Witam,
zawiesił mi się dzisiaj komputer, niestety po resecie WinXP już się nie uruchomił, tylko zaczyna się wgrywać, widać przez chwilę ekran z napisem WIndowsXP i paskiem ładowania i się po chwili resetuje. Gdy odpaliłem Ubuntu z płytki, to widzę w managerze tą partycję, nawet wyświetla się jej etykieta, jednak gdy próbuję na nią wejść pojawia się błąd o niemożności zamontowania tej partycji (Konkretnie pojawia się informacja o treści: Failed to calculate free MFT records), pozostałe partycje z tego dysku działają bez zarzutu. (W instalatorze windowsa xp ten dysk wygląda jak niesformatowany).
Znalazłem na jednej ze stron poradę na temat komendy NTFSFIX w ubuntu, gdy jej używam dostaję taki komunikat:
ubuntu@ubuntu:/$ sudo ntfsfix /dev/sdb2
Mounting volume... NTFS signature is missing.
FAILED
Attempting to correct errors... NTFS signature is missing.
FAILED
Failed to startup volume: Invalid argument
NTFS signature is missing.
Trying the alternate boot sector
Unrecoverable error
Volume is corrupt. You should run chkdsk.
gdy próbuję użyć tego chkdsk pojawia się komunikat, że nie ma takiej komendy:
ubuntu@ubuntu:/$ chkdsk
chkdsk: command not found
zawiesił mi się dzisiaj komputer, niestety po resecie WinXP już się nie uruchomił, tylko zaczyna się wgrywać, widać przez chwilę ekran z napisem WIndowsXP i paskiem ładowania i się po chwili resetuje. Gdy odpaliłem Ubuntu z płytki, to widzę w managerze tą partycję, nawet wyświetla się jej etykieta, jednak gdy próbuję na nią wejść pojawia się błąd o niemożności zamontowania tej partycji (Konkretnie pojawia się informacja o treści: Failed to calculate free MFT records), pozostałe partycje z tego dysku działają bez zarzutu. (W instalatorze windowsa xp ten dysk wygląda jak niesformatowany).
Znalazłem na jednej ze stron poradę na temat komendy NTFSFIX w ubuntu, gdy jej używam dostaję taki komunikat:
ubuntu@ubuntu:/$ sudo ntfsfix /dev/sdb2
Mounting volume... NTFS signature is missing.
FAILED
Attempting to correct errors... NTFS signature is missing.
FAILED
Failed to startup volume: Invalid argument
NTFS signature is missing.
Trying the alternate boot sector
Unrecoverable error
Volume is corrupt. You should run chkdsk.
gdy próbuję użyć tego chkdsk pojawia się komunikat, że nie ma takiej komendy:
ubuntu@ubuntu:/$ chkdsk
chkdsk: command not found