logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5 1.9 TDI 1998 - utrata mocy przy 3000 obr./min, co sprawdzić?

Lukaskiba 12 Mar 2005 10:51 4910 4
REKLAMA
  • #1 1308483
    Lukaskiba
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    ~Mam problem z moim Passatem 98r,1,9TDI 110-na pierwszych 3 biegach
    bardzo ładnie przyspiesza,przy obrotach ok.3000 tys. traci moc i nie chce przyspieszać ( najgorzej jest pod górkę wlecze się jek żółw ).Czasami podczas jazdy wyłączam zapłon i znowu wchodzi na obroty z dobrym przyspieszaniem. Wymieniłem już 2 przepływomierze ( 2 x 200 zł ) i dalej to samo.
    Co to może być ? PROSZĘ O POMOC
  • REKLAMA
  • #2 1309065
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    Sprawdź na jakim poziomie jest EGR, bo miałem takie już przypadki. Można go ominąć, jeśli się zapycha przy obciążeniu. Podobnie jak w Golfie 3 i 4. Idzie od kolektora wydechowego, (takie szajstwo na śrubkach Torx'owych) do układu dolotowego.

Pozdrawiam Sadek
    Polecam Serwis w Radomiu
    www.8dwa.prv.pl
  • REKLAMA
  • #3 1310451
    Lukaskiba
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jestem z Chodzieży do Radomia mam troche daleko.
    Czy możesz mi wytłumaczyć jak się za to zabrać i czy można to zrobić samemu.Pozdrawiam LUKAS
  • REKLAMA
  • #4 1311362
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    Można to zrobić samemu :) Najlepiej by było jak byś mógł sprawdzić na Vag'u ile % jest EGR'u bez obciążenia na postoju i podczas jazdy. (laptop do samochodu i podpięty interface pod złącze diagnostyczne) wtedy by było wiadomo czy to na pewno to (ale raczej tak, jeśli wymieniałeś przepływomierze, choć chciałbym mieć pewność, że są one do Passata 110 k a nie słabsze albo podróbki). Cały ten EGR tak jak napisałem wcześniej jest zamontowany:
    Cytat:
    Idzie od kolektora wydechowego, (takie szajstwo na śrubkach Torx'owych) do układu dolotowego.

Powinneś znaleźć. Należy rurki odłączyć i sprawdzić "ręcznie" czy przy dużych obrotach, dochodzą spaliny (nie powinny, przy małych obrotach powinny).

Pozdrawiam Sadek

P.S.
    Szkoda, że nie mam żadnego samochodu VW po ręką, to bym Ci dokładnie opisał.
    Mam nadzieje, że wiesz, co to jest cały ten interface do grupy VAG :) bo jak nie to troszkę gorzej, będzie.
  • #5 1316183
    rysiek 735
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    z tego co napisałeś wynika że masz za wysokie ciśnienie doładowania W przedniej częścisilnika jest taki mały elektrozaworek [przy osłonie rozrządu] wkolorze czarno-szarym wymień go
REKLAMA