logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS43E450A - Plazma Samsung włącza się i wyłącza, brak komunikacji z pamięcią IC1302

zbyszekskibinski 01 Wrz 2013 01:41 6909 17
REKLAMA
  • #1 12690153
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Jedna z najnowszych plazm Samsunga z tej serii. Dziwactwo. Płyta CTRL uruchamia Vs przez dolną listwę adresową PDP, potem poprzez Z sus na zasilacz. Inaczej zachowuje się kontrola (np. można odłączyć zasilanie Y sus/a a logika nie wyłączy Vs ON) Objaw taki, że plazma co chwila się załącza i wyłącza (panel zaświeca się i gaśnie). Po odłączeniu zasilania Y sus, cykl ten się kontynuue ale oczywiście panel nie zaświeca się. Po wypięciu zasilania płyty sygnałowej i zwarciu pinu PS ON do masy uruchamia się i pracują wszytkie moduły, panel nie zapala się ale na oscyloskopie widać wyraźny oscylogram SVT_Y OUT oraz _XOUT.

Po dalszych pomiarach dochodzę do wniosków,że ginie wymiana danych pomiędzy procesorem a pamięcią IC1302 Winbond 25Q40BVSIP,( jest to jak podejrzewam szeregowy flash) przy utrzymującym się napięciu zasilania tejże pamięci. Na eepromie występuje też przerwana komunikacja ale, procesor wyłącza pin ósmy (zasilanie)także nie jest winny wsad pamięci.

Czy ktoś ma wsad do tego flasha?
    Matryca S43AX-YB01
    Dziękuję i pozdrawiam wszystkich
    Zbyszek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12691563
    acsz
    Poziom 16  
    Ocena: 81
    Witam.
    zbyszekskibinski napisał:
    Na eepromie występuje też przerwana komunikacja ale, procesor wyłącza pin ósmy

Rozumiem, że ten eeprom to nie "IC1302 Winbond 25Q40BVSIP" ale inna z serii 24c...
    Kiedy występuje przerwanie komunikacji na tym "eepromie"?
    Czy przed odcięciem zasilania na pin 8, czy jednocześnie?
    Jaka to jest pamięć i jaka zawartość (zamieść wasd).

Pozdrawiam.
  • #3 12691843
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Tak. Jest jeszcze inna pamiec eeprom obok tego flasha, ktora wczesniej podejrzewalem. Jeszcze raz pomierze i dam znac. Moze warto podstawic czystego eeproma najpierw a potem zajac sie tym serial flashem...Dzieki za odp.

Dodano po 35 [minuty]:

acsz napisał:

Kiedy występuje przerwanie komunikacji na tym "eepromie"?
    Czy przed odcięciem zasilania na pin 8, czy jednocześnie?

Jednocześnie, jak również jednocześnie z tym jak ginie PS ON na zasilacz.
    Pamięć to ATMLH206. Teraz sprawdziłem jeszcze raz na oscyloskopie, i nie pokazuje wymiany danych, jedynie prosta linia DC 3.3V na pinach 5 i 6.

Za to na pinach 2, 5 oraz 6 tego serial flasha wystepuje wyraźna transmisja danych na ułamek sekundy po załączeniu jak procek wystawia stan wysoki na PS ON. Napięcie 3.3V zasilające flash nie zanika (być może jest ono podawane z linii standby i później obniżone do 3.3V...)

Warto będzie podstawić pamięć czystą (ATMEL)ale już dzisiaj nie, bo niedzielka, może zaczne działać coś później wieczorem to odezwę się. NA razie dziękuję kolego za pomoc.
    Zbyszek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12692153
    baki
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam.
    Zbyszku odłączasz płytę Main,na logice zwierasz tylko piny 3z4 i na zasilaczu PS ON do masy.
    Po wlączeniu zaslania powinien włączyć się panel i wyświetlać testy kolorów.
    Jakjest inaczej to dokładnie sprawdź moduł x.
    Pozdr.
  • #5 12692455
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Dzięki za odp Baki. Powiem szczerze, że już sprawdzałem wcześniej w trybie AGM, ale niestety panel nie wyświetlał się. Dziwne, że uruchamia się natomiast bez płyty main i są oscylogramy do matrycy i wszystkie napięcia na SUSach(choć brak światła panela). Dlatego skierowało mnie to ku płycie main. Ale mogłem się mylić...Płytę X sprawdziłem (jest to w zasadzie mały panelik, na którym jest kilkanaście elementów, półprzewodniki na nim są OK choć nie sprawdzałem jeszcze wszystkich komponentów. Czy znasz ten model z doświadczenia i musiałeś naprawiać już ten Z sus? Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 12692901
    mailo
    Poziom 27  
    Ocena: 339

Pamięć to ATMLH206.

Ale to nie jest oznaczenie eeprom......
  • #7 12693536
    acsz
    Poziom 16  
    mailo napisał:

Pamięć to ATMLH206.

Właściwe oznaczenie jest poniżej w następnym wierszu np 2E...
    Może kolega Zbyszek sprostuje i na dodatek poda typ panela PDP.

Jeśli już czepiać się tej pamięci to przydał by się monitor magistrali i odczyt jakie adresy wywołuje procesor i czy na wywoływane adresy jest potwierdzenie odbioru.
    Procesor może przerwać procedurę załączania jeśli nie dostanie zgłoszenia od określonego układu, przy czym obsada może być błędnie zapisana w EEPROM-ie,
    a wtwdy procesor może przywoływać nieobsadzony komponent, i w konsekwencji wrzuca np. cykliczny reset obsługi programu, funkcję OFF.
  • #8 12693687
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    mailo napisał:

Pamięć to ATMLH206.

Prawidłowe oznaczenie to AT24C01, 128 bajtów. Teraz odczytałem z programatora. Zapisana jest zerami, i nie ma możliwości zmodyfikowania zapisu np. jedynkami czy FF. Po zaprogramowaniu i zczytaniu spowrotem wraca do 00.
    Zeby skasować zawatość, można użyć innego układu, nawet większego , np 24C04 i wyczyścić go po czym wstawić, ale czy to coś zmieni to nie wiadomo.

Dodano po 3 [minuty]:

acsz napisał:

Jeśli już czepiać się tej pamięci to przydał by się monitor magistrali i odczyt jakie adresy wywołuje procesor i czy na wywoływane adresy jest potwierdzenie odbioru.

Nie miałem nigdy czasu się za takie 'coś' wziąć, ale prosty analizer magistrali I²C można tanio dostać lub sobie zmontować samemu. Dzięki za odp.
  • #9 12693698
    acsz
    Poziom 16  
    Prawidłowe oznaczenie to AT24C01, 128 bajtów.

Możesz zamieścić fotkę tego EEPROM-a z widocznym oznaczeniem?, bo coś podejrzanie mały. Gdyby był C02 to mógłby być z wsadem EDID jakiegoś złącza.
  • #10 12693701
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Nie pomyłka, mam coś z programatorem, teraz pokazuje, że AT24C256, 32K, mam wsad zaraz go zamieszczę.

PS. W razie czego podaje dwa zapisy, na wypadek gdyby pierwszy zapis był niekompletny/nieprawidłowy.
    Załączniki:
    • ps43e450_drugi_wsad.bin (32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ps43e450.bin (32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 12693718
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Po zapisaniu eeproma komórkami FF (8bit) TV zachowuje się bez zmian, identyczny charakter usterki. Kurcze, to usterka jest gdzie indziej, procesor zapisałby domyślnie komórki a tu nic. Usterka może być albo w serial flashu,albo w jednej z kości DRAM, DDR (BGA)obsadzonej przy skalerze, ale przy tym 8-pin serial flashu, bez poprawnego wsadu się niestety nie obejdzie. Dodatkowo głównego flasha (48 pin, IC1301)na którym mieści się soft, wykluczyć też nie można. Coś mi się zdaje, że odpuszczę sobie i kupię moduł za 25 funa, chyba, że ktoś ma może wsad do Winbonda...
  • Pomocny post
    #12 12693866
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Ta seria 4 plasm 43" ( PS43Exxx i PS43Dxxx) jest wykonana b.ubogo w porównaniu do plasm S. poprzedniej generacji.
    Chodzi mi o moduły X/Y i scany.
    Z tego co podaje firma S. najbardziej zawodnym elementem w tej serii plasm jest ciągle zasilacz i o dzwo Logic , kontroler SPS-I14(wystawia komendy na uruchomienie Va i Vs: 55-65V i 200-215V(205V)) złącze 6-pin CN2002 (lewa strona /góra modułu ) Link_Logic
    PS43E450A - Plazma Samsung włącza się i wyłącza, brak komunikacji z pamięcią IC1302

oraz Main_SSB
    Zasilacze są rózne ,zależnie od typu matrycy (lepsze i gorsze typy matryc 43" ), daja zawsze +5V, +15V i Va/Vs
    -np. BN44-00442B ,BN44-00443B, BN44-00508B
    Foto jednego

Ponieważ maja gwarancję 3-lata (w UK opcja dodatkowa za opłatą symboliczną o kolejne dwa lata) więc dokumentacja czyli SM jest w chwili obecnej niepotrzebny. (':D')

Serwis S. w USA sprzedaje takie za 30$ (66-stron , nie wiem jak z schematami elektr. > znająć politykę firmy raczej o XY,scany można zapomnieć)
    Moduły (X,Y..)sa relatywnie tanie na ebay"u, natomiast te padające już nie !?

Maja zawsze 3-y złacza na obrzeżach i ten najważniejszy to
    Cytat:
    1- PS-ON
    2- STBY
    3- GND
    4- D15V
    5- GND
    6- GND
    7- D5.3v
    8- D5.3v
    9-GND
    10-D15V
    11-D15V
    12- D5.3v

Y-sus jak poprzednio wystawia Vsc (-185)V
    Typ autonomiczny >
    Cytat:
    1.odłącz CN201 od Main (kabel z prawej strony na Logic) i odpowiednio zewrzyj PS_ON i GND.
    2.zworka 4-3 na CN2007 (nad ctrl)
    3. kabel LVDS nie trzeba odłaczać

Generuje syg. RGB i gradacja szarego

(':idea:') (':idea:')
    Cytat:
    If PS-ON is around 3V or 5V, but the D5.3V or D15V lines are low, it is a problem with the PSU.

If PS-ON is stuck low, it is a problem with the main board or PDP t-con board.
    If the D5.3V/D15V rails then come up then the problem is on the main or t-con.

Proste uszkodzenia na Main to stabilizatorki ,chyba jest ich ok. 5-6szt

Pokazano owe stabilizatorki

Do poczytania w Link_chwialch wolnych

Jak firma podaje pamięć raczej tam nie pada ? , problem jest w owym 2-(czasem 4-ro ) rdzeniowym procku *zależy od wer. plasmy i jej "wyposażenia" pod radiatorem!
  • REKLAMA
  • #13 12694450
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Dziekuję bardzo Jurek za wskazówki i odpowiedzi. Jednakże mój logic jest inny (nie ma żadnych taśm czy połaczeń u góry płytki) Całkowity kontakt z zasilaczem oraz szyny VS ON, VS CON przychodzi poprzez dolną taśmę, bufer adresowy matrycy u dołu, X(Z sus) i dochodzi do zasilacza (czyt. 1wszy post)
    Dodatkowo jak pisałem powyżej, wprowadzenie w tryb autonomiczny się nie sprawdza (nie działa) a płyta Z sus (błędzie nazywana Xsusem) była sprawdzana pod kątem zwarć i przepaleń i na miernik jest OK. Wydaje impulsy do panela PDP.

Podłączenie płyty main do zasilacza oraz wypiecie jego złączki wyjściowej (zasilacz ma tylko 2 wtyczki) nie powoduje zmian, /PS ON dalej oscyluje 3.3V-0V i tak w kółko/ po uruchomieniu z pilota, co świadczy o usterce MB (zasilacz sprawdzany 'na stole' wydaje poprawnie napięcia)

Brak wystawiania trybu autonomicznego RGBW do matrycy może świadczyć o dodatkowej usterce, przypuszczalnie modułu CTRL, później sprawdze wszystkie napięcia na nim i dam znać.

Podanie zwory PS ON na masę przy wypiętym main/ie daje efekt czarnego 'jak noc' panela, jednakże moduły SUS pracują, są na nich napięcia.
    Przy włączonym main/ie (kabel LVDS wypięty lub wpięty) TV włącza się i wyłącza cyklicznie ale panel zapala się i gaśnie. W tym czasie, mogę wyłaczyć odbiornik pilotem do standby.

Napięcie VS CON jest 1.5V.

Bardzo ciekawą sprawą jest natomiast to, że panel zaświeca sie i gaśnie gdy podłączony jest main do PSU, ponieważ sam PSU uruchomiony bez maina wydaje wszystkie napięcia, również zasilające logikę a ona podaje VS ON i VS CON a panel czarny jak noc.
    Dodam, że w tym czasie kabel LVDS jest wypięty.

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

PANOWIE WCHODZI W TRYB AUTONOMICZNY! (KABEL LVDS WYPIĘTY CZY WPIĘTY-wszystko jedno)
    gdy podłączę płytę main. Oczywiście jest w trybie RGBW w czasie trwania usterki. Czyli panel zapala się na 30 sek i gaśnie. Cykl ten powtarza się w rytm PS ON/OFF 3.3V-0V. Na V-TOGG są impulsy niskiej częstotliwości
    Nigdy nie widziałem czegoś takiego, żeby plazma wchodziła w tryb AGM przy dołączonym main, przecież ten tryb jest po to aby ją diagnozować bez main, ach te cholerne plazmy!!! :D

Zamawiam nowy main, odezwę się jak TV zostanie naprawiony.
  • #14 12695181
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Cytat:
    Nigdy nie widziałem czegoś takiego, żeby plazma wchodziła w tryb AGM przy dołączonym main

Te nowe plasmy seria 4 o panelu 43" TAK MAJĄ !
    "Co ciekawe Logic w nich można podłączać pod panel 42" (jest kombinacja z pinami i zworka na kablu lvds)
    Jest kilka wer. Logic zaleznie od wsadu Eepromu na nim i (tam wpisano min. jakie PDP obsługują)
  • #15 12696434
    acsz
    Poziom 16  
    Zbyszku.

Trochę mało precyzyjnie piszesz o EEPROM-ie

Z twoich opisów domyślam się, że jest to:
    1.Nr.IC na płycie: ?
    2.Typ: 24c256, według opisu na IC: [ATMLH206 | ?], prawdopodobnie [ATMLH206 | 2EB 1].
    3.W czasie gdy jest ON do OFF jest zasilanie na pin 8 i brak w całym tym czasie komunikacji IIC (pełne 3,3V).

4.Na IC1302 Winbond 25Q40BVSIP ( serial flash) w czasie ON do OFF jest komunikacja cały czas.
    5.Cykl ON do OFF trwa 30 sec. i cyklicznie powtarza się.

Piszesz, że:
    Po zapisaniu eeproma komórkami FF (8bit) TV zachowuje się bez zmian, identyczny charakter usterki. Kurcze, to usterka jest gdzie indziej, procesor zapisałby domyślnie komórki a tu nic. Usterka może być albo w serial flashu

Skoro nie ma na EEPROM-ie komunikacji to i zawartość nie może się zmienić (przy założeniu poprawności powyższych punktów).
    Zatem opcje obsady płyty mogą znajdować się, nie w EEPROM-ie, ale we FLASH-u

Jak już wcześniej wspomniałem cykliczne wykonywanie procedury ON-OFF,
    może świadczyć o poszukiwaniu przez procesor nieobsadzonego komponentu w skutek zmian opcji (jak należy domyślać się, nie w EEPROM-ie, ale we FLASH-u).

Skoro tak, to i tak warto by było sprawdzić podmianę FLASH-a i przy okazji zamieścić prawidłowy plik. No i mieć ew. drugą sprawną płytę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #16 12696954
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Sorry kolego acsz, ale na chwilę odłożyłem go na bok i nie wiem czy ta naprawa ma dojść do skutku czy nie, bo ten klient to mój znajomy (wszak nie tak znów bliski)ale też grzebie (bawi się elektroniką-telefony, Ipody itp, itd. ale nie serwisuje już TV. Tak więc dlatego dostałem go, iż on naprawić go nie mógł a jest przeznaczony dla kogoś z rodziny. Także teraz jak wie, że już płyta w tył to pewnie sam podmieni a mi zapłaci za mój czas i diagnozę tylko-kto wie?

Tak czy siak do meritum: przepraszam, rzeczywiście ten opis mój całkiem bez składu i ładu.. ale opiszę to tak z tymi pamięciami, że:

Dodano po 6 [minuty]:

acsz napisał:

3.W czasie gdy jest ON do OFF jest zasilanie na pin 8 i brak w całym tym czasie komunikacji IIC (pełne 3,3V).

4.Na IC1302 Winbond 25Q40BVSIP ( serial flash) w czasie ON do OFF jest komunikacja cały czas.
    5.Cykl ON do OFF trwa 30 sec. i cyklicznie powtarza się.

Cykl ON/OFF trwa ok 20-30 sek. W zasadzie jest to czas porównywalny do tego, że jak go uruchomię i zerwe piny na CTRL to przejdzie przez kolory testowe R G B ale na W już się wyłączy i ekran się wygasi.
    Komunikacja na serial flashu trwa tylko przez ułamek sekundy a nie przez te całe 30 sekund :!: chociaż zasilanie 3.3V pozostaje cały czas.

Na eepromie nie ma komunikacji tylko wszędzie napięcia DC na ułamek sekundy. Na czas tego samego ułamka sekundy, w którym pojawia się i znika wymiana danych na Winbondzie.

Dodano po 12 [minuty]:

acsz napisał:

Skoro tak, to i tak warto by było sprawdzić podmianę FLASH-a i przy okazji zamieścić prawidłowy plik. No i mieć ew. drugą sprawną płytę.
    .

Napewno tak zrobię jak ta naprawa dojdzie do skutku. Dzięki za podsunięcie pomysłu :D

W zasadzie jest ewentualność, że parametry, o których piszesz są zlokalizowane w serial flashu. W zasadzie w Samsungach 'uprzedniej generacji' dane dotyczące nastawień były głównie zapisywane w eepromach. Serial flashe są od niedawna stosowane przez różnych producentów, może dlatego, że mają lepsze osiągi (komunikacja szyną master-slave?)np. często widać je na płytach firmy Vestel. Toteż, w eepromie, o którym mowa powyżej może są zapisywane inne, mniej istotne dane (przejrzyj wsady)
  • #17 12697041
    acsz
    Poziom 16  
    Na eepromie nie ma komunikacji tylko wszędzie napięcia DC na ułamek sekundy. Na czas tego samego ułamka sekundy, w którym pojawia się i znika wymiana danych na Winbondzie.

No to może wystarczyć do zapracowania komunikacji IIC i może jednak tu (w EEPROMI-e) są te opcje.
    Może z FLASH-a pobiera zadanie programu , a z EEPROM-a opcje obsady.
    I tu byłby konieczny monitor magistrali IIC np. z Jupitela. Prosty w obsłudze i po sczytanym adresie informuje z jakiej grupy jest przywoływany komponent oraz czy odpowiedział.

Na pierwszy rzut okiem zamieszczony wsad wydaje się być poprawny, ale czy tak jest trzeba by mieć wsady od przynajmniej podobnych modeli i podstawiać fragmenty.
    Samo zapisanie FF/00 może nie dać efektu, jeśli program obsługi przewiduje w pierwszej kolejności sprawdzenie/ustawienie obsady IC, i od tego uzależnia dalszą pracę.

Przy braku innych wsadów można próbować podstawiać fragmentami inne wartości (HEX) np 01, 02, 40, 80, FE (w pierwszych liniach, nie ruszając pozostałych).
    Do tego niestety jest potrzebna benedyktyńska cierpliwość i wpięcie się programatorem do pamięci bez jej demontażu.
  • #18 12703388
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    nie wiem czy ta naprawa ma dojść do skutku czy nie, bo ten klient to mój znajomy (wszak nie tak znów bliski)ale też grzebie (bawi się elektroniką-telefony, Ipody itp, itd. ale nie serwisuje już TV. Tak więc dlatego dostałem go, iż on naprawić go nie mógł a jest przeznaczony dla kogoś z rodziny. Także teraz jak wie, że już płyta w tył to pewnie sam podmieni a mi zapłaci za mój czas i diagnozę tylko-kto wie

Tak, też się stało jak 'wykrakałem' Tv odebrany a zapłacił mi tylko za mój czas.

Pozdrawiam i dziekuję wszystkim za uczestnictwo.
    Zbyszek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z plazmą Samsung PS43E450A, która cyklicznie się włącza i wyłącza, co sugeruje brak komunikacji z pamięcią IC1302 (Winbond 25Q40BVSIP). Po odłączeniu zasilania Y sus, problem nadal występuje, co prowadzi do podejrzeń o uszkodzenie EEPROM (ATMLH206) oraz serial flash. Użytkownicy sugerują sprawdzenie komunikacji I2C oraz podmianę pamięci, a także zwracają uwagę na potencjalne problemy z zasilaczem i modułem CTRL. Wskazują na różnice w konstrukcji serii 4 plazm Samsung w porównaniu do wcześniejszych modeli, co może wpływać na awaryjność. Użytkownik rozważa zakup nowego modułu, jeśli nie znajdzie wsadu do pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA