logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinXP się nie ładuje, ubuntu widzi dysk ale nie może go zamontować

Misiek9 31 Sie 2013 21:10 2664 18
REKLAMA
  • #1 12689447
    Misiek9
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

zawiesił mi się dzisiaj komputer, niestety po resecie WinXP już się nie uruchomił, tylko zaczyna się wgrywać, widać przez chwilę ekran z napisem WIndowsXP i paskiem ładowania i się po chwili resetuje. Gdy odpaliłem Ubuntu z płytki, to widzę w managerze tą partycję, nawet wyświetla się jej etykieta, jednak gdy próbuję na nią wejść pojawia się błąd o niemożności zamontowania tej partycji (Konkretnie pojawia się informacja o treści: Failed to calculate free MFT records), pozostałe partycje z tego dysku działają bez zarzutu. (W instalatorze windowsa xp ten dysk wygląda jak niesformatowany).

Znalazłem na jednej ze stron poradę na temat komendy NTFSFIX w ubuntu, gdy jej używam dostaję taki komunikat:

ubuntu@ubuntu:/$ sudo ntfsfix /dev/sdb2
    Mounting volume... NTFS signature is missing.
    FAILED
    Attempting to correct errors... NTFS signature is missing.
    FAILED
    Failed to startup volume: Invalid argument
    NTFS signature is missing.
    Trying the alternate boot sector
    Unrecoverable error
    Volume is corrupt. You should run chkdsk.

gdy próbuję użyć tego chkdsk pojawia się komunikat, że nie ma takiej komendy:

ubuntu@ubuntu:/$ chkdsk
    chkdsk: command not found
  • REKLAMA
  • #2 12689473
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam
    SMART dysku podaj. Polecenie gsmartcontrol w ubuntu. Nie skanuj i nie naprawiaj systemu plików przed podaniem SMART bo na uszkodzonym dysku to najszybsza droga do utraty danych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 12689507
    SpyroChempion2013
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    spróbuj zrobić kopię zapasową całego dysku a następnie go sformatuj (bez partycji)
    wiem, że to brzmi niezbyt fachowo, ale często ten sposób mi pomógł przy problemach z dyskiem
  • #5 12689509
    Misiek9
    Poziom 10  
    Jest jakiś problem, oczywiście Ubuntu jest uruchomione z płyty instalacyjnej poprzez funkcję wypróbuj ubuntu.

ubuntu@ubuntu:/$ sudo apt-get install gsmartcontrol
    Reading package lists... Done
    Building dependency tree
    Reading state information... Done
    Package gsmartcontrol is not available, but is referred to by another package.
    This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
    is only available from another source

E: Package 'gsmartcontrol' has no installation candidate

można to jakoś obejść? bo nie mam go zainstalowanego -.-
  • REKLAMA
  • #7 12689530
    Misiek9
    Poziom 10  
    Zrobiłem update i ciągle ten sam komunikat:

ubuntu@ubuntu:/$ sudo apt-get install gsmartcontrol
    Reading package lists... Done
    Building dependency tree
    Reading state information... Done
    Package gsmartcontrol is not available, but is referred to by another package.
    This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
    is only available from another source

E: Package 'gsmartcontrol' has no installation candidate

może to kwestia tego, że to Ubuntu z płytki leci?
  • #8 12689540
    linuks
    Spec od komputerów
    Bez znaczenia czy z płytki. Przy update pobrał pakiety z repozytoriów.
    Jeżeli masz szybki net to pobierz to iso co podałem. Będzie dużo szybciej i łatwiej.
    Pozdrawiam
  • #9 12689547
    Misiek9
    Poziom 10  
    Pobieram :-) niestety nie mam płytki, a można to wgrać na pendrive'a zamiast na płytkę?
  • REKLAMA
  • #11 12689616
    Misiek9
    Poziom 10  
    Ok, dzięki za pomoc :-) odezwę się jak już będę miał działające na penie :)
  • #12 12690263
    Misiek9
    Poziom 10  
    No wiec wpisalem gsmartcontrol to zas w terminalu pojawilo sie cos takiego:

root@lubuntu:/dev# sudo gsmartcontrol
    <warn> [hz] Warning: exit: Device open failed, or device did not return an IDENTIFY DEVICE structure.
    <warn> [app] execute_smartctl(): Error while executing smartctl binary.
    <warn> [app] StorageDevice::execute_device_smartctl(): Error while executing smartctl binary.
    <warn> [hz] Warning: exit: Command line did not parse.
    <warn> [app] StorageDevice::execute_device_smartctl(): Error while executing smartctl binary.
    <warn> [hz] Warning: exit: Device open failed, or device did not return an IDENTIFY DEVICE structure.

ale uruchomil sie ten program i widzi caly dysk i wyswietla takie info:
    Basic Health Check: PASSED

co mam dalej zrobic? :)
  • #13 12690572
    linuks
    Spec od komputerów
  • #14 12939995
    Misiek9
    Poziom 10  
    Wracam do tego tematu po dłuższej przerwie bo niestety nie miałem czasu się tym wszystkim zająć. W tej chwili wymieniłem kartę graficzną na nową (to przez starą nastąpiło kilka resetów i w efekcie uwalenie partycji).

Linuks, z tych wszystkich postów, popatrzyłem i nie jestem pewien, rozumiem, że mam użyć po kolei tych komend:

sudo mkdir /mnt/dysk_docelowy
    ntfs-3g /dev/dysk_docelowy /mnt/dysk_docelowy

ddrescue --force -n /dev/dysk_uszkodzony /mnt/dysk_docelowy/dysk.img /mnt/dysk_docelowy/dysk-log.txt

ddrescue --force -r 1 /dev/dysk_uszkodzony /mnt/dysk_docelowy/dysk.img /mnt/dysk_docelowy/dysk-log.txt

ewentualnie później jeszcze:
    ddrescue --force -r 10 /dev/dysk_uszkodzony /mnt/dysk_docelowy/dysk.img /mnt/dysk_docelowy/dysk-log.txt

mam takie pytanie, czy obraz dysku mogę wrzucać partycję, gdzie mam już jakieś pliki czy musi być ona pusta?
    pytanie nr2:
    ntfs-3g /dev/dysk_docelowy /mnt/dysk_docelowy
    czy to polecenie ntfs-3g służy do zmiany systemu plików partycji? Aktualnie partycja na którą chciałbym zgrać dane jest w systemie NTFS
  • #15 12940149
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Ja troszkę wtrącę się od innej strony.
    Dlaczego karta graficzna padła i jakim zasilaczem zasilasz sprzęt?

Wypadałoby to podać, bo istnieje duże ryzyko, że przy zastosowaniu pseudo-zasilacza lub zasilacza, jak widzę z poczynań PCta, niestety też nie całkiem sprawnego, odzysk danych może zakończyć się całkowitym fiaskiem.
  • #16 12940168
    Misiek9
    Poziom 10  
    Zasilacz i karta są wymienione, poprzednia karta uszkodziła się przez zasilacz ale oba urządzenia są wymienione :)
  • #17 12940239
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    A płyta nie ucierpiała? Kondensatory na płycie całe?

Jeśli tak - jaki obecnie masz zasilacz i kartę oraz resztę "bebechów". To już z czystej ciekawości, bo jeśli PSU markowy - smiało odzyskuj dane. Jesli pseudo-zasilacz - zastanowiłbym się, czy warto dobić już lekko naruszoną strukturę płyty głownej i jak widać HDD.
  • #18 12940647
    Misiek9
    Poziom 10  
    Płyta jest w porządku :) co do sprzętu dam Ci znać jutro, bo nie chce mi się go dziś rozkręcać a nie pamiętam jakiej firmy zasilacz był wsadzony.
  • #19 13322601
    Misiek9
    Poziom 10  
    Udało się, dane odzyskane, komputer śmiga jak ta lala, więc można go zamknąć, dzięki Linuks za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem systemu Windows XP po zawieszeniu komputera. Po resecie system nie ładował się, a Ubuntu, uruchomione z płyty, nie mogło zamontować partycji, zgłaszając błąd związany z brakiem sygnatury NTFS. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie stanu dysku za pomocą narzędzi takich jak gsmartcontrol oraz MHDD, a także wykonanie kopii zapasowej i ewentualne sformatowanie dysku. Po wymianie karty graficznej i zasilacza, użytkownik z powodzeniem odzyskał dane z dysku, co zakończyło problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA