaje sterowanie a ono jest zależne od tego co napisałem wyżej.
  • #7
    djasek
    Level 24  
    Obstawiam jak również Kolega DemoNx4 uwalenie KBC. Czujnik powinien być ok, skoro program jest w stanie odczytać temperaturę.
  • #8
    DemoNx4
    Level 11  
    chyba że podaje błedne wartosci ;) nowy kbc to wydatek rzędu 40zł, ale trzeba miec troche wprawy w lutowaniu, proponuje poćwiczyć przed wymianą i bez hot aira/opalarki za to sie nawet nie brać.
  • #9
    roman109
    Level 22  
    Jeszcze kolega „DemoNx4” zapomniał o układzie wykonawczym który bym raczej obstawiał. :D
  • #10
    Van GORRE
    Level 13  
    Jeżeli chodzi o lutowanie i stację hot-air to powinienem sobie poradzić. Jest jeden problem ... nie wiem gdzie dostać KBC.

    roman109 wrote:
    Jeszcze kolega „DemoNx4” zapomniał o układzie wykonawczym który bym raczej obstawiał. :D

    Trochę zbiłeś mnie z tropu, gdzie mogę to zlokalizować na płycie, wklejam link do schematu Link
  • #11
    roman109
    Level 22  
    Podaj napięcia na q54, q55 na ciepłej i zimnej płycie.
  • #12
    DemoNx4
    Level 11  
    KBC poszukaj w google po wpisaniu jego PN wyskoczą na pewno dostawcy