logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung PS43E450 - błąd drv_rst, brak napięcia VS, możliwa usterka zasilacza lub CTRL

bergolc 02 Lut 2017 10:50 2058 9
REKLAMA
  • #1 16246998
    bergolc
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    witam
    moduł s43ax-yb01
    zasilacz bn44-00508b
    ctrl lj41-10133a
    x board LJ41-10137A
    YSUS Board Lj41-10136a

Plazma nie załącza napięcia vs(pojawia się na sekundę).
    Według manuala dioda na ctrl wskazuje na błąd drv_rst.
    Płyty x i y-sus podmienione y-drv sprawdzony jest sprawny zostaje tylko panel ctrl i zasilacz.
    Na forum wyczytałem ze błąd ten może powodować zasilacz i że ma uszkodzone coś po stronie pierwotnej(tylko co? )
    Po odpięciu main w trybie auto panel zachowuje się tak samo.
    Zasilacz sztucznie wysterowany na stole ma prawidłowe wszystkie napięcia.
    Czyżby uszkodzony ctrl?
    Proszę o pomoc może ktoś naprawiał taką plazme i wie gdzie jest pies pogrzebany.
  • REKLAMA
  • #2 16247037
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Cytat:
    VS 208v , VA 56v

Masz fonię?

Jeśli PSU uruchamiasz na stole z obciązeniem i ( CN802 VS_ON, poprzez R=2-5k do +5V)) masz prawidłowe VS
    Tam najczęście j padała płytka scanów.
    Poczytaj Link

P.s
    Cytat:
    moduł s43ax-yb01

To nazwa panela PDP
  • #3 16247094
    bergolc
    Poziom 13  
    Tak zasilacz z obciążeniem na napięcia ok.
    z linku wynika żeby sprawdzić płyty z tranzystorami czyli płyte x i ysus .
    Te płyty podmieniałem na drugie.
    Pisząc płyta scan która masz na myśli ydrv ?
    Jeżeli tak to ta płytę przemierzyłem na diodzie nie wykazuje zwarć na ic.
    Po zdemontowaniu jej z tv i załączeniu do prądu dalej błąd drv_rst
  • REKLAMA
  • #5 16247221
    bergolc
    Poziom 13  
    czytałem już wcześniej te tematy.
    Płyty zdemontowane ze zbitego panela(raczej mało prawdopodobne żeby po zbiciu panela dostały takiego samego defektu jak moje).

Dodano po 5 [minuty]:

poza tym sprzedawca mówił ze plazma się załcza i brzeczy
  • REKLAMA
  • #6 16247242
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Cytat:
    plazma się załącza i brzeczy

Jakie to symptomatyczne dla uszkodzonej płytki ...?!
    Jakieś pomiary zrobiłeś?
    -porównaj potem wyniki z obu płytek scan"ów
  • REKLAMA
  • #7 16247485
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Kolego autorze. Plytki scanow (czyli bufery z adresami wierszy)czasem padaja i nie wykazuja zadnego zwarcia 'na diode'. Ja zawsze uzywam w diagnostyce ciezszych przypadkow plazm oscyloskopu- wtedy wiadomo ktorego elementu oscylogramu brakuje a ktory jest znieksztalcony. Tutaj kolega w serwisie meczyl sie z 60pk590 LG w trybie autonomicznym plazma wykazywala polowe obrazu testowego u gory przy odlaczonym dolnym drv. To wymienil dolny i ta sama usterka. Potem wymienil gorny, jeszcze raz dolny i jeszcze Y sus i to samo. W koncu oddal plazme i zrezygnowal. W innym Samsungu brakowalo mi tylko impulsu resetujacego obraz. Y sus z drajwerami wszystkie nap i pomiary rezystancji OK. Okazalo sie ze plyta CTRL nie wystawiala sygnalu sterujacego z procesora do zalaczenia tranzystora na Y sus ktory odpowiadal za wystawienie tego impulsu. Na ctrl wszystkie lampki migaly i zachowywala sie poprawnie na pierwszy rzut oka.
  • #8 16251546
    bergolc
    Poziom 13  
    Niestety oscyloskopu nie posiadam .
    Czy plazma samsung z odpiętym drv nie powinna uruchomić się z poprawnymi napięciami?
    Plazmy lg na 1000% tak się uruchamiają (może samsung ma zabezpieczenie).
    Spróbuje dokupić chyba jeszcze drv i zobaczę
  • #9 16252198
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Powinna sie uruchomic z napieciami pod warunkiem ze plytki sa kompatybilne. Np. jesli zmieniales Y susa uzywanego na tego, ktory ma pracowac z innym panelem to CTRL board moze wylaczac. To samo buffery. Musza pasowac do danej matrycy, sa oznaczenia literkowe na plytkach, tak maja nowe Samsungi i musisz sie tego trzymac.

Dodano po 5 [minuty]:

bergolc napisał:
    Niestety oscyloskopu nie posiadam .

To koniecznie kupic. Nawet przenosny EM125 moze wykonac robote. Ja kieruje sie zasada aby robic pieniadz tra inwestowac, czyli wydac pieniadz heh...
  • #10 16253830
    bergolc
    Poziom 13  
    Chodzi o te literowe oznaczenia na pieczątkach.
    Zwracałem na to uwagę przy zakupie na zdjęciach ale po otrzymaniu paczki nie sprawdzałem.
    A co do oscyloskopu to rzeczywiście usze zakupić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem plazmowym Samsung PS43E450, który nie uruchamia napięcia VS, a dioda na module CTRL wskazuje na błąd drv_rst. Zasilacz BN44-00508B działa poprawnie na stole z obciążeniem, a płyty X i Y-SUS zostały wymienione. Użytkownik zastanawia się nad uszkodzeniem płyty CTRL lub zasilacza, a także nad kompatybilnością używanych komponentów. W dyskusji podkreślono, że płyty scan (bufory) mogą nie wykazywać zwarć, a oscyloskop może być pomocny w diagnostyce. Użytkownik planuje zakup dodatkowych komponentów, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA