Jak odzyskać dane z zewnętrznego dysku, który po zawieszeniu komputera zgłasza błąd CRC i jest niedostępny?
Najpierw sprawdź SMART i nie używaj dalej tego dysku do normalnej pracy, bo problem wygląda raczej na uszkodzenie struktury danych lub powierzchni niż sam bootsektor [#10512651][#10514830] Jeśli w DMDE widać foldery w „Wszystkie znalezione”, to najbezpieczniej od razu kopiować najważniejsze pliki pojedynczo albo zrobić kopię posektorową na inny nośnik [#10510113][#10512651] Do kopii posektorowej lepiej użyć ddrescue pod Live Linux: najpierw przebieg bez prób ratowania błędów, potem kolejne z `-r 1`, `-r 5` itd., a log pozwala wznowić pracę po przerwaniu [#12566000][#12566323] W DMDE można też ignorować błędy i kopiować dalej, ale przy dużej liczbie uszkodzonych sektorów proces może trwać bardzo długo, a każde kolejne próby mogą dobić dysk [#12568807][#12577234][#10517603] Po odzyskaniu danych dysk warto wyzerować i używać go dalej tylko wtedy, gdy SMART jest poprawny; w przeciwnym razie lepiej go wymienić [#12583670][#10514830]
Witam wszystkich - piszę tu pierwszy raz.
Mam taki problem - w trakcie nagrywania pliku na dysk zewnętrzny doszło do zawieszenia komputera.
Teraz jak podłączę dysk zewnętrzny dostaję pierwsze pytanie czy ma być wykonany jego format czy nie. Po wyborze anuluj wyskakuje, że dysk jest niedostępny i błąd danych (CRC). No i oczywiście nie mogę zobaczyć dysku.
Proszę o pomoc co dalej z tym problemem mogę zrobić
Zainstalowałem - Interfejs graficzny GUI dla Win2K/XP/Vista/Win7.
Po jego uruchomieniu pojawił się mój dysk - Expansion Drive:
Otwieram ten dysk:
Klikając na $Root mam błąd:
Klikając na MetaData mam również błąd:
Klikając na Wszystkie znalezione pojawiają się moje foldery z Dysku Zewnętrznego które mogę dalej otwierać:
Co mogę dalej zrobić - bo nie wiem o jakie screeny prosisz.
Kolego podaj jeszcze sektory według tego tematu. Możesz spróbować zobaczyć dysk pod linuksem live cd np. Knoppix, Ubuntu lub Parted Magic. Ten ostatni jest specjalistyczną dystrybucją do zarządzania partycjami. Do analizy przydałby się jeszcze screen ze S.M.A.R.T.a tego dysku. Możliwe, że podczas odłączania dysku wyskoczyły nam bady. Jednakże wydaje mi się, że wysypał się MTF. Bootsektor wygląda na OK
Wykonałem sugerowane działania:
Nie mam doświadczenia z linuksem live cd np. Knoppix, Ubuntu lub Parted Magic. Też nie bardzo wiem jak przejść do screen ze S.M.A.R.T.a tego dysku.
Załączniki:
3.bin(1 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Musisz jednak odbudować Bootsektor. Zobacz czy uda Ci się odzyskać go z Bootcopy według instrukcji http://www.youtube.com/watch?v=VD90nMpMcho. Chyba że chcesz się bawić w odzyskiwanie danych, to przez DMDE to pojedynczo pliki skopiujesz tą wersją programu co zainstalowałeś.
Przepraszam więc za wprowadzanie w błąd, w sektorze zerowym oprócz danych o partycji wpisane są same zera więc wydawało mi się, że może to być problem z bootsektorem, proszę więc abyś się wypowiedział więcej kolego migol21 jako specjalista w sprawach z dyskami co jest nie tak z dyskiem.
tylko ,że piszesz o Boot Sektorze a pokazujesz Master Boot Rekord MBR, który nie musi posiadać IPL-a a ma wpisy (nie cały jest wyzerowany) dotyczące partycji.
Na tym zaś obrazku :
Widzimy MBR, Boot sektor i MFT Boot Copy i zapewne MFT mirr bo nic nie pisze o jej braku.
Odkurzam trochę temat, bo mam teraz czysty dysk - również 2 TB - lecz nie bardzo wiem jak zabrać się za kopię posektorową.
Jak próbowałem skopiować posektorowo przy pomocy programu DMDE to wyskakiwał komunikat że całość się nie zmieści na ten sprawny dysk i nie wiem czy mogę taki obraz posektorowy dzielić na dwie części (jedna na dysk druga na dysk wewnętrzny laptopa) tak by później z niego skorzystać.
Można z tej kopi przywrócić na nowy dysk odpowiedniej wielkości. Spróbuj zrobić kopię bez ostatnich sektorów które i tak są nie przydzielone do partycji.
Pozdrawiam
Mam taki problem przy próbie kopiowania posektorowego w DMDE
Po wybraniu dysku źródłowego (uszkodzonego) gdy wybieram dysk docelowy pojawia się komunikat o rozmiarze dysku:
Gdy wybiorę mimo to TAK pojawia się następny komunikat:
Gdy wybieram TAK pojawia się kolejny komunikat:
I tu mam dylemat co dalej zrobić.
Czy zaakceptować TAK i co wtedy. Jak to się ma do tego co piszesz żeby pominąć ostatnie sektory. Czy po takim kopiowaniu nie będzie czegoś brakowało
Nie będzie nic brakowało bo partycja kończy się na 3907024064 sektorze.Następne sektory to obszar nie przydzielony. Skopiujesz od sektora 0 do 3907024895. Obszar nie przydzielony będzie mniejszy niż na dysku źródłowym.
Gdyby były kłopoty to polecam ddrescue do zrobienia kopi posektorowej.Z moich doświadczeń najlepiej sobie radzi w trudnych przypadkach.
Program jest na linuksach liveCD. Kilka linków poniżej
http://freedisc.pl/linuks1,f-5767324,lubuntu-14-04-3-ratunkowy-pl-iso http://freedisc.pl/linuks1,f-5938645,lubuntu-16-04-ratunkowy-pl-iso Po uruchomieniu komputera z live CD/pena montujemy partycję na który ma być zapisany plik dysk-log.txt
sudo mkdir /mnt/sdc1
ntfs-3g /dev/sdc1 /mnt/sdc1
Oczywiście gdy dysk na którym zapisywać będziemy kopię jest widziany jako sda, sdc itp to zmieniamy odpowiednio polecenia. Zakładam ,że dysk uszkodzony to sda a kopię będziemy zapisywać na dysku sdb.
Po zamontowaniu wpisujemy polecenie
ddrescue --force -n /dev/sda /dev/sdb /mnt/sdc1/dysk-log.txt
To polecenie skopiuje dobre sektory.
Potem wpisujemy polecenie które będzie próbowało odczytać uszkodzone sektory
ddrescue --force -r 1 /dev/sda /dev/sdb /mnt/sdc1/dysk-log.txt
Po zakończeniu dajemy natępne polecenie które będzie próbować odczytać sektory nie skopiowane w poprzednich przebiegach
ddrescue --force -r 5 /dev/sda /dev/sdb /mnt/sdc1/dysk-log.txt
W pliku dysk-log.txt jest informacja które sektory nie zostały skopiowane.
Parametr r można zwiększać w następnym przebiegu.
ddrescue --force -r 10 /dev/sda /dev/sdb /mnt/sdc1/dysk-log.txt
Parametr r to liczba prób odczytu wadliwego sektora.
Gdyby zaszła konieczność kopi wstecznej to dodajemy do poleceń parametr -R
Pozdrawiam
Poniżej przykładowy filmik
uruchomiłem kopiowanie posektorowe za pomocą DMDE - zignorowałem powyższe komunikaty.
Teraz czekam na zakończenie procesu - potrwa ok. 3-4 dni - Czy to nie za długo jak na dysk 2 TB. Oby tylko nie było przerw w dostawie prądu
Niestety to tyle trwa. Dlatego robię kopię ddrescue bo w razie przerwania można wpisać polecenie i kopiowanie i pomija już skopiowane sektory. Wg mnie ddrescue robi kopię posektorową najszybciej.
Co innego szybkość a co innego wznawianie.
Nie był bym tak kategoryczny co do prędkości kopiowania sektorów i nie przesądzał bym ,że ddrescue jest szybszy np. od hdduplikatora czy DMDE.
Po za tym w tym przypadku prędkość ma mniejsze znaczenie jak skuteczność. Co z tego, że ddrescue pierwszy przebieg zrobi szybciej jak pominie sektory, które za pierwszym przebiegiem przeją np. w DMDE.
Ze swojego doświadczenia zarówno DMDE pod linuxa jak i ddrescue są tak samo szybkie. Większe znaczenie ma sposób dostępu do dysku kontroler sterowniki i dysk niż program.
Mam jeszcze kilka pytań, które wyszły w trakcie
Czy jak nie może skopiować danego sektora (tak stało się w nocy) to należy to jako odnotować.
Czy należy skorzystać z opcji IGNORUJ czy też IGNORUJ WSZYSTKIE - proces się zatrzymał - i było kilka błędów które przeszedłem przy pomocy IGNORUJ
Czy ta druga opcja nie jest lepsza - IGNORUJ WSZYSTKIE - wtedy nie wstrzymywałaby procesu do czasu mojej reakcji - tylko co z ponawianiem próby (mam tam ustawione 2) i czy przy tym nie były od razu omijane bez ponawiania prób skopiowania
✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem zewnętrznym Seagate Expansion 2TB, który stał się niedostępny po zawieszeniu komputera podczas zapisu pliku. Po podłączeniu dysku pojawił się komunikat o konieczności formatowania oraz błąd danych (CRC). Uczestnicy dyskusji zasugerowali różne metody diagnostyki i odzyskiwania danych, w tym użycie programu DMDE do analizy struktury dysku oraz sprawdzenie stanu S.M.A.R.T. Wskazano na możliwość uszkodzenia bootsektora oraz MFT. Użytkownik został również poinformowany o ryzyku związanym z próbami odzyskiwania danych, które mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń dysku. W końcu, po wykonaniu kopii posektorowej, użytkownik uzyskał dostęp do części danych, ale nadal miał wątpliwości co do dalszego użytkowania dysku. Wygenerowane przez model językowy.